Luahan Cinta: Dilema Masalah Cinta

Post image for Luahan Cinta: Dilema Masalah Cinta

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untuk menghubungi Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda 🙂

salam sis.. sy lma dah hidup singLe da hampir sthn lebih..(xla lma sgt).. sya single sbb tggu xbf sya ni.. biar sya gelar sbgai Z.. si z ni sorg yg ego n malu ngan kwn2 kalo status dia berPUNYA n dia lebih luangkan msa sma kwn2 dia xda lngsung msa sma sya..kmi bhubung hnya skali smggu.. sya xthn then break up la.. xlma kmudian sya yg myesal sgt2 sbb kasi break si z.. si z ni ada penarik tersendri shngga sya snggup tggu si z.. si z ada jga bgi pngharapan.. tp smpai skrg xda saun2.. umphh kwn2 dia pjuk sya spya pikat ati dia blik sbb smpai skrg pun dia msh single mcm sya.. so?.. apa pndapat sis?? please…
masAyu1010

Wassalam Adik MasAyu,

Okay, berdasarkan kisah you ni, I boleh simpulkan bahawa hubungan you sekarang ini berada di “pause phase” atau pun fasa berpaling muka seketika, I tak berapa berkenan dengan istilah break sebenarnya. Rata-rata pasangan yang becinta akan melalui fasa ini sama ada sedar ataupun tidak. Now, you will learn and reflect back those things that you took for granted through all of these years with him. You akan mula merasai sesuatu yang hilang dalam diri you yang selama ini you tidak sedar yang you memilikinya, iaitu cinta dan perhatian daripada si dia. Itu yang you sedang rasai, bukan?

Pada hemat I, ex-boyfriend you juga sama seperti you; berkeinginan untuk mencantum kembali serpihan cinta dia dengan you yang lalu. Cuma keegoaan dalam diri masing-masing itu yang membantut keinginan tersebut. Bab boyfriend you lebih pentingkan kawan-kawan dia, anggaplah itu perkara normal bagi budak lelaki dalam perkembangannya mencapai usia dewasa. Berkawan biar seribu, bercinta biar satu. Tentu you biasa dengan akan pepatah itu.

I agak curious dengan cara you break dengan ex-boyfriend you ini tapi I taknak ambil tahu semua itu. Yang penting sekarang, you cinta dia, dan ingin bersama dengan dia semula. Tak salah jika kita perempuan yang mulakan langkah dahulu, pedulikan apa kata orang lain. Ia bukan menunjukkan yang you kalah atau lemah, tapi you yang lebih berani dan more responsible for your relationship.

Yakinlah bahawa ex-boyfriend you juga sering ternanti-nanti nombor contact you berdering di handphone-nya, semula… ❤

Gambar: greg westfall.

Google Eat this!

  • masalah percintaan
  • masalah dalam percintaan
  • luahan masalah
  • luahan hati ex awek pengkid
  • bekas teman wanita break dgn kita
  • cerpen cinta si minah tomboy
  • luahkan masalah

Leave a Comment

{ 13 comments… read them below or add one }

teme 29 February 2012 at 12:57 am

hai misz..sy teme n masih lg berstatus sebagai plajar..sy sgt knfius tntng apa yg blaku dalam kuv life sy..C sebenarnya bercinta dgn sy tnpa kmi meranvang or ada orasaan suka pun pada mulanya…yg sy taw dia sudh berpunya…trauma dgn cinta lepas akhirnya membuatkan saya jath cinta tnpa plan…hal ini sebenaarnya bermula dgn kejadian malam 2…sy taw dia bukan gel baik…tp keakraban akhirnya menolak semua masa lalunya dan sy sgt sygkn dirinya skrg…sy bngung siapakah sy d hati dy n kmi memg dah mnjalin hubungan…paada pmulaan hubungn sy sgt marh bla mndapati dy mash ada hubungan cinta dgn exbf nya…byk hal yg myakitkan berlaku shngga pda msa skg akhirnya sy terpaksa akur…kmi masih brpasangan dan dy mgaku menyayangi kmi berdua…sy benarkan hubungan mereka krn hrmat sy dgn perhubungan mreka yg sudh lma…skrg sy sdar dy mulai mnjaauh dr sy…sy brsma dy n trpaksa ttup mata dgn msj2 cinta yg mreka pbualkan…sy taw sy slh dan hal 2 mmakan diri sndiri apb trpksa bpura2 mrestui mreka tnpa c dia(llaki trsebut x mgthui dn mggngp prhubungn sy dan gf nya sudh brakhir…)llaki 2 baik tp berjauhan…ttp sy dekat…hal ini sgt mggngu sy sis…kdg kala mnjejaskan mutu plajaran sy….sy xmau mluahkan dgn kwn2…ini semua ibarat mmburukkan org yg sy syg…ttpi sy dlm kmurungan dan ini sgt myakitkan…dia putuskan untuk mnjadi ggf sy shngga habs smster ini dan sy trpaksa mnrma smua ni…sy trutkan tindakannya dn smua 2 sgt myakitkan…kdua2 plhan..putus or mneruskan sgt myakitkan sy…sbgai seorng muslim dn dy non muslim..hal ini smakin berat…

Reply

Rusty 22 July 2016 at 4:24 pm

Hey, that post leaves me feeling fooislh. Kudos to you!

Reply

pnb auto insurance 14 September 2016 at 12:51 am

Uh Oh, better not let Charles Johnson see this.Wasn’t Brown once photographed with a Vlaams Belang politician? That would constitute further proof of fascist sympathies.

Reply

http://www./ 4 November 2016 at 4:28 am

I haven’t actually found the nose bidet in stores anywhere yet. I checked my local big drug store and couldn’t find it there. They don’t seem to be as easy to find as Oprah suggested. Try looking at your drug store or places where alternative/natural medicine options are sold like health food stores.

Reply

http://www./ 14 November 2016 at 3:50 pm

Pelo noticiário de hoje o Ministério Público teria feito um TAC com a boate para a melhoria do revestimento acústico (o que pegou fogo) devido ao barulho que incomodava os vizinhos.Se isso for verdade resta perguntar se não viram que só havia uma porta e que todas as janelas estavam vedadas pela decoração externa de madeira. EVM

Reply

wany yuyai 24 June 2012 at 11:50 pm

mcm mne nak thu yg die ske kt kte???…

Reply

iwan 27 November 2012 at 5:19 pm

saye tkut nk luahkan cinta saye pada ssorang tp,apebila saye tlh lega meluahkan perasaan saye padanye,saye mule rase resah jike x mmpu menunaikan nya…..dan saye mula ragu2 jike die mula meninggalkan saye dan pergi ke orang len…..bagaimanakh cre untuk mengekalkan hubungan dlm percintaan saye…bole tlg saye miss chinta

Reply

ayu 7 February 2013 at 2:54 pm

Hye…sya keliru sekarang..siape yg harus sya pilih..adakah ayah kepada 3 org anak saya…yang x penah menghargai sya…atau seorang lelaki yang terlalu mengambil berat ttg saya…serta berkorban apa saja demi saya..dia terlalu menyayangi…saya takut dengan setiap tindakan yg saya wat..saya akn menyejsal..plezz bantu saya

Reply

Misz Chinta 7 February 2013 at 10:56 pm

Ya Allah..mcm berat jer masalah u nie dear..

U kena byk2 bermuhasabah dan selalulah menunaikan solat istikharah meminta petunjuk kepadanya.

u kena berbincang dgn keluarga u..dapatkan nasihat yg terbaik..fikirkan masa depan u dgn anak2 🙂

i doakan yg terbaik utk u 🙂

Reply

elly 21 February 2013 at 2:47 pm

hai ayu…sy doakn awk mmpu buat satu keputusan yg terbaik tuk diri awk…

Reply

elly 21 February 2013 at 2:45 pm

salam hai..saya cuma nak meluahkan pe yg tpendam dalam hati…sb sy tak tau pd sape yg patut sy luahkan..sy pnh bkahwin dan mempunyai 2org ank..pas becerai sy tak pernah bercinta dgn mn2 lelaki..sy byk habiskn ms dgn kwn2 perempuan..smpai lah sy tjebakkn diri sy dgn dunia pengkid atau di kenali dgn dunia tomboy..selama 6thn sy abiskn ms dgn dorang..sampai lah 1 masa sy terjumpa dgn seorg lelaki dan dia juga seorg duda yg mempunyai 2org ank..sy berkenalan dgn si dia hampir 1thn..kami cuba knl hati budi sehingga la si dia melamar sy tuk jadikn sy sbg isteri nya..dgn hati yg teramat happy..sy setuju sbb sy dh mula sygkan dia..tp pas sy terima cinta dan lamaran nya…bekas isteri dia muncul..dulu ex wife dia tak pernah nak ambk tau pasal ank2..tak kira sakit pening ank2 pun memamg tak kan balik..bila ex dia rasa rindu ex dia akn ambk ank2 dan bjumpa di luar..tp setelah ada nye sy..dia cuba rapat balik dgn teman lelaki sy..dlm masa proses perkhwinan kami..ex dia datang ke rumah teman lelaki sy tuk jaga ank2..kdg2 tnpa pegetahuan sy..tau2 je dh ada kat rumah..ada sekali smpai tido sana..wlpn ada ibu teman lelaki sy..dlm rumah tu tp pe perasaan sy ketika tu..sy cuba fhm ex dia dtg nak tgk ank2 tp cara ex dia mcm nak myakiti ht sy dan ex dia nk kmbali pd teman lelaki sy..pernah sekali sy singgah rumah teman lelaki sy tuk ambk dokumen tuk proses hal perkahwinan sy,ex dia ada dlm rumah tu..dgn tak ada segan silu dia berkemban dgn tuala..teman lelaki sy ada dlm rumah tu..pe perasaan sy ktika tu..bila sy cb tegur teman lelaki sy mcm2 dia bg alasan..dan skrg ex dia kerap kali sms dan call teman lelaki sy..skrg juga kami kerap bgado..ada saja isu yg kami gado kan..lagi satu teman lelaki sy panas baran org nye..tp sy cuba fhmi sikap dia..tp smpai bila harus sy tahan..sy sygkn dia..sy buang khdpn lama sy sbb sy tau dia mampu bhgiakan sy..tp ni yg sy kena terima..pe yg patut sy buat..mengalah atau sy teruskan..tolong la sy…

Reply

Misz Chinta 1 March 2013 at 8:32 pm

wslm elly..

misz nampak sikap u yang seorang penyabar dan penyayang dalam menjaga hubungan dengan si dia.

kalo diikutkan dalam Islam, sesebuah pasangan yg sudah bercerai tidak boleh tinggal sebumbung dalam keadaan yang mencurigakan. Dan bekas isteri si dia pun tidak patut menunjukkan auratnye dihadapan bekas suaminya.

U tidak boleeh menegur si dia memandangkan si dia seorang panas barang. cuba bawak berbincang. ajak si dia ke mane2 tempat yang tidak ramai orang dan berbincang tentang situasi dan hubungan anda. Cakaplah dengan nada yang lemah lembut. Se-ego2 lelaki, dia akan tewas dengan perempuan jua akhirnya.

Insyallah semuanya akan berkesudahan dengan baik. Misz mendoakan kebahagian anda berdua 🙂

Reply

cikman 27 March 2015 at 10:25 pm

Mizz, sy ny kuat jelez orgnya.. kdg2 klaw awek sy bersembang dgn classmate sy pon sy jd jelez.. sy xtaw mcm mna nk handle.. jelez sy dh thap maximum… sy slalu pkir yg awek sy ny ada lelaki laen .sy trlampau syg dkt awek sy too … tlong

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta