Siapa Yang Patut Aku Pilih?

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untuk menghubungi Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda 🙂

Hye Misz Chinta.. sy ada prob nk share. nama sy Sarah.
26 n currently working in N9 area .sy ada boyfren dulu.
n i love him so mad.. my cousy kenalkan.. His name Aidil..Well Aidil ni nak sgt kenal ngan i coz die baru putus tunang.
mule2 i tak layan die. sbb i bukan suke ngan laki yg mcm mamat tu. putus tunang tapi terus nak kenal ngan pmpn lain..
ape citer kan??so i ignore him. smpai la die tak henti2 msg i kol i. i wat bodoh je. malas ar. i pon penah kecewa. lepas tu ada sehari tu
i tak angkat kol tak reply text lsg cam biasa.. bole tak die tlg top-up kan hp i.. i mcm mals nak terhutang budi then i contact.
pas tu mintak jmpe..so i decide jumpe.Demi Allah hati i cair.. i kesian gile kat die. sebulan lagi nak kawen,tunang wat hal..
Then i takde la terus suke. tp asyik ingat die la… sebulan pas tu,, kitorg declair. oh bahagia gila. bile die salu text kol. tp sekejap je i rasa camtu.
Then after few months.. i called him. die tengking i. da pandai marah2.. i was mcm.. ni dugaan untuk kami kot… so i bersabar…smpai la i tgk die lain mcm..da mcm tak nak layan i..i tanye die …ada pmpn lain ke.i ckp kalo ade pmpn lain.takpe.let me go. i pon nak die bahagia.. i tak nak die sedih mcm putus tunang dulu.die mati2 tak ngaku… ckp die ada i sorg pon tak terjaga. so hati pon mcm berbunga gak la. smpai ada 1 mlm, i kol die. die kantoi. ada pmpn sbelah die.
die jemput pmpn tu balik keje.. i nangis mcm org gila.i merayu nak cakap dengan die..tp pmpn tu tak bagi.. n i dengar la die ckp BERAMBUS LA PEMPUAN.KO TAK FAHAM BAHASA KE.. yess i ade dengar perkataan camtu.
then setahun lebih i ubat hati i.. i sket pon tak lupe die.. smpai i jadi sakit. emosi tak stabil. keje tak bape nak bagus..tapi mungkin takdir Allah..
i kenal dengan sorg budak tempat keje i… die lain branch. tp salu datang tmpat keje i. mule2 die salu pandang i. pas tu senyum2.. tapi serius die sweet.
i tak layan pon. cume mcm bile nampak muke i tah nape die jadi mcm sengal. senyum sorg2.. sampai ofis mate i pon perasan.ckp budak tu salu pndang i…
kene ingat laki ni suke bukan bererti sayang kan… so i tak layan die langsung. Name die Fir. ade 1 hari tu,i kene wat report dengan dia.. time tu la die mintak no i.. pas tu poyo tanye name i sume.. rajin sgt text i. i jadi mcm takot…. so i mcm biasa.. tgh i wat report tok die. hp die ada Azan, n i sumpah terpaut gila… die mintak diri n sembhyg.. time tu la i sedar betapa die bole jadi pengganti Aidil…sape tk suke laki yg religious. 😉 then bermula tu lah kitorg rpat. die baik. n pendiam rupenya.. ckp bile perlu. lg la i gila kan die.. uhuk… tp ade 1 sikap die i tk suke… die suke berjanji tapi tak ditepati. contoh nk kuar tgk wayang.. tp mesti tak jd. nk blanja i makan… nk beli i itu ini.. nk bawak i jalan2 g jb. nk bawak i jalan2 g penang.. sume tu tak pernah jadi. i rasa pelik dengan relation ni.
ada 1 mlm.. i ask him , sape i dlm hati dia.. then i ckp kat die. the truth is i syg kat dia. n i wont force him… kalo die tak nak i. then after dat killing text, die langsung tak reply.. die lsg tak call.. selama 5 bulan. i dah terima da. mungkin die tak serius ngan i. i sedih. bile i kene wat keje ngan dia.. die serahkan kat org lain. n i tak buat keje ngan die lg..time tu jugak lak tau Aidil da bertunang for the 2nd time.. ouchh i was sooo broken. i redha …
tapi baru2 ni.. tetibe Fir msg i.. die mintak maaf kat i. die ckp sbnyer die tak jadi kawen . n the time i confess tu… die baru sangat putus.so die tak leh terima pengganti secepat itu. I terkejut. mcm mimpi. after 5 months u know… dan dia jadi romantik yg terlebih. so i i accept him. sbb i mmg syg kat die..
ingat dah setel.. tapi i perasan .. janji die pon tak pernah tepat… die msg pon tak salu.. n i admit. i stress gila dgn situasi ni. gurlfren yg ketandusan kasih syang dr bf die.. tp i tak berharap. bile die tak text . i pon diam. tapi bile die text. i jadi moody. sbb i rasa die cari i time perlu je.kot tak.. die wat i cam sampah.
I block all his no . die tak cari i. i kene kuat. dan sekarang kalo u nak tau.. Aidil is looking for me again.. die dah putus tunang untuk kali ke 2… he ask my forgive.. I was sooo confused. tapi sekarang i lebih sayangkan Fir dari Aidil.. Misz please help me.. I kene pilih siapa??
Love Purple

Jawapan Misz Chinta

 

Assalamualaikum Sarah,

Kompleks sungguh ceritanya. Tapi jangan serabutkan fikiran. Soal hati ni soal senang, asalkan kita ada semangat yang kuat, dan paling penting, Sarah kena sayang diri sendiri dahulu, sebelum sayang orang lain.

Pada pendapat saya, Aidil tidak serius dalam perhubungan. Cukuplah dia putus tunang sekali, kemudian berhubung dengan Sarah, dan meninggalkan Sarah dengan cara yang kasar untuk perempuan lain. Bagi saya, Aidil bukan lelaki yang baik.

Apakah yang dicarinya dalam diri seorang perempuan? Baru putus tunang (walau apa pun penyebabnya) dah mula nak cari orang lain? Lepas Sarah terima dia, dia tinggalkan Sarah macam tu je. Jadi Aidil bukanlah pilihan yang baik.

Fir pula, kelemahannya hanyalah tidak selalu berhubung dengan Sarah dan janjinya selalu tidak ditepati.

Sarah, dalam suatu perhubungan pastinya ada pasang surut. Dan jika Fir pendiam orangnya, maka Sarah perlu faham mungkin dia tidak selesa berbual panjang. Sekiranya Sarah mahu meneruskan hubungan dengan Fir, maka Sarah perlu menerima sikapnya juga. Sekiranya kita memilih seorang yang pendiam sebagai teman, takkan kita nak harap dia sentiasa berbual?

Kasih sayang bukanlah ditunjukkan dengan kata-kata atau belaian manja semata-mata. Maka “ketandusan kasih sayang” itu subjektif. Belajarlah menghargai orang yang menerima kita seadanya. Sekiranya Sarah rasa tidak serasi, mungkin bukan Fir jodoh Sarah.

Pokok pangkalnya, masing-masing perlu berterus terang dan berbincang sekiranya ada perkara yang tidak memuaskan hati dalam perhubungan.

Wassalam 🙂

Google Eat this!

  • Siapa yang harus aku pilih
  • putus tunang sekejap lepas tu bernikah dengan orang lain
  • siapa yang aku pilih
  • Siapa yg patut kita cinta

Leave a Comment

{ 0 comments… add one now }

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta