Untuk Wanita: 20 Tips Membuatkan Lelaki Jatuh Cinta Kepada Anda

Lelaki adalah makhluk yang sangat simple tapi penuh dengan ego. Ramai wanita beranggapan lelaki hanya menitik beratkan paras rupa wanita. Sebenarnya ia adalah salah! Kecantikan bukanlah faktor yang membuatkan lelaki itu jatuh cinta pada seseorang wanita.

Untuk pengetahuan anda, jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Kecantikan hanyalah satu bonus bagi lelaki. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya sama ada daripada segi pemikiran atau minat kerana banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

Bagaimana untuk mendapatkan cinta lelaki yang anda sukai?

Cara untuk wanita mendapatkan perhatian lelaki atau dengan kata yang lebih mudah mengorat lelaki ini adalah berbeza berbanding cara lelaki mendapatkan perhatian daripada wanita kerana lelaki ini kadang-kadang lambat perasan akan hint yang wanita berikan. Al-maklumlah lelaki kan 😀

So, anda boleh jadikan 20 tips dibawah ini sebagai salah satu cara anda untuk mengorat si dia 🙂

 

#1 Jangan Tunjukkan Keterdesakan Anda Untuk Mendapatkan Si Dia

Macam yang dinyatakan seperti di atas, lelaki ini memiliki ego yang sangat-sangat tinggi. Dan mereka akan bertambah ego jika ada wanita yang cuba untuk menguratnya. Mereka akan berbangga dan merendah-rendahkan martabat anda dihadapan rakan-rakan beliau.

Lelaki jarang menghargai sesuatu benda yang mudah didapati. Bagi mereka, semakin sukar dan susah untuk mendapatkan sesuatu yang mereka inginkan, semakin kuat perasaan untuk mereka mendapatkan menjadikan hak milik mereka. Cubalah jadi seorang yang bersederhana 🙂

 

#2 Jaga Penampilan Anda

Semua orang tahu penampilan sangat penting bagi seorang wanita. Melalui penampilan anda sahaja, lelaki boleh membuat tafsiran tentang perangai dan tingkah laku anda.

Sebelum pergi kerja ataupun pergi kelas, mekap dahulu sedikit dan jangan terlalu tebal. Cukup hanya mengenakan foundation, maskara dan sedikit lipstik. Kemudian pakai cantik-cantik dan lepas tu jaga adab. Tak cantiklah kalau muka dah lawa, pakai baju lawa-lawa, sekali terpekik terlolong depan orang ramai. Nanti jatuhlah saham kan. Nak nampak gojes kenalah nampak cool.

 

#3 Tunjukkan Sikap Penyayang Terhadap Budak-Budak

Lelaki lebih mudah tertarik dengan wanita yang mempunyai sifat suka dan sayang kepada budak-budak. Bagi mereka, wanita yang penyayang kepada budak-budak sebenarnya adalah seorang bakal menjadi ibu yang baik untuk anak-anak mereka kelak.

 

#4 Berikan Si Dia Merasai Masakan Anda

makanan

Apa kata anda ambil sedikit masa memasak dan berikan kepada si dia merasai air tangan anda. Untuk pengetahuan anda, lelaki lebih suka memakan masakan si isteri apabila kahwin nanti berbanding makan di luar.

Anda boleh selidik dengan rakannya tentang makanan kegemarannya. So, dari situ, anda boleh belajar sesuatu yang baru tentang makanan kegemarannya dan juga belajar memasak resepi baru. Ataupun anda boleh memberinya merasa makanan kegemaran anda kepada si dia. Mana tahu taste anda berdua sama kan? So dari situ, anda sudah mendapat 1 point dalam hati si lelaki.

 

#5 Jangan Terlalu Mengongkong

Anda bukanlah isteri si dia. Anda masih berkawan dengan si dia. Anda mungkin akan berasa cemburu apabila melihat si dia keluar dengan perempuan lain, tapi janganlah anda melarang si dia keluar dengan perempuan lain. Mungkin mereka keluar atas urusan kerja dan bukan urusan peribadi.

Even anda dah berkahwin kelak, anda tidak boleh mengongkong si dia. Lelaki ini cepat rimas sekiranya ada wanita yang cuba mengongkong dan menghalang setiap perkara yang dia minat dan suka lakukan.

 

#6 Berikan Lirikan Mata Menawan

Wanita sememangnya dikurniakan dengan mata yang cantik. Cuma kadang-kadang si lelaki ini kurang perasan. Cuba tonjolkannya dengan memakai maskara, pembayang mata dan penggaris mata untuk menonjolkan mata yang cantik.

Dan cuba pandang kematanya setiap kali bercakap. Kata orang, dari mata terus turun ke hati kan.

 

#7 Jaga Pertuturan Anda Di Hadapan Si Dia

Walaupun si lelaki ini nampak ganas dan tough di hadapan rakan-rakanya, tetapi dalam hati mereka ada taman. Lelaki sebenarnya tidak suka wanita yang bercakap kasar dan mencarut. Bersikaplah lemah-lembut dan bersopan-santun. Barulah boleh jadi gadis melayu terakhir! 😀

 

#8 Jadilah Seseorang Yang Boleh Dipercayainya

Lelaki lebih senang untuk berkongsi setiap masalah dan rahsianya kepada wanita. Sekiranya si dia menceritakan segala rahsia dan masalah yang dihadapi, itu bermakna si dia percayakan anda. Dan sebenarnya, amat susah lelaki ini berkongsi masalah dengan orang lain disebabkan ego tadi. So, jangan sia-siakan kepercayaan yang si dia berikan kepada anda.Jadilah seorang pendengar si dia untuk si dia! Lelaki akan berasa gembira jika segala rahsia yang diceritakan tadi selamat dengan anda.

 

#9 Berikan Sokongan Terhadap Minatnya

Kadang-kadang lelaki mempunyai minat yang pelik. Minat keretalah, komputerlah. Apa yang best sangat pun tak tahu kan. Tapi, janganlah anda cuba menghalang atau sesekali cuba menentang minatnya. Cubalah sesekali memberikan sokongan terhadap minat mereka.

 

#10 Hormati Orang Tua

Tidak tahu mana silapnya, sifat ketimuran ini semakin sukar dilihat di kalangan wanita muda masa kini. Adab sopan yang dimaksudkan termasuk salam dan cium tangan orang tua, tunduk ketika berjalan di hadapan tetamu, pandai membawa diri dan menang tangan di dapur tanpa disuruh. Tetapi, biarlah ‘natural’ dan bukan dibuat-buat ye 🙂

 

#11 Berikan Senyuman Menawan

Senyuman wanita yang manis mudah membuatkan jantung lelaki bergetar. Disebabkan sifat semulajadi wanita yang lembut, ayu dan manis, senyuman mereka sememangnya sangat menawan. Lelaki mudah jatuh hati selepas melihat senyuman wanita.

Ketika bertentangan mata, cuba anda lemparkan senyuman yang paling menawan. Mereka akan terpaku dan terkedu seketika. Hati mereka akan terasa bagaikan dipanah! Tak percaya? Cubalah!

 

#12 Tunjukkan Kebijaksanaan/Kelebihan Anda

Wanita yang bijak adalah wanita yang seksi! Kadang-kadang tidak perlu untuk anda memakai baju yang ketat-ketat sehingga mendedahkan sana-sini atau belajar tinggi-tinggi sehingga peringkat master. Bagi lelaki, wanita yang tahu tentang kerja-kerja yang dilakukannya, peka dengan isu semasa, bijak menyelesaikan masalah dan mempunyai fikiran yang matang adalah sangat-sangat menggoda.

 

#13 Goda Si Dia

matawanita

Gunakan kelebihan yang ada pada anda. Lelaki sebenarnya amat mudah cair pada wanita. Gunakan gaya bahasa badan anda dan aset anda- lirikan dan senyuman menawan anda itu untuk menarik perhatian si dia!

 

#14 Ajak Si Dia Melakukan Aktiviti Bersama

Pada masa-masa terluang, cuba ajak si dia minum bersama atau mungkin ke tempat bekerja bersama. Anda berdua dapat berkenalan dengan lebih rapat lagi. Mungkin anda dapat tahu sedikit rahsianya secara tak tersengaja. 😀

 

#15 Hantar Signal Perasaan Anda Pada Lelaki Tersebut

Kadang-kadang si lelaki ini lambat perasan ataupun malu untuk mendekati wanita. Mereka pun sama sahaja macam kita; tidak mahu cinta bertepuk sebelah tangan. Tidak salah sekiranya kita sebagai wanita memberikan sedikit hint ataupun signal bahawa kita juga meminatinya.

Sebenarnya istilah perigi cari timba sudah tidak boleh dipakai pada zaman sekarang. Nisbah menunjukkan seorang lelaki bersamaan 4 orang wanita. So, kalau anda terlambat, anda akan terlepas.

 

#16 Tunjukkan Sikap ‘Slumber’ dan Rileks 

Bersikaplah seperti biasa anda bersama kawan-kawan. Jangan tunjukkan perasaan terlalu syok mahupun control cun dihadapan si dia.

 

#17 Manja Bukannya Gedik

Lelaki suka perempuan yang menunjukkan perangai manja dan bersifat keanak-anakan tapi bukan yang berlebihan. Itu namanya gedik! Euwww sana. Euww sini. Nak nampak manja tak perlulah sampai nak menangis hentak-hentak kaki ye. Biasanya perempuan akan nampak manja bila ada perkataan ‘oloooo’ ataupun ‘alaaa’. Lepas tu buat muka berkerut korang tu. Tak pun buat pipi kembung. Ala macam yang selalu anda buat tu. Mesti hancur leburlah hati si lelaki perkasa itu. Nak lagi syahdu korang cebik bibir korang. Alalala tomeinya 😛

 

#18 Bersifat Lemah-lembut Dan Keperempuanan

Wanita dijadikan berbeza dengan lelaki dimana lelaki lebih kuat dan kasar. Dan wanita itu pula diciptakan untuk melengkapkan si lelaki dengan lemah-lembutnya, keayuannya dan keperempuanannya. Ianya seperti konsep ying-yang atau api-air yang mana kedua-duanya bersifat berlawanan tapi memerlukan antara satu sama lain.

 

#19 Berpegang Pada Agama

Walaupun menjadi tugas lelaki dalam menjadi pemimpin dan pembimbing dalam keluarga nanti, wanita juga hendaklah mempersiapkan diri mereka dengan ilmu agama.

Wanita yang berpegang pada agama akan menjaga batas-batas dalam setiap perlakuannya. Apabila berkahwin nanti, si lelaki akan berasa yakin untuk meninggalkan wanitanya dirumah (atas tuntutan kerja atau lain-lain) kerana mereka tahu pegangan agama akan menjaga wanita ini.

 

#20 Jadilah Diri Anda Sendiri

Akhir sekali, jadilah diri sendiri. Tidak perlu untuk meniru mana-mana artis mahupun kawan anda disekeliling.  Kalau semua orang berperangai sama, mana nak nampak keistimewaan diri tu kan? Yakinlah dengan diri sendiri.

Contohnya ramai wanita sebenarnya tidak perasan yang dalam diri mereka tu ada sifat blur-blur. Apabila berlelaki cakap mesti anda akan blur. Blur tu lah yang menampakkan anda sweeeeet sangat! Tapi jangan terlebih blur. Jadi, just be yourself ok 🙂

* * * * * * * * * * * *

Jikalau anda benar-benar sudah sukakan si dia, pergilah berjumpa dan luahkan isi hati anda. Lambat-laun anda sendiri akan tersiksa apabila memendam perasaan itu di dalam hati. Jikalau si dia menolak, terimalah dengan hati terbuka. Sesungguhnya dia bukanlah jodoh anda 🙂

p/s: Lelaki nampak saja gagah perkasa tapi biasanya merekalah yang paling lemah dalam bercinta dan mereka sebenarnya mudah tergoda bila melihat wanita 😛

Gambar: Itamar5360

[ois skin="zoncinta"]

Google Eat this!

  • cara memikat lelaki
  • cara menarik perhatian lelaki
  • cara menggoda lelaki
  • cara pikat lelaki
  • tips memikat lelaki
  • cara nak pikat lelaki
  • http://zoncinta com/tips-menggoda-lelaki/
  • Cara untuk memikat lelaki
  • cara cara memikat lelaki
  • cara pikat hati lelaki
[jetpack-related-posts]

Leave a Comment

{ 120 comments… read them below or add one }

alia ali ahmad 22 October 2013 at 11:48 pm

tang senyuman menawan tu. Bila mata bertentangan cuba beri senyuman yang menawan. Lelaki akan cair . Tak percaya cubalah ! haha . Masaalahnya kalau saya pandang je. Bila dia pandang saya balik. Saya yang jadi cair dan tak tentu arah. Gelabah malu semacam. Terus tunduk diam seribu bahasa tak tahu nak buat apa. kkdang tu bila dia dapat tangkap saya curi2 tengok dia rasa malu sangat. Macam mana saya nak beri senyuman kat dia ? Memang tak lerrr.

Kalau sudi bagi la tips lagiiii :'(

Saya nak luahkan kat dia. Tolong bagi cara yang sesuai macam mana saya nak luahkan dalam keadaan terbaik ataupun senang kata saya nak merisik dan melamar dia. Saya tak nak kehilangan dia. Dia tahu perasaan saya tapi saya tak pernah luahkan.Saya jadi lemah bila berhdapan dengan dia. Huarghhh

Kalau sudi buat entry cara2 nak melamar dan keadaan terbaik untuk perempuan melamar. Macam mana saya nak uji perasaan dia pada saya. Macam mana saya nak detect dia suka saya ke tak agar nnti bila saya luahkan takde la sy kecewa kalau dia tolak saya…. tolonggg eh .. sbb semua entry di blog ni saya singgah 😀

http://alia-ali-ahmad.blogspot.com/

Reply

Misz Chinta 23 October 2013 at 7:05 pm

terima kasih kerana sudi baca semua artikel kami dear..

mungkin u boleh refer balik artikel kami yang ini dear 🙂 –> https://zoncinta.com/cara-meluahkan-sayang-pada-seorang-lelaki/

Kaum wanita seringkali menghadapi kesukaran untuk meluahkan perasaan sayang yang wujud di hati mereka untuk seorang lelaki. Muncul rasa was-was dalam diri kerana risau andainya perasaan sayang yang dirasai hanya bertepuk sebelah tangan. Namun kata orang “if u never try, u will never know”.

Dalam dilema yang you hadapi ni, first of all you kena cekalkan hati you dulu. Dalam apa jua situasi, we must always be prepared. Katakan pada hati, you hanya nak luahkan apa yang you rasa, dan apa sahaja respon darinya nanti you akan bersedia untuk menerimanya.

Mula-mula try bagi beberapa hint dulu kepada dia tentang perasaan you padanya. Pastikan hint yang you bagi tu agak direct dan dia faham. Dari situ you boleh kaji respon yang you terima. Kalau respon dia positif, maksudnya you boleh ke step yang seterusnya. Namun sekiranya respon darinya negatif, hentikan memberi hint buat seketika.

Jika you mendapat respon yang positif darinya, hentikan memberi hint dan terus meluahkan padanya seikhlas yang mungkin. Namun jangan mengharap terlalu tinggi agar dia akan membalas perasaan you 100%. Bagi dia masa untuk rasa selesa dengan perhubungan yang baru ini.
Andaikata responnya negatif setelah you memberi beberapa hint tentang rasa isi hati you terhadap dia, then you kena stop bagi hint buat seketika namun tetap kekal sebagai kawan. Belajar untuk lebih mengenali dia dan bagi dia peluang untuk lebih mengenali you.

Yang penting dalam situasi sebegini, kena ada keberanian untuk meluahkan rasa hati dan bersedia untuk menghadapi apa jua respon yang bakal diterima nanti.
p/s: Jangan terlalu ghairah menggapai dahan yang tinggi, takut-takut kalau jatuh sakitnya bukan kepalang

Reply

aten :) 24 November 2013 at 6:33 am

saye knal dye dari skulahh rendah lagi……dye mmg suke sangat kat saye…..tpi da banyak kali saye tolak cinta die….tpi skarang dye selalu contact saye membuatkan saye sangat bahagia dan mula sayangkan dia…tpi saye tak tahu macam mane nk bagitau dengan die…..boleyy olong x 🙂

Reply

Elie 29 November 2013 at 8:48 pm
nur natasya 25 January 2020 at 12:42 pm

Memang bermanfaat untuk sya.. Artikal ini mengajar sya erti cold.. Sya ni kuat marah.. Sya baru tahu kenapa kebanyakan lelaki benci sngat kat sya.. Itu sja dri sya…tq misz chinta…

Reply

Syera 19 December 2013 at 5:35 pm

Assalamualaikum.Saya ada sorang budak lelaki ni.Dulu,dia ni poyo je.Tak banyak cakap,duduk diam je dalam kelas.Skang,dia totally 100% change!Kami memang hanya berkawan tapi dah lame2 tu,saya dah jatuh hati pada dia.Bukan disebabkan rupa or ape,mungkin disebabkan kitorang ni asyik gadoh je,saya terus tak berani nak pandang muka dia.Saya pernah lah confess kat dia tapi dia kata dia hanya berkawan dengan saya.Tak lebih dari tu.Sejak dari tu,dia dah tak nak berbual atau gadoh dengan saye lagi.Bila dia agihkan buku saja,mesti dia pandang tempat lain sampai member saya cakap yang dia rasa nak sepak saye je bile nengok muka saye.Saya kecewa sangat bila dia buat macam tu.Saya betul2 sayangkan dia. Boleh tak kalau kite terus cuba dan mencuba untuk dapatkan dia?Kalau saya buat macam tu,adakah dia makin rimas??Saya tak nak kehilangan dia.

Reply

Misz Chinta 23 December 2013 at 6:04 am

Wasalam dear.

Orang tua-tua pernah kata, orang yang kita selalu bergaduh itulah yang akan kita suka dan menjadi pasangan kita. hehe.

Pendapat Misz slowkan dahulu @ cuba berhenti untuk mendapatkannya seketika. Berikan sedikit ruang untuk si dia bernafas. Lelaki ini kadang-kadang memang macamtu disebabkan ego dan kepoyoan mereka 😀

Biarkan si dia sedar bahawa u sudah ‘mengacaunya’. Sedikit-demi sedikit perasaan rindu itu akan ‘kekacauan’ dari u akan muncul dalam benak dan hati s dia. Si dia akan cuba untuk ‘mengacau’ anda pula selepas itu.

p/s: Lelaki ni jarang bersyukur dan menghargai benda yang mudah diorang nak dapat 😀

Reply

Najieha Nashrul 11 January 2014 at 12:33 pm

Ehmmm,saya memang takut nak luahkan isi haty saya nie .Boleh tak kasi tips sikit :_

Reply

Misz Chinta 13 January 2014 at 10:26 pm

takut itu perkara biasa dear..hehe

tips yg Misz boleh berikan ada 2 dear..

1) berani..maknanya disini u berdepan secara berdepan @ belakang tetapi u meluahkan direct kepada si dia.. orang kata belum cuba belum tahukan? 😀

2) secara halus..berikan hint2 yang anda sukakan si dia seperti memberikan hadiah dengan kad tertulis daripada ‘secret admire’..mesti membuatkan si dia teruja hendak tahu siapakah secret admirenya tersebut..atau cuba berkenalan melalui fb/hp secara perlahan.. 🙂

Reply

Missdetective 31 January 2017 at 4:21 pm

Misz boleh bgi tips untuk memikat Cikgu x..But not for me…For my friend..Saya harap misz bole tolong

Reply

asdiyanti 7 April 2017 at 10:52 pm

Saya mlu lh bleh bgi tips sikit tak

Reply

Izzat 6 April 2017 at 11:22 pm

Cuma perlu Relaks and bila ckp dengan wanita senyumla sikit ketika bercakap dan semasa bercakap bersama wanita buatla lawak sikitm… Tapi sebelum tu tarik nafas bgi Relaks

Reply

Fizo 13 January 2014 at 12:02 am

Salam..saya pun skrg msh angau gn lelaki tu even sy dah prnh ckp kt die yg sy sgt2 suke kan die..die xmenolak saya tpi cme bgthu sy yg die cme anggap sy sbgai sorg adik sje..tpi ada jgk kwn3 sy bgthu sbnrnya die pun ske sy..tpi sy xthu btol ke x sbb die xprnh bgthu sy dr dlu smpai la skrg..kami hnya kwn tpi dlm mse yg sme sy je yg anggp lbh dr sorg kwn..kdg2 sy xsdr yg sy ni trlalu trhegeh2 kt die..trlalu tunjuk kan prsaan sy pd die…smpai ada jgk kwn2 bgthu thu sy sudah2 la menaruh hrpn cnte sy pd die tu..tpi tu la..sy mmg xleh buang cnte sy pd die…sy sgt3 cinta die…apa patut sy buat ya??..

Reply

Misz Chinta 13 January 2014 at 10:45 pm

cinta itu buta dear 🙂

pendapat Misz, andai kata kawan-kawan sendiri sudah memberitahu sedemikian, bermakna mungkin si dia pernah membuka topik tentang u. Kalau tak, masakan mereka tahu kan? hehe

U boleh mencuba trik ini dear. Cuba mesej dengan si dia (andainya u anda no si dia) seminggu sekali ataupun sebulan sekali sebagai tanda u masih sukakan si dia dan hilangkan diri secara tiba-tiba. Lama-kelamaan si dia akan terdetik sesuatu kenapa u sudah tidak bertanyakan khabarnya lagi.

Perasaan boleh berubah dear. Selalulah berdoa agar dipertemukan jodoh dan dibukakan hati si dia untuk menerima anda. 🙂

p/s: janganlah menaruh harapan yang tinggi kepada cinta dear. Kelak nanti boleh merana 🙂

Reply

cindy 25 January 2014 at 6:47 pm

saya mau curhat nih

udah lama cowo itu saya kenal tetapi saya nga tau perasaanya kepada saya karena saya berlaku anak anak di hadapan ya merut aku lah tetapi pas aku baca 20 tips aku ingin mencobainya apakah cowo itu bisa jatuh cinta sama saya atau gimana tetapi aku bingung kata teman aku kalau dia sudah ada yang dia suka tetapi yang dia suka itu tlah punya pasangan dan pasanganya itu sudah punyas pacar temanya sendiri

Reply

chubby 2 February 2014 at 2:11 pm

saya nk tanya pendapat..
saya ada sukakan kwan saya. kami kenal dari belajar alquran,kami satu kg..tpi sekolah lain2.. now dia still study,,dia jenis study hard sya tau sangat..umur kami sama23 tahun dia baik dengan sya,,tahun lepas saya bgtau sya suka dia..dia just ckap x semua benda kita nak kita dpat,,sya pham,terima degan semua yg dia ckap.dia kata klau couple takut gaduh nnti masam muka.. tak mau gaduh2 kmi dah satu kg.. sya ckap ok sya just nk bgtau ja rasa hati sya.. saya ingat lepas tu dia xnak contact lagi sya,tp silap dia still contact sya.. kmi kwan mcm biasa..sya penah keja dgn mak dia,mak dia ckap,mak dia nk ambik sya jadi menantu. mak dia penah bgtau dia nk jodoh kmi,dia just bgtau mak dia “dia mau ka kat abg?”..sedangkan sya dah bgtau sya suka dia.. kami jarnag jumpa,selepas khatam alquran sama2 rasanya kmi baru jumpa dn sembang hnya 2 kali..selebihnya phone ja..minggu lepas kmi keluaq sekali dia datang ambik kat rumah, semua tekejut sebab kmi semua tau dia xpnah naik moto dgn pmpuan tup2 dia datang ambik sya..sya ingat dia main2 ja. family kami tau kami keluaq sekali.. sya terkilan dia ckap time keluaq hari tu result sem lepas dia tequk dan sya tahu masa dia exam la sya ckap sya suka dia. yang jaadi masalah sekarang ni, dia mcm buat tak peduli apa sya rasa. dia xpenah ckap apa2 pasal soal hati,, tp bila sya xmesej dia kata sya yang lupa dia,sedangkan dia yang xpnah peduli pasal hati sya.. dia slalu ckap sya ada pakwe lain,takkan la dia tak tahu sya ni suka dia.. tp sya tau,sya x lyak untuk dia, dia study tinggi,sya diploma ja.. dia hensemm,putih bak kata segak la,,sya ni xdak la rupa sangat.. jauh panggang dari api..so apa yang perlu sya buat dah hmpir 10 bulan sya ckap sya suka, dia tetap mcm tu..

Reply

Misz Chinta 20 February 2014 at 4:29 am

Ketahuilah bahawa lelaki ini mempunyai ego yang sangat tinggi. Dan mereka jarang menunjukkan perasaan sebenar mereka.

Dari apa yang Misz fahami, si dia mungkin tidak mahu komitmen dalam bercinta dan ingin membiarkan smasa menentukan kesemuanya. Tapi dalam hatinya, si dia tetap memikirkan diri anda walaupun anda berada jauh dari matanya. Tambahan pula dengan ego si lelaki, mungkin sebab itu si dia tidak berani mengatakan bahawa si dia juga sukakan anda.

Reply

sue 3 June 2014 at 10:24 pm

Salam sis .
Ade sorang laki ni , die minat kat saye n in other words mmg die syg saye . But at that time saye keliru samada suke die ataupun x . Die layan saye sgt baik dan kami selalu meluangkan masa bersama .

Masa berlalu baru saye sedar sya sayangkan die and saye mule berterus terang . Die cakap semuanya dah terlambat dan die x kan trime saya lagi . N die letakkan syarat kalau sy nak kawan dgn die jangan ade perasaan lebih dr seorang kawan . Macam mane ye sis ? Die ckp die berjaya jatuhkan ego saya .

Buntu ;(

Reply

Isya Shira 8 June 2014 at 4:34 pm

Sy rse sdih sbb ble kuar je,sy xmmpu mnarik prhtian llki,even sy da brkli-kli mnukr gya pnmpiln ttp sme je..mgkin disbbkn bntk bdn sy yg agx chubby..tp klo sy snap pic mke je nmpk cm kurus tp sbnrnye x..tu sbb s x upload pic ootd sy kt fb,just mke je..so,lm fb sy ad cpl ngn bdx ni,dy mmg hnsem..tp,ble dy kte nk jmpe sy,sy jd glabah..hmm..ap yg ptot sy bwat??tlg sy

Reply

Dean 22 August 2014 at 10:45 am

Just be ur self dear…jika c die ikhlas die pasti menerima awak seadanya.

Reply

Aisah 18 March 2015 at 12:21 am

Bagaimana.. Kalau saya sudah luahkn.. Tapi dia tidak memberi respon

Reply

hida 27 June 2014 at 12:15 pm

asalam…sy pernah suka pada seorang lelaki di tempat sy bekerja, selama setahun sy hanya pendam perasaan suka pada dia, suatu hari sy beranikan diri u approach dia hanya sebagai kwn pada permulaan, tp si lelaki memberi harapan dengan ajk sy menjadi gf dia, sy amat teruja, mula2 nya sy menolak kerana lebih baik kenal2 dulu, tp dia still tanya sy u jd gf dia…..dia adalah cinta pertama sy, after a few month dia berubah…rupa2 nya dia suka pada perempuan lain…sy pun xpaham motif sebenar dia knape dia permainkan perasaan sy….yg terbaru plak skang nie, gf baru dia sudah kerja sama tempat dgn sy…sy amat BENCI dia, sanggup si lelaki tue langsung xpikirkan perasaan sy, sy skang mengelak dr berjumpa , bercakap atau terserempak dengan meraka…..sy dah xkesah apa yg dia nak wat lepas nie….boley x bg tips kat sy untuk menjadi wanita yg tabah dan sy nak lelaki zaman skang nie jangan nak ambil mudah terhadap wanita….huhuhuhuhhuuhuu

Reply

hanya org lain 7 October 2014 at 3:06 pm

benda ni nak kata sng tapi nak buat susah. sye bukan la sape2 sis. sye pun bknnya pakar cinta mcm misz.. tapi, perkara yg bleh bantu sis cuma Allah. Sis, Allah simpan sis untuk org yg lagi layak untuk sis. Allah dah janji. laki baik untuk perempuan yg baik. sabar ye sis. klo ada jodoh tu x kemana

Reply

Amika 20 August 2018 at 9:40 am

Terima je la hakikat . Cari lelaki yg betul2 cintakan dan sayangkan kau …

Reply

Eyna 11 July 2014 at 7:16 am

Hello . Sye ad minat kt seseorng lelaki, slme nih sye tak penah pndng laki, lgiun sye nih kasar,gile-ii. smpailah sye terpndng die stu hari tuh, die lain sgt. Ta tahu lah kenape, sye boleh minat kt die. Sye slalu curi-ii pndng die, sye un ad prsan die mcm ad tgk-ii sye. Ta tahulah betul ke tak. Masalahnye, bru-ii ni kwan rapat die luahkn prsaan kt sye! Macam mne?

Reply

sherine wong 4 August 2014 at 10:32 pm

Tpi klw sa snym pda dy nnti dy x blz m mna tu ??

Reply

amir 31 December 2015 at 2:02 am

laki nie kalau perempuan senyum dia mesti malu atau akan senyum balik pada perempuan tersebut..

Reply

Riana Key 7 August 2014 at 10:08 pm

I will try, . . Hahah

Reply

Nur syafiqah 14 October 2014 at 7:43 pm

Ade yang menjadi tp ade yang … Macam mane nk buat lelaki ni x bersikap malu di hadapan kita??

Reply

jiwa merana 10 November 2014 at 12:26 am

mcm2 dh sy buat.. Tp dia msih mcm tu jugak,..Tp smpai skrang sy msih syg kt dia.

Reply

ayuni athirah 24 November 2014 at 7:45 pm

Thans disebabkan tips ni lah aq dpt seorg jejaka yg aq syg

Reply

manisa 7 December 2014 at 2:53 am

Sy mglami mslah dlm hbugan..sy da brumr 23 thn tp smpi skrg sy xpnh dlamar mna2 llaki even mtak no fon..sy mpuyai pakej yg agk legkap krus dan puth..ttapi sy agk pndiam..sy nk tya sis adkah dsebbkn sy pndiam makanya llaki tidk sukakn sy..
Kdag2 sy rsa puts asa dan rsa mgkin jdoh sy tiada di dunia ni
Sy xtau lg dmna klemhan sy smpikn org lgsg x trtark pd sy

Reply

akashah 10 January 2015 at 3:41 am

Mungkin sbb awk cntik kowt … laki ni klau jumpe prmpuan cntik … suke mmg suke smpai ngigau mlm trgolek katil .. tp pratus nk try tu agk skit .. sbb mind set diorang prmpuan yg cntk mesti dh brpunya … lg 1 klau mmg xde bf lg .. jgn pkai cincin .. x ksh la cincin emas ke , cincin tin ke … laki xkn ade rse nk try sbb takowt gf org kecuali yg ske main sailang … pling comey .. mntk kawt allah : )

Reply

ain 4 January 2015 at 11:56 pm

Sye ngan lelaki ni knal dari skolah rendah .. mse skolah rendah xrpat sngat tetibe ble skolah menengah rapat .. gelak sme² kdang2 klau sesape merajuk kiteorang saling pujuk memujuk .. ble xfhm tentang pelajaran kmi slalu discuss sesame .. rmai kwan ckap kat sye” kesayangan pnggil tuu pergi larhh” sye mse tuu mlu sngatt .. sebenar nyer memang sye teringin nk jdi kn die tuu kesayangan tpi sye x pasti adakah die pun mempunyai perasaan yg sme

Reply

Fahmie BieShoppe 6 January 2015 at 8:27 am

Mohon share dengan pengguna http://www.bieshoppe.com.my TQ admin

Reply

Mida Afiq 25 January 2015 at 7:08 am

Nice tips .. so far ape yg d katakan d atas mmg I buat secara semulajadi hihi my b Sb pengalaman kot . Hubungan yg baru ni terlalu indah . Dn I selalu praktikn senyum ..manja n masak mmg mnjadi! Hihi si die skrg I Tgk semakin syg 🙂 kaki long distance Tp Xpe Sb die da Buktikn dgn balik kl setiap minggu Untuk jumpe I :).

Reply

El Hshim 7 February 2015 at 9:06 am

Emm kalau dia tk prnh nk pndg kita ?? mcm mna nk bg senyuman ??

Reply

i-na 9 February 2015 at 10:55 am

Aslmkm misz cinta, adakah tips di atas dpt digunakan untuk membuatkan si dia jatuh cinta (kali ke-2) kembali pd sy? sebab skrg ni hti si dia rse kosong..perasaan syg dia pd sy ad, cme prasaan cinta dia pd sy seolah tiada..n si dia mahu supaya sy buat dia jatuh cinta skali lg pd sy..
MOHON BANTUAN..TQ

Reply

Leeya 15 February 2015 at 1:07 am

Cerita saye sgt sedey… Sye mempunyai sikap yg kasar dn slumber… Tpi si dia x suke… Dia nk sye berubah mnjdi seorng wanita yg lemah lembut… Sedangkn tue sume x de lngsng dlm dr sye… Perlu ke sye berubah untk sidia….? Sye sayangkn dia kerana sye yakin sidia boleh membimbing sye ke jln yg benar..
#tuhanAkuSayangDia#

Reply

ayien 25 February 2015 at 2:12 pm

hye…sye dah brkenalan dgn someone yg lbih tua dri sye…sye bru 18 dan dia 25…jarak umur mmg agak jauh…tpi both mmg dah ske sme ske…sye ske karakter dia yg mtg….tpi kdg2 sye x tau mcm mne nk ambik prhatian dia…sbb tkut dia fikir negatif…kdg tu ksian kt dia sbb dia dah usaha nk harmonikan hbngan kami sdgkan sye xde feedback pun pd ape yg dia buat…honestly sye xtau nk ambik prhatian dia mcm mne…nnti dia fkir sye nie msih kebudakan…tmbah plak sye nie jenis.pemalu….ape patut sye buat ???

Reply

Queen Athan 18 March 2015 at 12:52 pm

not bad.Sbagai panduan utk semua.Huuhhuhu ^.^

Reply

Aliya 9 January 2017 at 10:03 pm

Huhu >_<

Reply

Nurul izzatul nasha 22 March 2015 at 10:02 am

sya kenal seorang laki ni…mula-mula dya suka sya….masa too sya x suka dya…pastu sya dpat tahu dya sebelum kouple ngn sya…dya ada org lean..and sya mintak putus ngn dya..dya terima..sya slalu doa moga sya lupa kan dya…tpi sya x dapat nak lupakn dya…hingga skrang …tpi skrang np dya slalu ambil tahu pasal sya ….slalu ajak sya keluaq..dan slalu tgok sya…np??..sya nk tahu …dya suka sya lagi ka…saya syg dya…

Reply

farhany 28 March 2015 at 3:48 pm

Saya cuba utk buat semua tu.. mungkin die terpikat tetapi anggapan die salah.. die pernah ckp saya ni ramai peminat so die mcm takut.. mcm mane nak buat

Reply

miss syg f 28 March 2015 at 4:11 pm

saya dh cuba mengatakan kpda si dia tentang isi hati saya..namun tiada jua ku terima ..
malah dia mengatakan kita hanya kawan.
tapi hubungan niy dah lebih gaya seorang kawan..
bak kata penulis blog nie lelaki ego ..tapi dalam hati mereka ada taman ..dia amat mencintai saya ..saya yakin . cara dia layan saya ..dan paling penting dia suka masakkan saya .alhamdulilah

Reply

Asma Husna 28 April 2015 at 4:20 pm

Assalam saya ade sukakan org tu tapi saya malu ngan dia sebab saya pernah cakap kat dia yg saya takkan sesekali sukakan dia akhirnya suka jugak hehehe saya mahu berterus teraung tapi malu:'(

Reply

sue 4 September 2015 at 11:24 pm

haii ..hmmm lelaki mmg susah nk difahami pun..nk tnya..kami berkawan but im fall in love with him.?biasanya setiap pagi..kami akan wish good morning..lepastu kan lelama..dia macam tak care sgt dah psal saya..apa patut buat?patut ke saya stay je or saya buat tak tahu je..?

Reply

Alya 10 September 2015 at 8:37 pm

Saya ada suka seseorang tapi die tak nak mengaku die suka saya

Reply

Pg Hjh Siti Noria Pg Naming 24 September 2015 at 4:04 pm

#hai saya putri aureliya saya duluvpernah naik kapal tebang lepastu buku diary saya terjatuh and then saya jalan je cari tempat duduk lepastu lelaki tu terjumpa buku saya dan dia terus jumpa saya dan dia kembalikan and lama 2 kami kenal and terus di lamar saya and sekarang pada 28 hari bulan kami akan nikah dan pada 1 bulan 10 kami akan kawin insya allah….♥♥♥♥◌⑅⃝●♡⋆♡LOVE♡⋆♡●⑅◌

Reply

Aisyah 6 October 2015 at 9:00 pm

Saya sudah luahkan perasaan dh kat dia. Saya ajak dia dia kahwin. Dia jawab ” kenapa aku?” . Sedihnya.. dia tolak cinta saya

Reply

nursyasya alya irdina bt. roslan. 6 November 2015 at 6:19 pm

sya ade suka srg laki ni tapi sya x tahu dia suka atau pn x, so sya rasa mcm dia dh perpunya.

Reply

suffiyyah nur jannah 30 November 2015 at 1:12 am

Mmg best

Reply

fiezaa 14 December 2015 at 3:09 pm

saya satu catering dengan nye , first meet sy dh jatuh hati tp sy xtau mcmne nk luah . sbb dia seorg llaki yg pndiam and sush nk brgaul dgn ssiapa . sy lgsung xpnh contact or ppe . just nmpk mke mcmtu . sy nk tnya apa yg sy prlu buat ntuk dapatkan dia . sbb sy xsnggup nk tpu perasaan sy lg .

Reply

Suzaily yussof 17 December 2015 at 4:40 pm

Saya suka kt sorang laki ni..dye satu kelas ngan saya..stiap ary sya pndang je dye..sbb dye sebelah sye je..sya dh jujur kt dye yg sye suka dye..tp dye wat dekk je..sya luahkan kt BFF sye..rupanya bff sye pon ske dye..laki tu pon asyik pandang sye je..kwan dye la ckp..tp sye dlam dilema..antara laki tu atau bff sye..laki tu pun pnh ckp yg dye suka kt sye?

Reply

anaa 21 December 2015 at 2:43 pm

assalam sis ,

sye nak tanya mcm mane nak pikat hati ex boyfriend ? sye sangat syg kat dea tapi dea dah x syg sye . tambah lagii dea benci sangat kat sy . sye x tahu kenapa dea benci sangat kat sye . sye nak pikat hati dea balik . tlg bagi tips , boleh ? ?

Reply

Fatin Yahya 10 January 2016 at 8:25 pm

Salam sy nak minta tips untuk hati saya…
Dlu masa sy amek stpm
Sy ad kwan lelaki namanya A.
Sy asyik gaduh je ngn dia
Kdg2 jd isu besar…
Tp lama kelamaan kiteorg jd rapat…
Sy jatuh cinta kat dia..
Lps abes skola..
Kiteorg pegi kursus english…
Cinta sy pd si A ni makin kuat…
Masalahnya dia ni jenis tak pndai rpt ngn perempuan.
Bila kami kelua berdua…
Dia diam…
Mcm mana sy nk tarik perhatian dia?
Sy dah buat cara semua…

Reply

nurulsyuhadah00 17 January 2016 at 6:43 pm

sya ade suke someone tu . n sya da cube nk amik aty dye . dngn carring psal dye . always chat ngn dye . tpy sya rase mcm gagal je usha sya tu . mcm mne ni . tolong la . em

Reply

syha 24 July 2016 at 7:01 pm

saya syg die tapi bila die dgn org lain saya selalu rasa ape yg saya buat tu sia 2 je saya selalu rasa cm tu. saya hampir majoriti buat step2 di atas. tapi die ttp dgn gf die. susahnya saya huhuhu. ade tk step yang lain? sya sudi try

Reply

JYH 2 August 2016 at 5:31 pm

Assalamualaikum, actually saye still study kat sekolah..tapi entahlahh saye rase macam dah suka kat sorang laki nihh..but i know that i have to focus on my studies but sometimes biler saye teringatkan si dia saye mesti sengih sorang2…what should i do???

Reply

shahira 6 August 2016 at 8:52 pm

Kalau seseorng tu dh ada girlfriend.mcm mna ehhh.adakh sye patut berhenti berharap…tpi sye sngt syng dye…sye x snggup kehilangn die…sye dh lma sngt pendam perasaan sye kt dia…mungkin sebb tu sekarng dye dh berpunya dulu x…plizz tolong sye…tolong bgi tips…

Reply

Grace Evangelista 20 September 2019 at 7:50 am

Sweetnye.Kalaulah aku dengan boyfriend aku pun macam tu.😄😯😙😚😘😍❤❤❤

Reply

aisyah 17 August 2016 at 12:46 pm

saya ade minat seorang lelaki tu..tpi lelaki tu pun suke sye…saye umur 14 lelaki umur 13..haruskah saye menerima lelaki itu????sye sygg lelaki itu..lelaki itu angap sye teman sehati dia..

Reply

minnie 29 August 2016 at 10:11 am

bagi saye lebih baik kamu menerima saje …sebab dia sudah anggap kamu sehati dengan dia

Reply

minnie 29 August 2016 at 10:01 am

Saya ni baru budak sekolah menengah……tapi ade sikit-sikit idea yang
saye tak boleh buat……kalau macam tu mane…saye ade suke kat seseorang tapi saye memang pelik kalau tengok……sebab dia lain daripada lelaki lain….bagi section perempuan kat sekolah saye dia rapat dengan saye dan lagi satu budak perempuan …..tapi sebelum ni dia ade suke kat perempuan lain…tapi perempuan tu tak suke kat dia dan tolak percintaan dia….tapi saye memang tak boleh confirm yang dia suka lagi tak perempuan tu lagi….macam nak selesaikan masalah saye ….tolong lah saye…
saye suke dia sebab dia budak pandai,baik kelakuannya dan bukanlah sehandsome sangat….tapi saye memang suke kat … saye memang true love kat dia…macam mane nak selesaikan..

Reply

minnie 29 August 2016 at 10:35 am

berapa perlu lakukan perkara ni….bagi advise sikit

Reply

s.. 7 September 2016 at 10:36 am

Sy ada suka sorg mamat ni. Dia ni act my cuzz. Dia dulu rapat sangat dengan sy. Boleh dikatakan semua benda kitorang buat sama2. Dia ni muda setahun drpd sy. Normal ke kalau sy suka dia ? Ntahlah sis, perasaan ni datang sendiri. It’s been a year since I liked him. Sy perasan sy suka dia sejak tahun lepas sebab sy selalu fikir pasal dia. kalau dia takde mesti sy tercari2 kelibat dia. Sekarang ni sy tak tahu kenapa dia macam menjauhkan diri daripada sy. Drpd dulu lagi, kejap elok kejap tak elok padehal tak gaduh ape pon. Sy pernah la tanye dia kenapa dia taknak cakap dengan sy. Pastu dia kata ikut mood dia nak cakap or tak. Sy agak terasa la jgk sebab orang lain okay je dia layan. Tp sy biar je, lama2 elok balik. Pastu jadi balik. Pastu elok balik. Sampai laa satu masa tu, sy ad biat salah dengan dia then dia marah n merajuk seminggu lebih tak cakap dgn sy. Lepas seminggu lebih tu sy pujuk dia pastu okay balik. Dia layan sy elok je tp most of the time mmg dia tak cakap dgn sy. Dgn orang lain dia cakap. Sy nak dia yang dulu. Dia yg selekeh, yang tak handsome, yang pendiam macam dulu. Sekarang ni dah pandai berstyle, tak pandang dah sy ni hmm. Sedih la

Reply

FatinBunny 17 October 2016 at 6:25 pm

Hmm bukan senang. Sejak zmn sekolah lagi slalu kita je yg mula minat org dulu. Saya ni bukan la jenis mulut lancang, pemalu tu ada la skit dan sederhana je xcantik x hodoh. 1st crush lps dia dpt tahu sy orgnya, terang2 dia tolak. ok xper la. 2nd zmn degree masa tu kami cuma start out with frenz. Kami sgt2 rapat (BFF) la kata kan. Lama saya pendam sblm luah, lps luah, dia terkejut, trus kekok. Tapi sy buat2 biasa je. berkawan cm biasa. Akhirnya 4tahun dh berlalu, kami still as friends je. Dia tahu saya sukakan dia tp dia ckp pd sy jgn terlalu mengharap. Sy pun kecewa n rasa usaha sy selama ni sia2. Lps ni nk mulakan cinta baru pun dah takut. Ada sorg mamat ni mula usha2 saya lepas dua peristiwa tu. Pun sy dh takut n keliru dia ni serius ke x. Sbb sekarang sy mmg dh xde masa lg nk fikir utk couple2 ni. Klu boleh nk cari utk kawin je terus.. huhu

Reply

Nur Ain 30 October 2016 at 2:46 am

Assalam sis
saya ada suka dekat sorang ni . Lama saya suka dia dari form 2 lagi . Naik je form 3 saya macam kurang sikit suka dkt si die ni . Tapi bila naik form 4 kami satu class . And dalam class pulak die selalu kacau saya sampaikan rasa suka and sayang tu datang secara tiba tiba . And dalam masa yg sama die ada gf . Naik pulak form 5 kita ditakdirkan jadi ketua and penolong class . Bila naik form 5 kawan kawan saya pun selalu kenakan saya dgn dia . Sampai cikgu cikgu sekali . And bila masuk form 5 ni jugak kami selalu gaduh . Mcm benda yg kecik pun boleh gaduh . Sampaikan cikgu pernah ckp ” saya doakan awak berdua ni nanti kahwin” . Lama kelamaan sayang ni makin membuak buak . Kadang kadang bila dia bercakap dgn budak perempuan class saya pun saya rasa jealous . Tapi dia tak tahu yang saya sukakan dia . Baru baru ni die dh break dgn gf dia . Saya pun tak tahu mcm mana die boleh nak share masalah dia dgn saya . Sis rasa patut ke saya bagi tahu dia yg saya sukakan dia ? Saya takut lepas saya bg tahu dia nanti hubungan kami takkan mcm dulu lagi .

Reply

suzy20 5 December 2016 at 2:05 am

assalamualaikum , hye Misz . ni saye nak tanye mcm mne saye nak buat die jatuh cinta erk ? . die adopted brother saye je . saye first mmg tak nak jdikn die adopted brother tpi entah tetibe jer . ? saye tak suke die dulu , tpi dah cht hri hri saye tetibe jatuh hti . tapi ape yg paling sakit dia suke dekat bestfriend saye . bestfriend yg paling saye sayang . siap adopted brother saye ni mnta no. bestfriend saye , mnta saye tolong die . tpi bestfriend saye tak tau yg saye suke dekat adopted brother saye . bestfriend saye sllu beritau saye ape yg adopted brother saye cht die . tpi walaupun saye tau die suke bestfriend saye tu saye ttp syg . tpi sometimes saye rase adopted brother saye just used me to be with my bestfriend . am i right ? saye pun tolong lah nak satukan adopted brother saye dgn bestfriend saye tu . tpi silap saye jg yg pegi jatuh hti right ? tq

Reply

nurul ain 29 January 2017 at 3:46 pm

Saya rasa tindakan awak betul…maybe?
Sbb takut dia janggal naty bila awak kata awak suka dia..sedangkan dia mungkin anggap awak adik je….
Mencuba x salah…tapi risiko tinggi…

Reply

Kriss 14 December 2016 at 12:37 am

lelaki juga suka gamer girl

Reply

Lya 8 January 2017 at 4:21 pm

Macam mana pula nak menggoda teman lelaki?

Reply

Aliya 9 January 2017 at 7:58 pm

Saya ni tingkatan 5 boyfriend saya pula tingkatan 6 boleh ke kami terus kan hubungan ni ? Please reply ???

Reply

nurul ain 29 January 2017 at 3:43 pm

Insyaallah boleh:)
Sentiasa lah tabah dengan cinta jarak jauh^~^
Tunjukkan awak nih setia padanya♥
Dalam hubungan nih kena saling mempercayai;)
Saya doakan awak kekal hubungan percintaan awak hingga naik pelamin^^

Reply

Cincin Nikah 21 January 2017 at 11:49 am

Do you mind if I quote a few of your articles
as long as I provide credit and sources back to your blog?

My blog site is in the very same area of interest as yours and
my users would truly benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this alright with you.
Thanks!

Reply

SHITTY UMAYHA 23 January 2017 at 2:56 pm

I AGREE WITH YOU

Reply

Missdetective 31 January 2017 at 4:17 pm

Hi…Boleh tolong saya x…OK cmni,kwan sye Ni dye ade ske sorang cg lelaki Ni..N then,die minx tolong sye…Bleh x bgi tips

Reply

nurul einna 9 February 2017 at 8:06 pm

insya allah akan terpikat haty dia..
#erzamirza?

Reply

MAWA....YUSOFF_ 13 February 2017 at 8:09 pm

Sye dh cuba alhamdulilah berhasil

Reply

Dee 3 March 2017 at 6:12 pm

Assalamualaikum
First of all Best ayat yg awk sediakan ni?

Untk mslah sy ni plk , kiteorg dh berkawan selama setahun lebih dh,tp bukan kata kawan yg jumpa hari2 contact hari2.kiteorg ni skdar bertegur sebuln sekali jmpa pn 2,3bulan sekali dlm masa 2016. Sy prnah buat suprise dkt dia prtma di hspital msa tu prtma kali kami bersuamuka , yg kedua sy buat suprise birthday dia on Februari 2017. Lps dari tu kerap jgk lh kiteorg jumpa tp contact biase2 je jgk and setiap perjumpaan sy mmg bwk fmly bukan jumpa berdua. Ade satu hari mase kiteorg jumpa sy ade bgtahu dia nk mntk mf psl suprise hri tu yelah tkt ade “yg mrh” dia ckp tkde org mrh semua kawan2. sy tnya dia bila nk kawin dia ckp mls nk fikir lg psl kawin ni mgkin umur 40,50 kot bru kawin lgpun tkde org nk kt Dia. So sy mcm confius sebenarnya dia ade prsaan suka tk kt sy mcm sy suka dia. harap ade jwpan yg boleh membantu .

Reply

Nur adllia 8 March 2017 at 6:50 pm

Saya sudah pernah buat dan ia berkesan

Reply

syakirah 9 March 2017 at 11:19 pm

saya couple dgn seseorang ni…dia ni seorang yang suka senyum tapi dia bleh tahan romantik la…tapi yang saya x pasti ni kenape dia suke buat muka cute kat saya.tetapi klau dah merajuk susah sangat nak pujuk tetapi kalau nak bagi dia lembut hati memang senang gile.dia ni cepat cair…

Reply

Tasha 15 March 2017 at 1:03 am

Thanks sgt kay for this, sangat membantu! Tapi kan, nak tanya ni, em perlu tak klau perempuan nk tegur lelaki dulu dekat chat ? Hm maksudnya lelaki tu dh mcm bagi emoji love ke, so kita ni excited lah nk chat. Tapi saya tak cht pun kang over pulak, tapi klau chat biasa2 takpe kan klau tegur dulu ? ? so cuba bagi pandangan tak apa ke kalau perempuan mesej dulu. Dan lagi satu, saya klau chat kasar sedikit, takdelah kasar mana, cuma takdelah kedengaran manja or sweet. Lelaki kesah ke ? So klau laki tu ada emoji love, kta kena ke bls balik, and contoh percakapan laki tu sweet tapi kita kasar sikit takpekan ? Sbb saya ni jenis buat lawak je ? bkn apa, tanya je sbb konflik disitu ?

Reply

kina 3 April 2017 at 2:49 pm

Haha.saya sering disakiti..kini saya percaya pada seorg lelaki ini ..dia baik..saya ingin dia jadi lelaki terakhir dalam hidup saya..muka dia seiras raja afiq..muka tu tk pentig..tpi cara craving tuu saya suka..senyman dia..lirikkan mata dia..buat saya tk tentu arah..maaf luahkan

Reply

ai 5 April 2017 at 4:36 pm

Salam . smalam saya brjmpe dgn kwn lelaki saya ni . kawan jela . tpi dia slalu buat saya happy trsenyum . duduk sbla saya saja Dan usik² saya . tu maknanya ape . ???

Bagaimana utk saya memikat lagi hati dia . untuk saya dapatkan dia ? Saya mak dia selesa bila dia dekat dgn saya .

Boleh bagi tips ?

Reply

ai 5 April 2017 at 4:37 pm

Salam . smalam saya brjmpe dgn kwn lelaki saya ni . kawan jela . tpi dia slalu buat saya happy trsenyum . duduk sbla saya saja Dan usik² saya . tu maknanya ape . ???

Bagaimana utk saya memikat lagi hati dia . untuk saya dapatkan dia ? .

Boleh bagi tips ?

Reply

farah 11 April 2017 at 8:38 pm

salam..
bole bagi pndpt? saya dgn bf dan masuk setahun stgh…saya syg dia, cintakan dia..dlm masa setahun ktorg bercouple..bf saya keluar dgn ex gf dia atas desakan saya…sbb saya rasa was2 dgn dia..saya rasa trtipu dgn bf..pernah kantoi ngn saya, dia wasap ex gf dia…ex gf dia rapat ngn family dia…ex gf dia ni..mcm nak bagi saya ngn bf berpisah je…pernah sekali bf saya ikut bercuti dgn family ex dia ni…saya ternampak gmbr2 dorang…saya sedih, terluka..rasa tertipu sgt2. dekat situ…kepercayaan saya hilang..ktorg stay couple..lama2 saya asyik tuduh dia keluar ngn ex dia, tuduh dia mcm2…saya tktahan…saya putuskn dia..dia tknk…saya sllu minta putus, tapi bf saya brkeras juga tknk lepaskan saya…. dah lama2..dia bole terima keputusan saya nak tglkn dia, lepas sebulan..hati masing2 merindu, ktorg getback…disbbkn saya kurang percaya dgn dia..masih rasa was2..saya selalu ungkit kisah lama dia..yg sllu tipu saya, skrg putus lagi…hmm
apa patut saya nak buat ? nak teruskan lagi..atau saya pergi je dari hidup dia…ktorg saling menyayangi…disbbkn ego masing2 jadi mcm ni. disbbkn saya kurang percaya dgn dia..hmm
apa perlu saya buat..?

Reply

Ayuni nabila 28 April 2017 at 7:57 pm

Hye, i suka blog ni sgt padat and ringkas. Btw, i pernah in relationship dgn sorg lelaki ni tpi sekejap je dh putus . It’s all because of him but then i tk tau lah i masih sygkan dia ke tidak. Hari2 nampak dia and how to move on? Tpi kadang2 bila kawan usik ade lah rasa sikit. Masih rasa syg lgi tpi tk tau di tahap mana. Klau nak bgtau dia tntg perasaan kita tk rasa mcm desperate ke? Thank you . Pls reply . Even this blog dh lame

Reply

Mira 29 April 2017 at 2:48 pm

Macam mana nak buat kalau dalam hati dia masih ada lagi EX dia??…cinta mereka tak direstui oleh umi dia…then mereka berpisah untuk selamatkn keadaan…sy sbagai kawan nk tolong…saya cakap saya tak nk la gnggu kalau hati dia msih ad lgi ex dia…dia cakap…”stop la gnggu hati dia…dia tak nk berharap dah…mksud nya kat sini…dia nk suruh saya lupakan dia la kan??so mcam mana???saya patut give up??

Reply

Eyma_1208 17 June 2017 at 2:30 pm

Saye ade suke sorg budax laki ni..klas die sbelah saye je..slalu brtembung dn die slalu g kelas saye tp die ni agk pendiam skit n slalu wat muke cool n blur..sye penah cube luahkan tp cm x mnjdi ..boleh x share tips ape yg sy perlu buat tok die suke sy

Reply

Eyma_1208 17 June 2017 at 2:31 pm

Saye ad suke sorg budax laki ni..klas die sbelah saye je..slalu brtembung dgn die.. die slalu g kelas saye tp die ni agk pendiam skit n slalu wat muke ala ala cool n blur..sye penah cube luahkan tp cm x mnjdi ..boleh x share tips ape yg sy perlu buat tok die suke sy?!

Reply

Wexter 22 June 2017 at 6:27 pm

Bagus…

Reply

Eykaopt 31 July 2017 at 12:13 am

Doakan saya dapat memikat si dia

Reply

Nurul 14 August 2017 at 11:47 pm

u.mm…dulu sy dan kkak spupu slalu ikut makcik sy tinggal di rmah mntua die..masa tu kbetulan anak buah suami mkcik sy pun ade d sna..(rasanya kami takde kaitan kann??)nama dia iman …muka dia..Cutee!!!…sangat² ..prnah sekali tu die pasang lagu aiman tino kot..die nyanyi smbil renung muka sy..sy buat² tak perasan..bila sy tngk die balik..die trus tngk tmpat lain..hari² die bgitu..mula² sy x suka die..cuma anggap biasa² je..tapi bila dh lama² tmbul pla rasa cinta kat die..skrg ni pun dh ramai dh yg ckp kita org brcinta..bercakap pun tak prnah..apalagi nak brcinta??..saya jealous lah bila tau² die ade 6 gf..dlam hati sy =Whaaat???!!….Sy rasa mcm nak naik d puncak gunung dan teriak sekuat hati saya..I LOVE YOU!!!…sy nak luahkan isi hati sy..tapi sy malu dan takut die taknak terima…dh setahun dh sy smpan rhsiah ni..mcamana ye??..boleh tolong tak??

Reply

alia niezam 7 September 2017 at 2:51 am

InsyaAllah klau kau jodoh aq..Aq akan jga kau elok elok.Aq juga xnkau rapat ngan pompuan lain..Aq jeles lah!!Mohon yerr Shahrul Niezam..Mgkin aq bkan plihan mu dan juga taste kau..

Reply

kania cantik 16 September 2017 at 5:57 pm

kanpa sih banyak laki” mengejar” saya terus setelah jadian ujungnya pasti putus di tengah jalan… satupun tidak ada yang serius
tapi sekarang ada yang lagi dekat dengan saya tapi si dia cuek aja gimana tuh cara atasinya?? nya agar tidak keduluan sama orang lain gitu

Reply

farah 22 September 2017 at 12:49 pm

Saye tak berapa minat ngan artikel ini??

Reply

seha 22 September 2017 at 9:06 pm

hii sis….bleh x bg pendapat mcm mana nak luahkan perasaan or bg hint2 yg kte ske kat lelaki tu…lelaki tu x pernah sedar pun kewujudan kte…kte je yg tau kewujudan dye..

Reply

Miss K 11 October 2017 at 9:16 pm

Saya ada tersuka tanpa sengaja dengan pensyarah sendiri. Sejak part 1 hinggalah final year… Kami mula rapat sejak tahun 2. Istilah rapat tu macam ikut kawan2 pergi minum dengan dia. Buat kerja di bilik persatuan kami sama2 tapi yang peliknya, saya dah bagi dia hint yang saya suka dia. Dia masih macam tak tahu. Lama-lama saya bagi hint lagi sampailah saya pernah keluar bertiga dengan kawan perempuan saya seorang pergi makan. Masa tu, dia seolah2 memberitahu saya banyak pekara tentang dia. Sedangkan dia pernah sahaja lepak di bilik persatuan kami dan bersembang tapi jaranglah saya dengar part apa yang dia suka atau tidak tu? Jadi apa maksud yang ini Misz chinta? Dan banyak bagi hint kadang dia macam nak terima saya, kadang tu main tarik tali pula. Hari ini dia baik dengan saya, esok dia tak nak bercakap dengan saya pula. Jadi apakah yang perlu saya lakukan sekarang, sedangkan hati ni kalau jumpa dia rasa nak pecah saja rasanya. Dan sekarang juga, kami sudah jarang berjumpa makin kuatlah rindu saya ni….

Reply

Tenten 16 October 2017 at 8:23 am

Saya suke dye . tapi dia yak suka saya

Reply

Robot Girl 28 October 2017 at 1:25 pm

Hai..sebenarnya sy ada suka seorang ni..dia ni pandai,diam dan x rapat sangat dengan budak perempuan.Sy ni pulak bukan ramah orangnya,tapi kelam dan muka pun tak lawa sangat.Sy suka dia sebab dia ada daya tarikan yang tersendiri.Sy nak sgt dia tahu yg sy ada perasaan kat dia.Boleh bagi pendapat?Huu..?

Reply

Nur Atikah 3 November 2017 at 12:33 pm

Aku suka dekat dia tu sangat2 tapi dia tak suka aku pun aku dah buat semua cara dah tapi tak berkesan pun.macam mana ni.. ……

Reply

rindyyani yaya 7 November 2017 at 6:25 pm

sya rasa yg si die nie terkadang suka curi2 pandang sya…so muncul lh rasa suka suki sikit hehehe.walau pun si die tahu yg sya suka org lain.tp die suport sya..sya tk tahu nk buat ape.tp tkut pula nnti die kata’org yg disuka tk suka,mula lh cari org lain’sya rasa cam bersalah pula.ape pun sya suka tips yg sis bagi.

tp masallah nya sya nie sukar bersosial harap sis bagi tips supaya boleh bersosial dengan baik..terima kasih.

