Saya Masih Sayangkan Bekas Kekasih Saya

Post image for Saya Masih Sayangkan Bekas Kekasih Saya

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untuk menghubungi Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda 🙂

Salam,
Saye perlukn pendapat dr cinta mengenai kisah idup sy. Sy xtaw nk luah or citer kat sape2. Saye btol2 hargai dan harap dr boley bg komen sal masalah sy nie. Citer dye cm nie. sy n exbf sy nie da kapel almost 7 years. n kiteorg plan nk kawen next year. kiteorg kapel since u lg. then bile keje dye dpt kat timur n sy dpt kat barat so jarang nk jumpe. tu bkn masalh dye sbb dyeorg selalu call, sms, skype. masalah dye timbul bile ade sorang laki dlm idup sy n dye laki org. dye loving n caring. kiteorg satu ofis n mule2 sy menci n xsuke kat laki org nie tp dye pandai berkate2. mayb sbb selalu jumpe sy termkn ngn kate2 manis dye, sy terjatuh cinta kat dye. tp satu ari dye terkantoi ngn wife dye then sbb sy stress n x taw nk luah kat sape, plus sy xley nk simpan rahsia ngn exbf sy, sy citer sume kat dye. sy citer sy bermain cinta ngn laki org tu. dye marah tp dye still ley time sy. dye nasihat elok2 n disbbkn dye tkot sy terlepas kat laki len, dye cepat2 antr rombongan merisik. n kiteorg plan dis year tunang tp disbbkn sy still termkn ngn kate2 laki org tu n laki org tu mntk sy bg mase kat dye sy postpone tunang sy. plus sy jenis yg tkot nk kawen. sy xtaw cm mane nk face n handle mende tu. sy cm ade fobia. tu main reason nape sy postpone kawe. sy taw sy syg sgt2 exbf sy tu. then after kantoi ngn ex sy yg kiteorg still same lg, dye ckp nk putuskn sume. lepas putus sy sedar sy xley hidup tanpa dye tp disebabkn dye btol2 da xley time sy, sy try move on. sy call wife laki org tu ckp mntk maaf sume. sy mntk maaf ngn laki org tu n sy mntk maaf ngn ex sy. sy move on. 2 week ex sy x contact sy plus dye outstation. after 2 week tibe2 dye dtg jumpe sy. sy engt dye da ley time sy tp dye ckp dye just nk jumpe tnye khabar sama ada sy ok ke x. dye penah ckp dye perhatikn sy sama ada sy da btol2 clash ngn laki org tu. tp dye ckp gak dye da xley time sy n dye perlukn mase. at da same time, dye ade suke kat pempuan nie tp dye ckp pempuan nie tolak dye. kitoerg jujur to each other. sy terbace sms pempuan tu ckp nk recover from previous relationship bkn nye tolak tros. mase tu ex sy ckp dye cinta kat pempuan tu. sy xtaw nk give up or taruh harapan kat ex sy tu. dr dlu smp skang, sy juz anggap laki org tu cm abg xlebih. ex sy penah ckp yg kalo ade jodoh dye akan dtg cr sy balek. sy cinta kn dye tp kalo sy x move on nti sy yg terseksa. cm kene gantung tanpa tali. tp sy cinta n syg kat ex sy. ape perlu sy buat. ati sy n ex sy da cm terikat. kiteorg btol2 syg each other. sy byk belajar dr pengalaman nie. tp sy buntu sgt skang n i need support. tlg dr. cinta
Miss A

Jawapan Misz Chinta

 

Wassalam Miss A,

Miss A sangat bertuah dipertemukan dengan seorang lelaki yang telah menerima Miss A meskipun pernah curang. Namun peluang yang diberi buat kali kedua tidak dimanfaatkan dan akhirnya cinta itu terlepas daripada genggaman.

Walaupun masih baik dengan bekas kekasih, dia secara terang-terangan juga telah menyatakan yang dia telah “move on”. Saya merasakan mungkin juga bekas kekasih masih menaruh cinta kepada Miss A kerana hanya yang betul-betul sayang yang akan berlaku sebegitu jujur dalam hal peribadi TETAPI ini cuma antara kebarangkalian, bukan pasti. Jikalau benar dia masih menaruh hati pun, dia mungkin sudah “serik” dan takut untuk menyambung cinta semula kerana kisah lalu.

