Untuk Wanita: 20 Tips Membuatkan Lelaki Jatuh Cinta Kepada Anda

Lelaki adalah makhluk yang sangat simple tapi penuh dengan ego. Ramai wanita beranggapan lelaki hanya menitik beratkan paras rupa wanita. Sebenarnya ia adalah salah! Kecantikan bukanlah faktor yang membuatkan lelaki itu jatuh cinta pada seseorang wanita.

Untuk pengetahuan anda, jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Kecantikan hanyalah satu bonus bagi lelaki. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya sama ada daripada segi pemikiran atau minat kerana banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

Bagaimana untuk mendapatkan cinta lelaki yang anda sukai?

Cara untuk wanita mendapatkan perhatian lelaki atau dengan kata yang lebih mudah mengorat lelaki ini adalah berbeza berbanding cara lelaki mendapatkan perhatian daripada wanita kerana lelaki ini kadang-kadang lambat perasan akan hint yang wanita berikan. Al-maklumlah lelaki kan 😀

So, anda boleh jadikan 20 tips dibawah ini sebagai salah satu cara anda untuk mengorat si dia 🙂

 

#1 Jangan Tunjukkan Keterdesakan Anda Untuk Mendapatkan Si Dia

Macam yang dinyatakan seperti di atas, lelaki ini memiliki ego yang sangat-sangat tinggi. Dan mereka akan bertambah ego jika ada wanita yang cuba untuk menguratnya. Mereka akan berbangga dan merendah-rendahkan martabat anda dihadapan rakan-rakan beliau.

Lelaki jarang menghargai sesuatu benda yang mudah didapati. Bagi mereka, semakin sukar dan susah untuk mendapatkan sesuatu yang mereka inginkan, semakin kuat perasaan untuk mereka mendapatkan menjadikan hak milik mereka. Cubalah jadi seorang yang bersederhana 🙂

 

#2 Jaga Penampilan Anda

Semua orang tahu penampilan sangat penting bagi seorang wanita. Melalui penampilan anda sahaja, lelaki boleh membuat tafsiran tentang perangai dan tingkah laku anda.

Sebelum pergi kerja ataupun pergi kelas, mekap dahulu sedikit dan jangan terlalu tebal. Cukup hanya mengenakan foundation, maskara dan sedikit lipstik. Kemudian pakai cantik-cantik dan lepas tu jaga adab. Tak cantiklah kalau muka dah lawa, pakai baju lawa-lawa, sekali terpekik terlolong depan orang ramai. Nanti jatuhlah saham kan. Nak nampak gojes kenalah nampak cool.

 

#3 Tunjukkan Sikap Penyayang Terhadap Budak-Budak

Lelaki lebih mudah tertarik dengan wanita yang mempunyai sifat suka dan sayang kepada budak-budak. Bagi mereka, wanita yang penyayang kepada budak-budak sebenarnya adalah seorang bakal menjadi ibu yang baik untuk anak-anak mereka kelak.

 

#4 Berikan Si Dia Merasai Masakan Anda

makanan

Apa kata anda ambil sedikit masa memasak dan berikan kepada si dia merasai air tangan anda. Untuk pengetahuan anda, lelaki lebih suka memakan masakan si isteri apabila kahwin nanti berbanding makan di luar.

Anda boleh selidik dengan rakannya tentang makanan kegemarannya. So, dari situ, anda boleh belajar sesuatu yang baru tentang makanan kegemarannya dan juga belajar memasak resepi baru. Ataupun anda boleh memberinya merasa makanan kegemaran anda kepada si dia. Mana tahu taste anda berdua sama kan? So dari situ, anda sudah mendapat 1 point dalam hati si lelaki.

 

#5 Jangan Terlalu Mengongkong

Anda bukanlah isteri si dia. Anda masih berkawan dengan si dia. Anda mungkin akan berasa cemburu apabila melihat si dia keluar dengan perempuan lain, tapi janganlah anda melarang si dia keluar dengan perempuan lain. Mungkin mereka keluar atas urusan kerja dan bukan urusan peribadi.

Even anda dah berkahwin kelak, anda tidak boleh mengongkong si dia. Lelaki ini cepat rimas sekiranya ada wanita yang cuba mengongkong dan menghalang setiap perkara yang dia minat dan suka lakukan.

 

#6 Berikan Lirikan Mata Menawan

Wanita sememangnya dikurniakan dengan mata yang cantik. Cuma kadang-kadang si lelaki ini kurang perasan. Cuba tonjolkannya dengan memakai maskara, pembayang mata dan penggaris mata untuk menonjolkan mata yang cantik.

Dan cuba pandang kematanya setiap kali bercakap. Kata orang, dari mata terus turun ke hati kan.

 

#7 Jaga Pertuturan Anda Di Hadapan Si Dia

Walaupun si lelaki ini nampak ganas dan tough di hadapan rakan-rakanya, tetapi dalam hati mereka ada taman. Lelaki sebenarnya tidak suka wanita yang bercakap kasar dan mencarut. Bersikaplah lemah-lembut dan bersopan-santun. Barulah boleh jadi gadis melayu terakhir! 😀

 

#8 Jadilah Seseorang Yang Boleh Dipercayainya

Lelaki lebih senang untuk berkongsi setiap masalah dan rahsianya kepada wanita. Sekiranya si dia menceritakan segala rahsia dan masalah yang dihadapi, itu bermakna si dia percayakan anda. Dan sebenarnya, amat susah lelaki ini berkongsi masalah dengan orang lain disebabkan ego tadi. So, jangan sia-siakan kepercayaan yang si dia berikan kepada anda.Jadilah seorang pendengar si dia untuk si dia! Lelaki akan berasa gembira jika segala rahsia yang diceritakan tadi selamat dengan anda.

 

#9 Berikan Sokongan Terhadap Minatnya

Kadang-kadang lelaki mempunyai minat yang pelik. Minat keretalah, komputerlah. Apa yang best sangat pun tak tahu kan. Tapi, janganlah anda cuba menghalang atau sesekali cuba menentang minatnya. Cubalah sesekali memberikan sokongan terhadap minat mereka.

 

#10 Hormati Orang Tua

Tidak tahu mana silapnya, sifat ketimuran ini semakin sukar dilihat di kalangan wanita muda masa kini. Adab sopan yang dimaksudkan termasuk salam dan cium tangan orang tua, tunduk ketika berjalan di hadapan tetamu, pandai membawa diri dan menang tangan di dapur tanpa disuruh. Tetapi, biarlah ‘natural’ dan bukan dibuat-buat ye 🙂

 

#11 Berikan Senyuman Menawan

Senyuman wanita yang manis mudah membuatkan jantung lelaki bergetar. Disebabkan sifat semulajadi wanita yang lembut, ayu dan manis, senyuman mereka sememangnya sangat menawan. Lelaki mudah jatuh hati selepas melihat senyuman wanita.

Ketika bertentangan mata, cuba anda lemparkan senyuman yang paling menawan. Mereka akan terpaku dan terkedu seketika. Hati mereka akan terasa bagaikan dipanah! Tak percaya? Cubalah!

 

#12 Tunjukkan Kebijaksanaan/Kelebihan Anda

Wanita yang bijak adalah wanita yang seksi! Kadang-kadang tidak perlu untuk anda memakai baju yang ketat-ketat sehingga mendedahkan sana-sini atau belajar tinggi-tinggi sehingga peringkat master. Bagi lelaki, wanita yang tahu tentang kerja-kerja yang dilakukannya, peka dengan isu semasa, bijak menyelesaikan masalah dan mempunyai fikiran yang matang adalah sangat-sangat menggoda.

 

#13 Goda Si Dia

matawanita

Gunakan kelebihan yang ada pada anda. Lelaki sebenarnya amat mudah cair pada wanita. Gunakan gaya bahasa badan anda dan aset anda- lirikan dan senyuman menawan anda itu untuk menarik perhatian si dia!

 

#14 Ajak Si Dia Melakukan Aktiviti Bersama

Pada masa-masa terluang, cuba ajak si dia minum bersama atau mungkin ke tempat bekerja bersama. Anda berdua dapat berkenalan dengan lebih rapat lagi. Mungkin anda dapat tahu sedikit rahsianya secara tak tersengaja. 😀

 

#15 Hantar Signal Perasaan Anda Pada Lelaki Tersebut

Kadang-kadang si lelaki ini lambat perasan ataupun malu untuk mendekati wanita. Mereka pun sama sahaja macam kita; tidak mahu cinta bertepuk sebelah tangan. Tidak salah sekiranya kita sebagai wanita memberikan sedikit hint ataupun signal bahawa kita juga meminatinya.

Sebenarnya istilah perigi cari timba sudah tidak boleh dipakai pada zaman sekarang. Nisbah menunjukkan seorang lelaki bersamaan 4 orang wanita. So, kalau anda terlambat, anda akan terlepas.

 

#16 Tunjukkan Sikap ‘Slumber’ dan Rileks 

Bersikaplah seperti biasa anda bersama kawan-kawan. Jangan tunjukkan perasaan terlalu syok mahupun control cun dihadapan si dia.

 

#17 Manja Bukannya Gedik

Lelaki suka perempuan yang menunjukkan perangai manja dan bersifat keanak-anakan tapi bukan yang berlebihan. Itu namanya gedik! Euwww sana. Euww sini. Nak nampak manja tak perlulah sampai nak menangis hentak-hentak kaki ye. Biasanya perempuan akan nampak manja bila ada perkataan ‘oloooo’ ataupun ‘alaaa’. Lepas tu buat muka berkerut korang tu. Tak pun buat pipi kembung. Ala macam yang selalu anda buat tu. Mesti hancur leburlah hati si lelaki perkasa itu. Nak lagi syahdu korang cebik bibir korang. Alalala tomeinya 😛

 

#18 Bersifat Lemah-lembut Dan Keperempuanan

Wanita dijadikan berbeza dengan lelaki dimana lelaki lebih kuat dan kasar. Dan wanita itu pula diciptakan untuk melengkapkan si lelaki dengan lemah-lembutnya, keayuannya dan keperempuanannya. Ianya seperti konsep ying-yang atau api-air yang mana kedua-duanya bersifat berlawanan tapi memerlukan antara satu sama lain.

 

#19 Berpegang Pada Agama

Walaupun menjadi tugas lelaki dalam menjadi pemimpin dan pembimbing dalam keluarga nanti, wanita juga hendaklah mempersiapkan diri mereka dengan ilmu agama.

Wanita yang berpegang pada agama akan menjaga batas-batas dalam setiap perlakuannya. Apabila berkahwin nanti, si lelaki akan berasa yakin untuk meninggalkan wanitanya dirumah (atas tuntutan kerja atau lain-lain) kerana mereka tahu pegangan agama akan menjaga wanita ini.

 

#20 Jadilah Diri Anda Sendiri

Akhir sekali, jadilah diri sendiri. Tidak perlu untuk meniru mana-mana artis mahupun kawan anda disekeliling.  Kalau semua orang berperangai sama, mana nak nampak keistimewaan diri tu kan? Yakinlah dengan diri sendiri.

Contohnya ramai wanita sebenarnya tidak perasan yang dalam diri mereka tu ada sifat blur-blur. Apabila berlelaki cakap mesti anda akan blur. Blur tu lah yang menampakkan anda sweeeeet sangat! Tapi jangan terlebih blur. Jadi, just be yourself ok 🙂

* * * * * * * * * * * *

Jikalau anda benar-benar sudah sukakan si dia, pergilah berjumpa dan luahkan isi hati anda. Lambat-laun anda sendiri akan tersiksa apabila memendam perasaan itu di dalam hati. Jikalau si dia menolak, terimalah dengan hati terbuka. Sesungguhnya dia bukanlah jodoh anda 🙂

p/s: Lelaki nampak saja gagah perkasa tapi biasanya merekalah yang paling lemah dalam bercinta dan mereka sebenarnya mudah tergoda bila melihat wanita 😛

Gambar: Itamar5360

Google Eat this!

  • cara memikat lelaki
  • cara menarik perhatian lelaki
  • cara menggoda lelaki
  • cara pikat lelaki
  • tips memikat lelaki
  • cara nak pikat lelaki
  • http://zoncinta com/tips-menggoda-lelaki/
  • Cara untuk memikat lelaki
  • cara cara memikat lelaki
  • cara pikat hati lelaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. tang senyuman menawan tu. Bila mata bertentangan cuba beri senyuman yang menawan. Lelaki akan cair . Tak percaya cubalah ! haha . Masaalahnya kalau saya pandang je. Bila dia pandang saya balik. Saya yang jadi cair dan tak tentu arah. Gelabah malu semacam. Terus tunduk diam seribu bahasa tak tahu nak buat apa. kkdang tu bila dia dapat tangkap saya curi2 tengok dia rasa malu sangat. Macam mana saya nak beri senyuman kat dia ? Memang tak lerrr.

    Kalau sudi bagi la tips lagiiii :'(

    Saya nak luahkan kat dia. Tolong bagi cara yang sesuai macam mana saya nak luahkan dalam keadaan terbaik ataupun senang kata saya nak merisik dan melamar dia. Saya tak nak kehilangan dia. Dia tahu perasaan saya tapi saya tak pernah luahkan.Saya jadi lemah bila berhdapan dengan dia. Huarghhh

    Kalau sudi buat entry cara2 nak melamar dan keadaan terbaik untuk perempuan melamar. Macam mana saya nak uji perasaan dia pada saya. Macam mana saya nak detect dia suka saya ke tak agar nnti bila saya luahkan takde la sy kecewa kalau dia tolak saya…. tolonggg eh .. sbb semua entry di blog ni saya singgah 😀

    http://alia-ali-ahmad.blogspot.com/

    • terima kasih kerana sudi baca semua artikel kami dear..

      mungkin u boleh refer balik artikel kami yang ini dear 🙂 –> http://zoncinta.com/cara-meluahkan-sayang-pada-seorang-lelaki/

      Kaum wanita seringkali menghadapi kesukaran untuk meluahkan perasaan sayang yang wujud di hati mereka untuk seorang lelaki. Muncul rasa was-was dalam diri kerana risau andainya perasaan sayang yang dirasai hanya bertepuk sebelah tangan. Namun kata orang “if u never try, u will never know”.

      Dalam dilema yang you hadapi ni, first of all you kena cekalkan hati you dulu. Dalam apa jua situasi, we must always be prepared. Katakan pada hati, you hanya nak luahkan apa yang you rasa, dan apa sahaja respon darinya nanti you akan bersedia untuk menerimanya.

      Mula-mula try bagi beberapa hint dulu kepada dia tentang perasaan you padanya. Pastikan hint yang you bagi tu agak direct dan dia faham. Dari situ you boleh kaji respon yang you terima. Kalau respon dia positif, maksudnya you boleh ke step yang seterusnya. Namun sekiranya respon darinya negatif, hentikan memberi hint buat seketika.

      Jika you mendapat respon yang positif darinya, hentikan memberi hint dan terus meluahkan padanya seikhlas yang mungkin. Namun jangan mengharap terlalu tinggi agar dia akan membalas perasaan you 100%. Bagi dia masa untuk rasa selesa dengan perhubungan yang baru ini.
      Andaikata responnya negatif setelah you memberi beberapa hint tentang rasa isi hati you terhadap dia, then you kena stop bagi hint buat seketika namun tetap kekal sebagai kawan. Belajar untuk lebih mengenali dia dan bagi dia peluang untuk lebih mengenali you.

      Yang penting dalam situasi sebegini, kena ada keberanian untuk meluahkan rasa hati dan bersedia untuk menghadapi apa jua respon yang bakal diterima nanti.
      p/s: Jangan terlalu ghairah menggapai dahan yang tinggi, takut-takut kalau jatuh sakitnya bukan kepalang

  2. saye knal dye dari skulahh rendah lagi……dye mmg suke sangat kat saye…..tpi da banyak kali saye tolak cinta die….tpi skarang dye selalu contact saye membuatkan saye sangat bahagia dan mula sayangkan dia…tpi saye tak tahu macam mane nk bagitau dengan die…..boleyy olong x 🙂

  3. Assalamualaikum.Saya ada sorang budak lelaki ni.Dulu,dia ni poyo je.Tak banyak cakap,duduk diam je dalam kelas.Skang,dia totally 100% change!Kami memang hanya berkawan tapi dah lame2 tu,saya dah jatuh hati pada dia.Bukan disebabkan rupa or ape,mungkin disebabkan kitorang ni asyik gadoh je,saya terus tak berani nak pandang muka dia.Saya pernah lah confess kat dia tapi dia kata dia hanya berkawan dengan saya.Tak lebih dari tu.Sejak dari tu,dia dah tak nak berbual atau gadoh dengan saye lagi.Bila dia agihkan buku saja,mesti dia pandang tempat lain sampai member saya cakap yang dia rasa nak sepak saye je bile nengok muka saye.Saya kecewa sangat bila dia buat macam tu.Saya betul2 sayangkan dia. Boleh tak kalau kite terus cuba dan mencuba untuk dapatkan dia?Kalau saya buat macam tu,adakah dia makin rimas??Saya tak nak kehilangan dia.

    • Wasalam dear.

      Orang tua-tua pernah kata, orang yang kita selalu bergaduh itulah yang akan kita suka dan menjadi pasangan kita. hehe.

      Pendapat Misz slowkan dahulu @ cuba berhenti untuk mendapatkannya seketika. Berikan sedikit ruang untuk si dia bernafas. Lelaki ini kadang-kadang memang macamtu disebabkan ego dan kepoyoan mereka 😀

      Biarkan si dia sedar bahawa u sudah ‘mengacaunya’. Sedikit-demi sedikit perasaan rindu itu akan ‘kekacauan’ dari u akan muncul dalam benak dan hati s dia. Si dia akan cuba untuk ‘mengacau’ anda pula selepas itu.

      p/s: Lelaki ni jarang bersyukur dan menghargai benda yang mudah diorang nak dapat 😀

    • takut itu perkara biasa dear..hehe

      tips yg Misz boleh berikan ada 2 dear..

      1) berani..maknanya disini u berdepan secara berdepan @ belakang tetapi u meluahkan direct kepada si dia.. orang kata belum cuba belum tahukan? 😀

      2) secara halus..berikan hint2 yang anda sukakan si dia seperti memberikan hadiah dengan kad tertulis daripada ‘secret admire’..mesti membuatkan si dia teruja hendak tahu siapakah secret admirenya tersebut..atau cuba berkenalan melalui fb/hp secara perlahan.. 🙂

    • Cuma perlu Relaks and bila ckp dengan wanita senyumla sikit ketika bercakap dan semasa bercakap bersama wanita buatla lawak sikitm… Tapi sebelum tu tarik nafas bgi Relaks

  4. Salam..saya pun skrg msh angau gn lelaki tu even sy dah prnh ckp kt die yg sy sgt2 suke kan die..die xmenolak saya tpi cme bgthu sy yg die cme anggap sy sbgai sorg adik sje..tpi ada jgk kwn3 sy bgthu sbnrnya die pun ske sy..tpi sy xthu btol ke x sbb die xprnh bgthu sy dr dlu smpai la skrg..kami hnya kwn tpi dlm mse yg sme sy je yg anggp lbh dr sorg kwn..kdg2 sy xsdr yg sy ni trlalu trhegeh2 kt die..trlalu tunjuk kan prsaan sy pd die…smpai ada jgk kwn2 bgthu thu sy sudah2 la menaruh hrpn cnte sy pd die tu..tpi tu la..sy mmg xleh buang cnte sy pd die…sy sgt3 cinta die…apa patut sy buat ya??..

    • cinta itu buta dear 🙂

      pendapat Misz, andai kata kawan-kawan sendiri sudah memberitahu sedemikian, bermakna mungkin si dia pernah membuka topik tentang u. Kalau tak, masakan mereka tahu kan? hehe

      U boleh mencuba trik ini dear. Cuba mesej dengan si dia (andainya u anda no si dia) seminggu sekali ataupun sebulan sekali sebagai tanda u masih sukakan si dia dan hilangkan diri secara tiba-tiba. Lama-kelamaan si dia akan terdetik sesuatu kenapa u sudah tidak bertanyakan khabarnya lagi.

      Perasaan boleh berubah dear. Selalulah berdoa agar dipertemukan jodoh dan dibukakan hati si dia untuk menerima anda. 🙂

      p/s: janganlah menaruh harapan yang tinggi kepada cinta dear. Kelak nanti boleh merana 🙂

  5. saya mau curhat nih

    udah lama cowo itu saya kenal tetapi saya nga tau perasaanya kepada saya karena saya berlaku anak anak di hadapan ya merut aku lah tetapi pas aku baca 20 tips aku ingin mencobainya apakah cowo itu bisa jatuh cinta sama saya atau gimana tetapi aku bingung kata teman aku kalau dia sudah ada yang dia suka tetapi yang dia suka itu tlah punya pasangan dan pasanganya itu sudah punyas pacar temanya sendiri

  6. saya nk tanya pendapat..
    saya ada sukakan kwan saya. kami kenal dari belajar alquran,kami satu kg..tpi sekolah lain2.. now dia still study,,dia jenis study hard sya tau sangat..umur kami sama23 tahun dia baik dengan sya,,tahun lepas saya bgtau sya suka dia..dia just ckap x semua benda kita nak kita dpat,,sya pham,terima degan semua yg dia ckap.dia kata klau couple takut gaduh nnti masam muka.. tak mau gaduh2 kmi dah satu kg.. sya ckap ok sya just nk bgtau ja rasa hati sya.. saya ingat lepas tu dia xnak contact lagi sya,tp silap dia still contact sya.. kmi kwan mcm biasa..sya penah keja dgn mak dia,mak dia ckap,mak dia nk ambik sya jadi menantu. mak dia penah bgtau dia nk jodoh kmi,dia just bgtau mak dia “dia mau ka kat abg?”..sedangkan sya dah bgtau sya suka dia.. kami jarnag jumpa,selepas khatam alquran sama2 rasanya kmi baru jumpa dn sembang hnya 2 kali..selebihnya phone ja..minggu lepas kmi keluaq sekali dia datang ambik kat rumah, semua tekejut sebab kmi semua tau dia xpnah naik moto dgn pmpuan tup2 dia datang ambik sya..sya ingat dia main2 ja. family kami tau kami keluaq sekali.. sya terkilan dia ckap time keluaq hari tu result sem lepas dia tequk dan sya tahu masa dia exam la sya ckap sya suka dia. yang jaadi masalah sekarang ni, dia mcm buat tak peduli apa sya rasa. dia xpenah ckap apa2 pasal soal hati,, tp bila sya xmesej dia kata sya yang lupa dia,sedangkan dia yang xpnah peduli pasal hati sya.. dia slalu ckap sya ada pakwe lain,takkan la dia tak tahu sya ni suka dia.. tp sya tau,sya x lyak untuk dia, dia study tinggi,sya diploma ja.. dia hensemm,putih bak kata segak la,,sya ni xdak la rupa sangat.. jauh panggang dari api..so apa yang perlu sya buat dah hmpir 10 bulan sya ckap sya suka, dia tetap mcm tu..

    • Ketahuilah bahawa lelaki ini mempunyai ego yang sangat tinggi. Dan mereka jarang menunjukkan perasaan sebenar mereka.

      Dari apa yang Misz fahami, si dia mungkin tidak mahu komitmen dalam bercinta dan ingin membiarkan smasa menentukan kesemuanya. Tapi dalam hatinya, si dia tetap memikirkan diri anda walaupun anda berada jauh dari matanya. Tambahan pula dengan ego si lelaki, mungkin sebab itu si dia tidak berani mengatakan bahawa si dia juga sukakan anda.

  7. Salam sis .
    Ade sorang laki ni , die minat kat saye n in other words mmg die syg saye . But at that time saye keliru samada suke die ataupun x . Die layan saye sgt baik dan kami selalu meluangkan masa bersama .

    Masa berlalu baru saye sedar sya sayangkan die and saye mule berterus terang . Die cakap semuanya dah terlambat dan die x kan trime saya lagi . N die letakkan syarat kalau sy nak kawan dgn die jangan ade perasaan lebih dr seorang kawan . Macam mane ye sis ? Die ckp die berjaya jatuhkan ego saya .

    Buntu ;(

  8. Sy rse sdih sbb ble kuar je,sy xmmpu mnarik prhtian llki,even sy da brkli-kli mnukr gya pnmpiln ttp sme je..mgkin disbbkn bntk bdn sy yg agx chubby..tp klo sy snap pic mke je nmpk cm kurus tp sbnrnye x..tu sbb s x upload pic ootd sy kt fb,just mke je..so,lm fb sy ad cpl ngn bdx ni,dy mmg hnsem..tp,ble dy kte nk jmpe sy,sy jd glabah..hmm..ap yg ptot sy bwat??tlg sy

  9. asalam…sy pernah suka pada seorang lelaki di tempat sy bekerja, selama setahun sy hanya pendam perasaan suka pada dia, suatu hari sy beranikan diri u approach dia hanya sebagai kwn pada permulaan, tp si lelaki memberi harapan dengan ajk sy menjadi gf dia, sy amat teruja, mula2 nya sy menolak kerana lebih baik kenal2 dulu, tp dia still tanya sy u jd gf dia…..dia adalah cinta pertama sy, after a few month dia berubah…rupa2 nya dia suka pada perempuan lain…sy pun xpaham motif sebenar dia knape dia permainkan perasaan sy….yg terbaru plak skang nie, gf baru dia sudah kerja sama tempat dgn sy…sy amat BENCI dia, sanggup si lelaki tue langsung xpikirkan perasaan sy, sy skang mengelak dr berjumpa , bercakap atau terserempak dengan meraka…..sy dah xkesah apa yg dia nak wat lepas nie….boley x bg tips kat sy untuk menjadi wanita yg tabah dan sy nak lelaki zaman skang nie jangan nak ambil mudah terhadap wanita….huhuhuhuhhuuhuu

    • benda ni nak kata sng tapi nak buat susah. sye bukan la sape2 sis. sye pun bknnya pakar cinta mcm misz.. tapi, perkara yg bleh bantu sis cuma Allah. Sis, Allah simpan sis untuk org yg lagi layak untuk sis. Allah dah janji. laki baik untuk perempuan yg baik. sabar ye sis. klo ada jodoh tu x kemana

  10. Hello . Sye ad minat kt seseorng lelaki, slme nih sye tak penah pndng laki, lgiun sye nih kasar,gile-ii. smpailah sye terpndng die stu hari tuh, die lain sgt. Ta tahu lah kenape, sye boleh minat kt die. Sye slalu curi-ii pndng die, sye un ad prsan die mcm ad tgk-ii sye. Ta tahulah betul ke tak. Masalahnye, bru-ii ni kwan rapat die luahkn prsaan kt sye! Macam mne?

  11. Sy mglami mslah dlm hbugan..sy da brumr 23 thn tp smpi skrg sy xpnh dlamar mna2 llaki even mtak no fon..sy mpuyai pakej yg agk legkap krus dan puth..ttapi sy agk pndiam..sy nk tya sis adkah dsebbkn sy pndiam makanya llaki tidk sukakn sy..
    Kdag2 sy rsa puts asa dan rsa mgkin jdoh sy tiada di dunia ni
    Sy xtau lg dmna klemhan sy smpikn org lgsg x trtark pd sy

    • Mungkin sbb awk cntik kowt … laki ni klau jumpe prmpuan cntik … suke mmg suke smpai ngigau mlm trgolek katil .. tp pratus nk try tu agk skit .. sbb mind set diorang prmpuan yg cntk mesti dh brpunya … lg 1 klau mmg xde bf lg .. jgn pkai cincin .. x ksh la cincin emas ke , cincin tin ke … laki xkn ade rse nk try sbb takowt gf org kecuali yg ske main sailang … pling comey .. mntk kawt allah : )

  12. Sye ngan lelaki ni knal dari skolah rendah .. mse skolah rendah xrpat sngat tetibe ble skolah menengah rapat .. gelak sme² kdang2 klau sesape merajuk kiteorang saling pujuk memujuk .. ble xfhm tentang pelajaran kmi slalu discuss sesame .. rmai kwan ckap kat sye” kesayangan pnggil tuu pergi larhh” sye mse tuu mlu sngatt .. sebenar nyer memang sye teringin nk jdi kn die tuu kesayangan tpi sye x pasti adakah die pun mempunyai perasaan yg sme

  13. Nice tips .. so far ape yg d katakan d atas mmg I buat secara semulajadi hihi my b Sb pengalaman kot . Hubungan yg baru ni terlalu indah . Dn I selalu praktikn senyum ..manja n masak mmg mnjadi! Hihi si die skrg I Tgk semakin syg 🙂 kaki long distance Tp Xpe Sb die da Buktikn dgn balik kl setiap minggu Untuk jumpe I :).

  14. Aslmkm misz cinta, adakah tips di atas dpt digunakan untuk membuatkan si dia jatuh cinta (kali ke-2) kembali pd sy? sebab skrg ni hti si dia rse kosong..perasaan syg dia pd sy ad, cme prasaan cinta dia pd sy seolah tiada..n si dia mahu supaya sy buat dia jatuh cinta skali lg pd sy..
    MOHON BANTUAN..TQ

  15. Cerita saye sgt sedey… Sye mempunyai sikap yg kasar dn slumber… Tpi si dia x suke… Dia nk sye berubah mnjdi seorng wanita yg lemah lembut… Sedangkn tue sume x de lngsng dlm dr sye… Perlu ke sye berubah untk sidia….? Sye sayangkn dia kerana sye yakin sidia boleh membimbing sye ke jln yg benar..
    #tuhanAkuSayangDia#

  16. hye…sye dah brkenalan dgn someone yg lbih tua dri sye…sye bru 18 dan dia 25…jarak umur mmg agak jauh…tpi both mmg dah ske sme ske…sye ske karakter dia yg mtg….tpi kdg2 sye x tau mcm mne nk ambik prhatian dia…sbb tkut dia fikir negatif…kdg tu ksian kt dia sbb dia dah usaha nk harmonikan hbngan kami sdgkan sye xde feedback pun pd ape yg dia buat…honestly sye xtau nk ambik prhatian dia mcm mne…nnti dia fkir sye nie msih kebudakan…tmbah plak sye nie jenis.pemalu….ape patut sye buat ???

  17. sya kenal seorang laki ni…mula-mula dya suka sya….masa too sya x suka dya…pastu sya dpat tahu dya sebelum kouple ngn sya…dya ada org lean..and sya mintak putus ngn dya..dya terima..sya slalu doa moga sya lupa kan dya…tpi sya x dapat nak lupakn dya…hingga skrang …tpi skrang np dya slalu ambil tahu pasal sya ….slalu ajak sya keluaq..dan slalu tgok sya…np??..sya nk tahu …dya suka sya lagi ka…saya syg dya…

  18. Saya cuba utk buat semua tu.. mungkin die terpikat tetapi anggapan die salah.. die pernah ckp saya ni ramai peminat so die mcm takut.. mcm mane nak buat

  19. saya dh cuba mengatakan kpda si dia tentang isi hati saya..namun tiada jua ku terima ..
    malah dia mengatakan kita hanya kawan.
    tapi hubungan niy dah lebih gaya seorang kawan..
    bak kata penulis blog nie lelaki ego ..tapi dalam hati mereka ada taman ..dia amat mencintai saya ..saya yakin . cara dia layan saya ..dan paling penting dia suka masakkan saya .alhamdulilah

  20. Assalam saya ade sukakan org tu tapi saya malu ngan dia sebab saya pernah cakap kat dia yg saya takkan sesekali sukakan dia akhirnya suka jugak hehehe saya mahu berterus teraung tapi malu:'(

  21. haii ..hmmm lelaki mmg susah nk difahami pun..nk tnya..kami berkawan but im fall in love with him.?biasanya setiap pagi..kami akan wish good morning..lepastu kan lelama..dia macam tak care sgt dah psal saya..apa patut buat?patut ke saya stay je or saya buat tak tahu je..?

  22. #hai saya putri aureliya saya duluvpernah naik kapal tebang lepastu buku diary saya terjatuh and then saya jalan je cari tempat duduk lepastu lelaki tu terjumpa buku saya dan dia terus jumpa saya dan dia kembalikan and lama 2 kami kenal and terus di lamar saya and sekarang pada 28 hari bulan kami akan nikah dan pada 1 bulan 10 kami akan kawin insya allah….♥♥♥♥◌⑅⃝●♡⋆♡LOVE♡⋆♡●⑅◌

  23. Saya sudah luahkan perasaan dh kat dia. Saya ajak dia dia kahwin. Dia jawab ” kenapa aku?” . Sedihnya.. dia tolak cinta saya

  24. sya ade suka srg laki ni tapi sya x tahu dia suka atau pn x, so sya rasa mcm dia dh perpunya.

  25. saya satu catering dengan nye , first meet sy dh jatuh hati tp sy xtau mcmne nk luah . sbb dia seorg llaki yg pndiam and sush nk brgaul dgn ssiapa . sy lgsung xpnh contact or ppe . just nmpk mke mcmtu . sy nk tnya apa yg sy prlu buat ntuk dapatkan dia . sbb sy xsnggup nk tpu perasaan sy lg .

  26. Saya suka kt sorang laki ni..dye satu kelas ngan saya..stiap ary sya pndang je dye..sbb dye sebelah sye je..sya dh jujur kt dye yg sye suka dye..tp dye wat dekk je..sya luahkan kt BFF sye..rupanya bff sye pon ske dye..laki tu pon asyik pandang sye je..kwan dye la ckp..tp sye dlam dilema..antara laki tu atau bff sye..laki tu pun pnh ckp yg dye suka kt sye?

  27. assalam sis ,

    sye nak tanya mcm mane nak pikat hati ex boyfriend ? sye sangat syg kat dea tapi dea dah x syg sye . tambah lagii dea benci sangat kat sy . sye x tahu kenapa dea benci sangat kat sye . sye nak pikat hati dea balik . tlg bagi tips , boleh ? ?

  28. Pingback: Untuk Wanita: 20 Tips Membuatkan Lelaki Jatuh Cinta Kepada Anda | TIPS-TIPS

  29. Salam sy nak minta tips untuk hati saya…
    Dlu masa sy amek stpm
    Sy ad kwan lelaki namanya A.
    Sy asyik gaduh je ngn dia
    Kdg2 jd isu besar…
    Tp lama kelamaan kiteorg jd rapat…
    Sy jatuh cinta kat dia..
    Lps abes skola..
    Kiteorg pegi kursus english…
    Cinta sy pd si A ni makin kuat…
    Masalahnya dia ni jenis tak pndai rpt ngn perempuan.
    Bila kami kelua berdua…
    Dia diam…
    Mcm mana sy nk tarik perhatian dia?
    Sy dah buat cara semua…

  30. saya syg die tapi bila die dgn org lain saya selalu rasa ape yg saya buat tu sia 2 je saya selalu rasa cm tu. saya hampir majoriti buat step2 di atas. tapi die ttp dgn gf die. susahnya saya huhuhu. ade tk step yang lain? sya sudi try

  31. Assalamualaikum, actually saye still study kat sekolah..tapi entahlahh saye rase macam dah suka kat sorang laki nihh..but i know that i have to focus on my studies but sometimes biler saye teringatkan si dia saye mesti sengih sorang2…what should i do???

  32. Kalau seseorng tu dh ada girlfriend.mcm mna ehhh.adakh sye patut berhenti berharap…tpi sye sngt syng dye…sye x snggup kehilangn die…sye dh lma sngt pendam perasaan sye kt dia…mungkin sebb tu sekarng dye dh berpunya dulu x…plizz tolong sye…tolong bgi tips…

  33. saya ade minat seorang lelaki tu..tpi lelaki tu pun suke sye…saye umur 14 lelaki umur 13..haruskah saye menerima lelaki itu????sye sygg lelaki itu..lelaki itu angap sye teman sehati dia..

  34. Saya ni baru budak sekolah menengah……tapi ade sikit-sikit idea yang
    saye tak boleh buat……kalau macam tu mane…saye ade suke kat seseorang tapi saye memang pelik kalau tengok……sebab dia lain daripada lelaki lain….bagi section perempuan kat sekolah saye dia rapat dengan saye dan lagi satu budak perempuan …..tapi sebelum ni dia ade suke kat perempuan lain…tapi perempuan tu tak suke kat dia dan tolak percintaan dia….tapi saye memang tak boleh confirm yang dia suka lagi tak perempuan tu lagi….macam nak selesaikan masalah saye ….tolong lah saye…
    saye suke dia sebab dia budak pandai,baik kelakuannya dan bukanlah sehandsome sangat….tapi saye memang suke kat … saye memang true love kat dia…macam mane nak selesaikan..

  35. Sy ada suka sorg mamat ni. Dia ni act my cuzz. Dia dulu rapat sangat dengan sy. Boleh dikatakan semua benda kitorang buat sama2. Dia ni muda setahun drpd sy. Normal ke kalau sy suka dia ? Ntahlah sis, perasaan ni datang sendiri. It’s been a year since I liked him. Sy perasan sy suka dia sejak tahun lepas sebab sy selalu fikir pasal dia. kalau dia takde mesti sy tercari2 kelibat dia. Sekarang ni sy tak tahu kenapa dia macam menjauhkan diri daripada sy. Drpd dulu lagi, kejap elok kejap tak elok padehal tak gaduh ape pon. Sy pernah la tanye dia kenapa dia taknak cakap dengan sy. Pastu dia kata ikut mood dia nak cakap or tak. Sy agak terasa la jgk sebab orang lain okay je dia layan. Tp sy biar je, lama2 elok balik. Pastu jadi balik. Pastu elok balik. Sampai laa satu masa tu, sy ad biat salah dengan dia then dia marah n merajuk seminggu lebih tak cakap dgn sy. Lepas seminggu lebih tu sy pujuk dia pastu okay balik. Dia layan sy elok je tp most of the time mmg dia tak cakap dgn sy. Dgn orang lain dia cakap. Sy nak dia yang dulu. Dia yg selekeh, yang tak handsome, yang pendiam macam dulu. Sekarang ni dah pandai berstyle, tak pandang dah sy ni hmm. Sedih la

  36. Hmm bukan senang. Sejak zmn sekolah lagi slalu kita je yg mula minat org dulu. Saya ni bukan la jenis mulut lancang, pemalu tu ada la skit dan sederhana je xcantik x hodoh. 1st crush lps dia dpt tahu sy orgnya, terang2 dia tolak. ok xper la. 2nd zmn degree masa tu kami cuma start out with frenz. Kami sgt2 rapat (BFF) la kata kan. Lama saya pendam sblm luah, lps luah, dia terkejut, trus kekok. Tapi sy buat2 biasa je. berkawan cm biasa. Akhirnya 4tahun dh berlalu, kami still as friends je. Dia tahu saya sukakan dia tp dia ckp pd sy jgn terlalu mengharap. Sy pun kecewa n rasa usaha sy selama ni sia2. Lps ni nk mulakan cinta baru pun dah takut. Ada sorg mamat ni mula usha2 saya lepas dua peristiwa tu. Pun sy dh takut n keliru dia ni serius ke x. Sbb sekarang sy mmg dh xde masa lg nk fikir utk couple2 ni. Klu boleh nk cari utk kawin je terus.. huhu

  37. Assalam sis
    saya ada suka dekat sorang ni . Lama saya suka dia dari form 2 lagi . Naik je form 3 saya macam kurang sikit suka dkt si die ni . Tapi bila naik form 4 kami satu class . And dalam class pulak die selalu kacau saya sampaikan rasa suka and sayang tu datang secara tiba tiba . And dalam masa yg sama die ada gf . Naik pulak form 5 kita ditakdirkan jadi ketua and penolong class . Bila naik form 5 kawan kawan saya pun selalu kenakan saya dgn dia . Sampai cikgu cikgu sekali . And bila masuk form 5 ni jugak kami selalu gaduh . Mcm benda yg kecik pun boleh gaduh . Sampaikan cikgu pernah ckp ” saya doakan awak berdua ni nanti kahwin” . Lama kelamaan sayang ni makin membuak buak . Kadang kadang bila dia bercakap dgn budak perempuan class saya pun saya rasa jealous . Tapi dia tak tahu yang saya sukakan dia . Baru baru ni die dh break dgn gf dia . Saya pun tak tahu mcm mana die boleh nak share masalah dia dgn saya . Sis rasa patut ke saya bagi tahu dia yg saya sukakan dia ? Saya takut lepas saya bg tahu dia nanti hubungan kami takkan mcm dulu lagi .

  38. assalamualaikum , hye Misz . ni saye nak tanye mcm mne saye nak buat die jatuh cinta erk ? . die adopted brother saye je . saye first mmg tak nak jdikn die adopted brother tpi entah tetibe jer . 😂 saye tak suke die dulu , tpi dah cht hri hri saye tetibe jatuh hti . tapi ape yg paling sakit dia suke dekat bestfriend saye . bestfriend yg paling saye sayang . siap adopted brother saye ni mnta no. bestfriend saye , mnta saye tolong die . tpi bestfriend saye tak tau yg saye suke dekat adopted brother saye . bestfriend saye sllu beritau saye ape yg adopted brother saye cht die . tpi walaupun saye tau die suke bestfriend saye tu saye ttp syg . tpi sometimes saye rase adopted brother saye just used me to be with my bestfriend . am i right ? saye pun tolong lah nak satukan adopted brother saye dgn bestfriend saye tu . tpi silap saye jg yg pegi jatuh hti right ? tq

    • Saya rasa tindakan awak betul…maybe?
      Sbb takut dia janggal naty bila awak kata awak suka dia..sedangkan dia mungkin anggap awak adik je….
      Mencuba x salah…tapi risiko tinggi…

    • Insyaallah boleh:)
      Sentiasa lah tabah dengan cinta jarak jauh^~^
      Tunjukkan awak nih setia padanya♥
      Dalam hubungan nih kena saling mempercayai;)
      Saya doakan awak kekal hubungan percintaan awak hingga naik pelamin^^

  39. Do you mind if I quote a few of your articles
    as long as I provide credit and sources back to your blog?

    My blog site is in the very same area of interest as yours and
    my users would truly benefit from some of the information you present here.
    Please let me know if this alright with you.
    Thanks!

  40. Hi…Boleh tolong saya x…OK cmni,kwan sye Ni dye ade ske sorang cg lelaki Ni..N then,die minx tolong sye…Bleh x bgi tips

  41. Assalamualaikum
    First of all Best ayat yg awk sediakan ni😊

    Untk mslah sy ni plk , kiteorg dh berkawan selama setahun lebih dh,tp bukan kata kawan yg jumpa hari2 contact hari2.kiteorg ni skdar bertegur sebuln sekali jmpa pn 2,3bulan sekali dlm masa 2016. Sy prnah buat suprise dkt dia prtma di hspital msa tu prtma kali kami bersuamuka , yg kedua sy buat suprise birthday dia on Februari 2017. Lps dari tu kerap jgk lh kiteorg jumpa tp contact biase2 je jgk and setiap perjumpaan sy mmg bwk fmly bukan jumpa berdua. Ade satu hari mase kiteorg jumpa sy ade bgtahu dia nk mntk mf psl suprise hri tu yelah tkt ade “yg mrh” dia ckp tkde org mrh semua kawan2. sy tnya dia bila nk kawin dia ckp mls nk fikir lg psl kawin ni mgkin umur 40,50 kot bru kawin lgpun tkde org nk kt Dia. So sy mcm confius sebenarnya dia ade prsaan suka tk kt sy mcm sy suka dia. harap ade jwpan yg boleh membantu .

  42. saya couple dgn seseorang ni…dia ni seorang yang suka senyum tapi dia bleh tahan romantik la…tapi yang saya x pasti ni kenape dia suke buat muka cute kat saya.tetapi klau dah merajuk susah sangat nak pujuk tetapi kalau nak bagi dia lembut hati memang senang gile.dia ni cepat cair…

  43. Thanks sgt kay for this, sangat membantu! Tapi kan, nak tanya ni, em perlu tak klau perempuan nk tegur lelaki dulu dekat chat ? Hm maksudnya lelaki tu dh mcm bagi emoji love ke, so kita ni excited lah nk chat. Tapi saya tak cht pun kang over pulak, tapi klau chat biasa2 takpe kan klau tegur dulu ? 😂 so cuba bagi pandangan tak apa ke kalau perempuan mesej dulu. Dan lagi satu, saya klau chat kasar sedikit, takdelah kasar mana, cuma takdelah kedengaran manja or sweet. Lelaki kesah ke ? So klau laki tu ada emoji love, kta kena ke bls balik, and contoh percakapan laki tu sweet tapi kita kasar sikit takpekan ? Sbb saya ni jenis buat lawak je 😂 bkn apa, tanya je sbb konflik disitu 😂

  44. Pingback: Kata Bijak Tentang Ikhlas Dalam Cinta | Kata-Kata Bijak page

  45. Haha.saya sering disakiti..kini saya percaya pada seorg lelaki ini ..dia baik..saya ingin dia jadi lelaki terakhir dalam hidup saya..muka dia seiras raja afiq..muka tu tk pentig..tpi cara craving tuu saya suka..senyman dia..lirikkan mata dia..buat saya tk tentu arah..maaf luahkan

    • Salam . smalam saya brjmpe dgn kwn lelaki saya ni . kawan jela . tpi dia slalu buat saya happy trsenyum . duduk sbla saya saja Dan usik² saya . tu maknanya ape . ???

      Bagaimana utk saya memikat lagi hati dia . untuk saya dapatkan dia ? Saya mak dia selesa bila dia dekat dgn saya .

      Boleh bagi tips ?

    • Salam . smalam saya brjmpe dgn kwn lelaki saya ni . kawan jela . tpi dia slalu buat saya happy trsenyum . duduk sbla saya saja Dan usik² saya . tu maknanya ape . ???

      Bagaimana utk saya memikat lagi hati dia . untuk saya dapatkan dia ? .

      Boleh bagi tips ?

      • salam..
        bole bagi pndpt? saya dgn bf dan masuk setahun stgh…saya syg dia, cintakan dia..dlm masa setahun ktorg bercouple..bf saya keluar dgn ex gf dia atas desakan saya…sbb saya rasa was2 dgn dia..saya rasa trtipu dgn bf..pernah kantoi ngn saya, dia wasap ex gf dia…ex gf dia rapat ngn family dia…ex gf dia ni..mcm nak bagi saya ngn bf berpisah je…pernah sekali bf saya ikut bercuti dgn family ex dia ni…saya ternampak gmbr2 dorang…saya sedih, terluka..rasa tertipu sgt2. dekat situ…kepercayaan saya hilang..ktorg stay couple..lama2 saya asyik tuduh dia keluar ngn ex dia, tuduh dia mcm2…saya tktahan…saya putuskn dia..dia tknk…saya sllu minta putus, tapi bf saya brkeras juga tknk lepaskan saya…. dah lama2..dia bole terima keputusan saya nak tglkn dia, lepas sebulan..hati masing2 merindu, ktorg getback…disbbkn saya kurang percaya dgn dia..masih rasa was2..saya selalu ungkit kisah lama dia..yg sllu tipu saya, skrg putus lagi…hmm
        apa patut saya nak buat ? nak teruskan lagi..atau saya pergi je dari hidup dia…ktorg saling menyayangi…disbbkn ego masing2 jadi mcm ni. disbbkn saya kurang percaya dgn dia..hmm
        apa perlu saya buat..😢

  46. Hye, i suka blog ni sgt padat and ringkas. Btw, i pernah in relationship dgn sorg lelaki ni tpi sekejap je dh putus . It’s all because of him but then i tk tau lah i masih sygkan dia ke tidak. Hari2 nampak dia and how to move on? Tpi kadang2 bila kawan usik ade lah rasa sikit. Masih rasa syg lgi tpi tk tau di tahap mana. Klau nak bgtau dia tntg perasaan kita tk rasa mcm desperate ke? Thank you . Pls reply . Even this blog dh lame

  47. Macam mana nak buat kalau dalam hati dia masih ada lagi EX dia??…cinta mereka tak direstui oleh umi dia…then mereka berpisah untuk selamatkn keadaan…sy sbagai kawan nk tolong…saya cakap saya tak nk la gnggu kalau hati dia msih ad lgi ex dia…dia cakap…”stop la gnggu hati dia…dia tak nk berharap dah…mksud nya kat sini…dia nk suruh saya lupakan dia la kan??so mcam mana???saya patut give up??

  48. Pingback: Kata Bijak Ikhlas Putus Cinta | Kata-Kata Bijak page

  49. Pingback: Kata Bijak Tentang Ikhlas Dalam Cinta | Kata-Kata Bijak page

  50. Pingback: Kata Bijak Ikhlas Dalam Bekerja | Kata-Kata Bijak page

  51. Saye ade suke sorg budax laki ni..klas die sbelah saye je..slalu brtembung dn die slalu g kelas saye tp die ni agk pendiam skit n slalu wat muke cool n blur..sye penah cube luahkan tp cm x mnjdi ..boleh x share tips ape yg sy perlu buat tok die suke sy

  52. Saye ad suke sorg budax laki ni..klas die sbelah saye je..slalu brtembung dgn die.. die slalu g kelas saye tp die ni agk pendiam skit n slalu wat muke ala ala cool n blur..sye penah cube luahkan tp cm x mnjdi ..boleh x share tips ape yg sy perlu buat tok die suke sy?!