Reply

Nurul amira 25 November 2017 at 4:04 pm

Asalamualaikum miss sy nk tnye ni harap sudi la mnjwp ye hehe.sy ade la suka kt mamat ni then kiteorg mmng selalu chat .wishe morning ap smue berserta emotion .kami pernah meluahkan perasaan sy pernah ckp yg sy sukekan dy dy pon ckp dy suke sy tapi sikit je la sbb dy msih anggp sy sbg kwn blom lbih dr tahap tu tp knp dy kkdng pnggil sy bby la syg la sy tak tau ap sy nk buat sbb dy mcm bg harapan kt sy .dy ckp bkn dy nk tolak cinta sy tp dy suh bg ruang utk dy perbetulkn diri dy stu je niat dy kalau nk bercinta dy nk bimbing shingga ke syurga that alss ?

Reply

Nur emylia natasha 20 December 2017 at 12:55 am

Cinta berputik dari hati seseorang ….impian dan cinta akan kembali bersemi kembali dalam hidup…biarkan menjadi kenangan pahit dalam hidup kita….jadikan ia sebagai dugaan dan cabaran daripada ALLAH S.W.T. YANG MAHA ESA….dan jadikan ia sebagai contoh yang baik kepada generasi yang akan datang…JODOH,AJAL,MAUT hanyalah di tangan Allah sahaja yang mana berkuasa…hanya Allah dapat menentukan…akhir kata salam saya buat semua…

Reply

Adinla Natsha DKN Fanterklyn 24 December 2017 at 8:50 pm

Salam,saye ade sorang lelaki sye cinte.Die ni agak ego sikit lah,pada masa yg sma saya luahkan prasaan saye pade die lps tu die cakap die agak saye mcam kawan.Tapi ade juge orang cakap yang die suke kat aku.Lpas tu dia ckap dia tak.Help me to know their feelings

Reply

isya 26 December 2017 at 1:22 pm

Assalam . Saya nak luahkan , okey saya umur 17 bf saya 18 kitaorg baru cpl tak sampai seminggu pun . Kitaorg ni kenal dalam group photoshoot , kitaorg jadi rapat pun dekat dlm group tu . Ceritanya mula dari sini , cerita ni sebelum saya cpl dengan bf saya lagi ok lah saya bahasakan dia H lahnya biar senang .. H ni dia suka kacau saya , lepastu saya pun kacau lah dia balik , kacau ni mcm buat pickupline , kitaorg buat pickupline dekat group photoshoot .. lepastu ada sorg member dia tnya saya , saya suka ke dekat H .. biasa lah perempuan kalau lelaki ni dpt je cair kan dia mesti perasaan syg , cinta tu dtg kan .. so saya pun cakap lah mcm tu . Ttba kawan dia tu nak satu kan saya dngn H .. saya pun cakap lah saya tak ready , sbb sebelum ni pun ada yg buat saya jatuh cinta mcm H buat dekat saya tapi bila nak dekat 2/3 bulan tu dia terus bla mcm tu jee .. So saya jadi takut nak jadikan H tu bf saya . Tapi kawan dia merayu suruh saya cpl dengan H sebab dua dua dah suka sama suka , bab kata dia jangan lambat lambat nanti ada org kebas .. so time tu pun saya chat H , saya cakap dngn dia betul ke kau ada perasaan dkt aku . Lepastu saya pun hntr lah ss yg member dia chat saya , and then dia cakap dah tu yg member aku nak kita buat jelah .. saya cakap ngn dia saya bgthu jawapan esok pagi . So dah masanya untuk saya bagi jawapan , saya try lah cakap saya tak nak lepastu dia hntar status dia mcm sedih so dari situ saya rasa yg dia ni betul betul nak saya , lepastu saya pun cakap lagi ok kita cpl .. lepastu dalam 2/3 saya try lah cakap dengan dia yg ada org nak ngorat saya lepastu saya cakap saya nak keluar yg dia balas “lek lok” itu je . Dalam hati saya pun fikir lah dia ni betul betul ke nak aku . Lepastu saya ada try lah citer mcm mcm psl diri saya . Tapi respon dia “ouh ye ke” ” ha ok ” .. ada juga yg cakap dngn saya mybe kitaorg tak pernah jumpa lagi , so saya pun cakap lah mybe lah kan . Tapi dalam minggu ni kitaorg ada rancang nak jumpa , kalau dah jumpa pun sama saya pun tak tahu nak buat apa .. : ( ..

so boleh tak bagi apa apa pendapat dekat dlm cerita saya ni , mcm mana saya nak tahu yg dia ni betul betul ikhlas , betul betul nak saya .. Kalau boleh nak tips sekali mcm mana nak buat dia happy , biar dia tak boleh buat saya happy tapi saya boleh : ) …

Reply

Daya 11 May 2019 at 4:21 am

Terus terang je..bincang elok elok..ckp awak sayang dia..then tanya dia ..awak sayang saya x? Then bagitau masalah awak..tapi honestly saya takut awak kene game je

Reply

aira qaisarah 30 January 2018 at 4:55 pm

Saya boleh megorat boyfriend saya

Reply

Hakim Radzi 20 July 2018 at 11:03 pm

Mata menawan.

Reply

HAWA ALYA BATRISIYIA 8 September 2018 at 9:37 am

Assalamualaikum…

Sy ade seorang boyfriends…dye suka kat sy..tapi sy pun suke kat die..bila sy tengah buat kerja dye tengok sy…bila sy mkn dye tengok sy…lepastu sy pun tengok die…boleh tolong sy tak macam mana nak kasi dia jangan tgk sy🙍🙍🙍

Reply

fass 3 December 2018 at 9:35 pm

Misz…bole tolong? Macam mne make buat lelaki yg kite ske rindu kite?.. Tenkiu😘

Reply

fass 3 December 2018 at 9:41 pm

Aslsalamualaikum misz nk minx tolng mcm mne nk buat dy rindu kita…and dy x tau pon yg kite ske dy? Please misz… Tenkiu 😘

Reply

jasmi 17 January 2019 at 1:50 am

KUMPULAN VIDEO LUCU, LANGSUNG SAJA TEKAN LINK DI BAWAH INI YA :

https://sukacurhat.com

Reply

Daya 11 May 2019 at 4:16 am

Misz misz..saya suka sepupu saya sendiri😆 bila saya ada dengan dia..saya rasa gembira..nak luangkn lgi masa dgn dia..tapi saya x cantik and saya x pandai nk berkat kata.so basically I’m just a socially awkward person la😂… mak dn ayah dia bercerai and saya dh x leh jumpa dia lagi…tapi saya nekad saya nk cantikn dia..just in case klau saya terjumpa dia lgi saya bleh luahkan perasaan saya..tapi dlm masa yang sama saya rasa mcm nk lupakan dia sbb x de jamban saya boleh jumpa dia lagi..patutnya ke saya cari cinta baru? Chia chia😂

Reply

chubbyme 31 May 2019 at 4:14 pm

ada some guy ni , dia confess kat i . lepastu we’re chat like freind . da lama2 chat tu , tiba2 i pulak tersuka dia . bila i dah suka dia , dia dah tak chat i dah / hilang tiba2 / diam . tapi bila kat sch kekadang tu dia ada usha i . so yah how to know laki yg confess kat i ni suka i lagi ke tak ?

Reply

Dalamhati 4 September 2019 at 10:21 pm

Macam mana dengan kalau sy suka sgt kat si dia tapi x pernh berkawan, cuma tegur kat insta, itupun skit je tegur, kdg dia x balas, kdg balas, tapi sy suka kat dia😭, sy tahu kita kalau tak kenal maka tak cinta, mesti dia tak kan suka sy sbb x kenal lnsung dan mesej melalui sosial media😭

Reply

Ninie 14 September 2019 at 10:36 am

Sowang mamat nie akn tanya saya almost everyday,”rindu kat aq x? ” “syg aq x? “sambil tersengih2. Kalau sye dduk ngan budak laki lain dye akn dtg dduk dekat sye. At on time sye tpaksa partner ngan sowang bdak laki, bley dikatakan whole day dye tarik muka & xnk ckp dgn sye. But the main problem is, sye da cuba bg hint & tanya kat dye sama ada dye sies ngan sye or x. But jwpn dye sye stilll xphm. Mula2 dye kata main2 ja & then dye kata klu dye sies cmne. Aik, yg mne 1 sbnr nyer nie miss.

Reply

Nurul umairah 8 November 2019 at 8:49 pm

Lelaki

Reply

Pencinta setia 16 November 2019 at 2:15 am

Macam mana ek kalau kita dah berterus terang dekat dia tapi dia kata dia menganggap kita sebagai kawan?macam mana saya nk tawan hati dia semula?

Reply

{ 6 trackbacks }