Soal jodoh adalah rahsia Allah. Kita tidak boleh menentukan samada dia jodoh kita meskipun “hati terikat” ataupun masih saling sayang. Rasulullah sendiri menyelitkan kata-kata “Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati kami.” dalam doa beliau. Ini menunjukkan perasaan sayang/benci dan sebagainya adalah bersifat sementara dan boleh bertukar dalam sekelip mata sekiranya Allah menghendakinya.

Jika Miss A minta nasihat, saya syorkan Miss A lepaskan sahaja bekas kekasih dan berpegang kepada “Kalau jodoh tak ke mana.” Percayalah dengan konsep jodoh, bahawa jodoh itu Allah yang tentukan, dan berserah sahaja kepada takdirNya. Nescaya Miss A akan beroleh ketenangan, dan pada masa yang sama membuka minda dan hati untuk melihat dengan lebih jelas betapa ramai lelaki di luar sana yang mahu dan sanggup mencintai Miss A.

Kadangkala dalam bercinta, kita akan jadi “buta” sebentar. Seolah-olah tiada lagi jejaka yang sesuai untuk kita. Seolah-olah dunia telah terhenti kerana cinta yang terkubur. Sebenarnya tidak! Allah telah menciptakan dunia ini dengan segala macam perkara menarik dan indah untuk diteroka. Bukan hanya keindahan cinta yang jika tidak diikat dengan pernikahan, tidak berguna dan mudah layu.

Miss A saya kira telahpun menyesal atas kecurangan lepas dan boleh berfikir dengan lebih matang sekarang. Sekiranya berjumpa dengan seseorang yang baik dan mencintai Miss A, usahlah cepat terpengaruh dengan cinta baru. Hargailah orang yang mencintai kita.

Sesungguhnya dalam tidak sedar kita sering berkata “Jodoh tu rahsia Allah.” Jika itu rahsia Allah, mengapa mengharap daripada keputusan manusia? Dekatkan diri dengan Allah, dan lepaskan segala sesalan kepadaNya. Sesungguhnya Dia lah kekasih kita awal dan akhir, abadi dan kekal…. Mintalah daripadaNya jodoh yang baik.

Bak kata pepatah Inggeris Sometimes love means letting go. If it’s yours, it will come back. (Mencintai kadangkala bermaksud melepaskan. Sekiranya ia milik anda, ia akan kembali)

Wallahu’alam.

Google Eat this!

  • tanda lelaki masih sayang bekas kekasih
  • tanda bekas kekasih masih sayang
  • jodoh dengan bekas kekasih
  • tanda bekas kekasih masih sayangkan kita
  • tanda lelaki masih sayangkan bekas kekasih
  • bekas kekasih
  • tanda-tanda bekas kekasih masih sayang
  • tanda lelaki masih sayang
  • masih sayang bekas kekasih
  • tanda bekas kekasih masih sayang kita

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

effort lab 11 January 2013 at 12:28 am

susah jugak kalau dah jadi macamni. bila dah sentuh bab2 hati ni.

*boleh tak admin edit ayat penulis masalah tu?pening la baca x dye dye bagai2. semoga terus sukses!

Reply

Berry 24 August 2016 at 7:36 pm

Apa yg jd kat miss A terjadi kat sy.. Sy pun just anggap laki org tu abg sj, jarak umo kami pun jauh tapi syg.. Dia dah sihir sy..
Sampai skrg sy xboleh lupakan ex sy.. Kteorg pun bercinta dulu 6 taun n spatutnya sy dgn dia dah bertunang.. Hanya kerana llki tu, dia dah rosakkn segalanya.. Disbbkan sy dah disihir dgn dia, sy hilang pertimbangan, sy maki, sy marah dgn ex sbb nak antar rombongan.. Sy jd benci dgn dia.. Sdgkan prinsip sy, sy tak suka dgn laki org.. Tp dia tipu sy, dia mngaku dilri dia bujang.. Dan dia jugak dah curi barang2 kemas n duit sy.. Dan sy boleh terima alasan dia masa dia nak curi barang kemas sys tanpa rasa curiga.. Lps berubat sy dah tak tau mcm mana nak hilangkan bayangan ex sy, ari2 sy rindu..

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta