Luahan Cinta: Mahu Kahwin Awal Demi Elak Maksiat

Post image for Luahan Cinta: Mahu Kahwin Awal Demi Elak Maksiat

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untuk menghubungi Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda 🙂

Salam..:) Bole tlg sy x..?? sjk sy belaja jauh dari smnnjg.., sy merasakan diri sy mndpt 1 bnda yg xpernah sy alami sblm nie.., cth nye.., sy lbh gemar bpkaian mnutup aurat.., dan selalu igt Allah.., akan ttpi sy pelaku maksiat.. oleh itu, sy teringin sgt utk kwin awal agar kami tidak melakukan yg terlarang dan idup dgn tenteram.., wl bgmna pn.., hbgn kami d tentang oleh kuarga sy dgn alasan ‘jarak’.. ttp sy lbh selesa bersama ‘dye’.., sy merasakan yg ‘dye’ yg terbaik utk sy.. jd.., sy mohon utk Misz Chinta mmbntu sy utk mykn kn kuarga sy tntg hbgn kami dan di prcptkn perkhwnn kami agar kami tidak lg mjd pelaku maksiat.. shukran..:)
Danirah

Wassalam Danirah,

Syukurlah you sedar bahawa melakukan maksiat adalah dosa besar dan you cuba untuk memperbaikinya ke jalan yang sah iaitu bernikah.

Pemilihan calon menantu bagi ibu bapa di zaman kini lebih ketat pada pengamatan saya. Parents kita terutamanya ibu mahu anaknya sentiasa berada dekat disisinya.

Jika you bertanya akan cara-cara untuk menyakinkan keluarga you, mungkin saya ada sedikit tips di sini. Punca sebenar keluarga you tidak mahu bermenantukan lelaki yang jauh adalah kerana risau kalau you mula lupakan keluarga seandainya berhijrah ke sana. Mana tidaknya, sekarang ini bermacam-macam kes anak mengabaikan ibu bapa kerana terlalu mengikut pasangan sehingga ada yang sangguh membuang ayahnya di rumah penjagaan orang tua malahan lebih teruk lagi di bus-stop. Yakinkan ibu bapa you bahawa you tidak akan sekali-kali melakukan perbuatan seperti yang I sebutkan tadi. Selain itu, bincang dengan si ‘dye’ kemana masa depan you berdua akan tuju. Jika si ‘dye’ sudi beralah, ajaklah ‘dye’ untuk bina rumahtangga dan karier di semenanjung. Tentu keluarga you lebih lega hati dan seterusnya mengizinkan perhubungan you, Insyaalah.

Dan jangan lupa untun membaca artikel daripada kami iaitu Kahwin Muda: 8 Tips Untuk Yakinkan Keluarga Anda dan Si Dia untuk mengetahui tips-tips memikat dan memujuk hati ibubapa berkahwin awal.

Nasihat peribadi I, beri ruang dan masa untuk hubungan you dan ‘dye’ you berkembang disamping you cuba elakkan maksiat. Salah satu cara untuk menjauhi maksiat adalah dengan mendekatkan diri kepada Tuhan. I terharu mendengar you lebih peka dengan aurat sejak ke timur Malaysia dan I rasa you boleh tingkatkan lagi rasa kerohanian you itu. Juga ajaklah ‘dye’ untuk turut you ke jalan yang lebih baik.

Masa merupakan elemen penting dalam sesebuah hubungan kerana tiada absolute certainty in relationship. Ianya elastik dan bisa berubah.

p/s: Ibu kepada segala cita-cita adalah sabar

Gambar: FelixJLeupold

Google Eat this!

  • cerita romantik
  • ayat lelaki untuk wanita
  • maskulin cinta blog
  • blog maskulin cinta
  • www maskulin cinta com
  • ayat elak maksiat

Leave a Comment

{ 5 comments… read them below or add one }

si gadis bingung 23 June 2013 at 1:06 am

salam zon cinta 🙂 saya ingin menanyakan pendapat dan saya harapkan anda boleh tolong saya.. saya berumur 19tahun dan masih belajar .. dulu saya pernah dikecewakan oleh seorang lelaki dengan teruk sekali.. dan suatu hari tu saya terjumpa dan berkenalan dengan si dia .. kira-kira 2 bulan kami berkenalan, si dia terus melamar saya untuk menjadi isteri dia.. dia mengatakan dia sememangnya serius dan betul2 sygkan saya .. baik buruk saya dia terima .. family dia sangat sukakan saya.. masalahnya family saya tidak .. family saya cakap saya masih muda ..si dia pon masih muda.. si dia berumur 22tahun .. lagipun si dia ini tidak bekerja dengan berpendapatan yang tinggi dan berkulit gelap .. saya tidak kisah semua tu asalkan saya disayangi dan dijaga dengan ikhlas.. saya terima dia seadanya .. kami mahu membina masjid dengan keredhaanNYA .. mcm mna saya nk pjuk ibubapa saya mengenai hal ini ?? adakah harta dan rupa adalah segala-galanya ? tolong saya …

Reply

Elie 4 August 2013 at 2:41 am

Alhamdulillah. Niat u untuk berkahwin adalah satu niat ygh baik.

Ajaklah si dia dan keluarga datang berbincang dengan keluarga u baik2 🙂

Tunjukkan keikhlasan dan kematangan anda dalam berbicara dan tingkahlaku. Insyallah, keluarga anda akan menerima dengan dada yg lapang 🙂

Reply

mymy 24 June 2014 at 12:28 pm

Salam…saya nk minta pendapat..tentang hubungan kami…ni baru 1 bulan…tetapii…saya tngok cari boy saya ni gila seks….apa patut saya buat

Reply

kündigung kfz versicherung vorlagen 3 November 2016 at 7:43 pm

posted an update In the face of curtailing assimilation in weight as well as boosts the speed that stashed away fat is undoubtedly split up to generate energy, raspberry ketones can preserve one particular whole for longer days in daytime a consequence that assists stay in what is enticement to assist you to eat way too much. Equally, physical…

Reply

http://www./ 24 November 2016 at 9:41 pm

Nie chciaÅ‚em Rosjan urazić. Intencja byÅ‚o wykazanie dość zÅ‚owieszczego charakteru rosyjskich wÅ‚adz, manipulowanie opiniÄ…, tworzenie gigantycznych oligarchii finansowych itd. JeÅ›li Ci to ulży, to wiedz, że my także doÅ›wiadczamy tego typu “wÅ‚adzy’ oraz “mediów”, czyli gangsterstwa, faÅ‚szu i obÅ‚udy, wobec których Ribbentrop pewnie by siÄ™ spaliÅ‚ ze wstydu.Ale wiedz też, że zawdziÄ™czamy ten system ZSRR, jest on spuÅ›ciznÄ… po sowieckim imperium Stalina, Chruszczowa, Breżniewa, Czernienki i Andropowa, którzy nam nakazywali kto i jak ma rzÄ…dzić.

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta