Keliru Dengan Perasaan Si Dia

Post image for Keliru Dengan Perasaan Si Dia

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untuk menghubungi Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda 🙂

salam. macam ni citernye. sy kenal dgn guy ni sbb kami dlm stu persatuan yg sama dekat universiti. mula2 sy just kenal nama die je. knl pon sbb die ni suke kacau org. kenal2 camtu je.. but stu hr tu. die sakit n 2 minggu duk umah. sejak tu kami ade la contact melalui facebook n ym. tu pon secara tiba2. xtau la mcm mane bleh rapat. yg pasti die yg start dlu.. sy x pernah terpikir akn rapat dgn die. sbb time tu sy admire kt org laen. tp sy dpt tau org yg sy admire tu dh brpunye. so, biar la. admire je. skang die x study dah. die duk utara sy duk selatan. tp hubungan sy dgn guy ni makin rapat.. nk dekat stahun dh kami contact (melalui henpon n internet je). die penah tanye sy suka die ke? n sy jujur ckp pd die. ya! tp, kdg2, sy bru prasan yg die x penah kate die suke sy. sy nk tau sngt ape perasaan die pada sy. stu hr tu, kami penah berbual pasal ape hbungn kami sbnrnye. n die ckp xtau. ade stu soalan yg dh lame sy nk tanye die n sy tanye je la mase tu. ”sape sy pda awk?”. tp dia x jwb.. die diam je. die just kate die takut nk sayang seseorg. sy sedih sngt. tp die slalu layan sy mcm kami ni ade special relationship. boleh kate slalu sngt die kol sy mlm2. kdg2 sy dpt rase yg die mmg suke sy cume die x penah ckp je.. smpai kwn2 pon kate kami ni mcm kapel. sbnrnye x pon. so, ape pendapat misz chinta. tolong la sy utk paham die.. 🙁
YAYA

Jawapan Misz Chinta

Wasalam Yaya,

Sometimes dalam sesuatu perhubungan antara lelaki dan perempuan, kita sering keliru dengan perasaan sendiri antara suka, sayang dan cinta.  Jelas sekali ketiga-tiga perasaan ini mempunyai feel yang berbeza.

Dalam setiap perhubungan, kita kena bezakan perasaan kita yang sebenar dan juga perasaan dia.  Mungkin sepanjang perhubungan itu, kita nampak seolah dia seorang yang caring dan sentiasa spend time dengan kita dan dari situ kita membuat andaian yang dia cintakan kita namun adakalanya apa yang kita duga itu tidak semestinya betul.

Ada kemungkinan dia selalu call U sebab dia sayangkan persahabatan antara U dan dia. Dalam erti kata lain hanya wujud perasaan sayang tanpa cinta.  Seperti katanya dia takut nak sayang seseorang, mungkin sebab dia pernah kecewa dulu ataupun belum lagi bersedia untuk mempunyai sebuah perhubungan cinta buat masa ini.

Apa yang boleh I katakan, U perlu bagi dia masa. Enjoy dengan kebahagiaan persahabatan yang telah U bina dengan dia. Dari situ U akan lebih memahami dia dan cara ini juga akan memberi dia masa untuk lebih mengenali U. Lagipun kata orang “Tak Kenal Maka Tak Cinta” kan.

So buat masa ni U just go with the flow. Teruskan persahabatan korang. Dan I yakin bila dia dah bersedia nanti dia akan meluahkan rasa hatinya pada U dengan jujur. Just jangan paksa dan jangan mengharap sangat pada sesuatu yang tak pasti lagi buat masa ni yer.

I doakan that one of these days dia akan luahkan isi hatinya kepada U seperti apa yang U harapkan 🙂

p/s: Don’t stop believing in destiny 🙂

Google Eat this!

  • keliru dengan perasaan sendiri
  • perasaan lelaki
  • keliru dengan perasaan
  • tanda lelaki suka kita dalam diam
  • cara lelaki luahkan perasaan
  • tanda lelaki keliru
  • tidak pasti dengan perasaan sendiri
  • lelaki keliru
  • tanda lelaki ada perasaan pada kita
  • kenapa lelaki keliru

Leave a Comment

{ 7 comments… read them below or add one }

Ryumiera 17 June 2012 at 1:49 pm

Salam ,skang saya nk g ckap ckit . .saya dlm dlema . .so ,dlm msa yg sma boyfrend sya buat sya pning . .sya ta phm ngn die skang nih . .arinie ,die buat sya sdeh . .afterdat,ex boy sya slalu ambil brat pasal sya,apa yg sy nk die bg . .tp ksian jgak bb die mcm tu die bharap sgt kt sye ,smpai ckap pasal na kawen plak . .apa2pn die tau skng nih sya dh da pgnti die ta ksah pn ..die stil syg sya lbeh dr syg boy sya kt sya . .tlg saya cinta ?sya ta tau nk buat ape ,sya sygkn dua2 dlm 1 msa… .

Reply

manusia 18 June 2012 at 9:49 pm

takut nanti bile lelaki tu dah ckp dia syg kat kita…nk kat kita…kita pulak dah ada org lain..hahaha…but that’s true..ape2x pon boleh berlaku…

Reply

mie 28 June 2012 at 12:12 am

Kebetulan cari jalan penyelesaian kepada masalah saya..tu la round2 blog ni. Macam ni. Saya rasa budak lelaki tu memang ada 3 perasaan tu terhadap awak iaitu sayang, suka dan cinta. Cuma untuk waktu ni dia masih unsure nak berkongsi kasih dengan awak. SO bab tu awak kena selesaikan sendiri. Awak ada bagi tahu dia ernah sakit. Mungkin kerana dia ada penyakit yang dia rasa tak sanggup mengkecewakan awak. Kalau time saya plak dulu saya selalu move tempat so tak berani bercinta…ha3

Reply

Dennelton Sarch 12 November 2012 at 1:54 pm

Situasi yang sama dalam keadaan saya sekarang. Betul kata mizchinta teruskan persahabatan. Sekarang saya dengan teman baru saya baru 2 bulan lalu berkenal dan persamaan antara kami ini takut bercinta disebabkan sejarah pahit semasa dalam first love. Namun apa yang saya boleh kongsikan di sini selama kamu menjalinkan persahabatan point penting yang harus kamu ingat mestilah mencari persefahaman….adakah kamu boleh menerima sikapnya? Kalau tidak jadikannya sebagai kawan rapat dan tidak lebih dari itu…

Reply

T0ge 19 December 2012 at 4:09 pm

Saya ada BF. 5 tahun kami bersama. baru2 ni dia bagitahu hati dia dimiliki orang lain. Saya rela lepaskan dia kalau dia mahu perempuan itu. tetapi dia berkeras yg dia perlukan saya juga. apa sy nak buat? T___T

Reply

Muslim nizam 29 December 2012 at 12:28 am

Sy ada syg kt awex nie. .dulu dye pernah mjdi kkasih sy. .dye ckap, dye syg sngt kat sy. ? Pas 2. .suatu hari, dye mintax ptus cinta dgn sy. .dye ckap dye x nk skitkn hati sy. .tetapi dye syg kn sy. Dye x nk sy kcewa jkalau sy trlalu menyayangi dye. .apa betul ke dye sygkn sy

Reply

Mira 23 October 2016 at 1:18 am

Assalamualaikum saya keliru…Saya ada rapat dengan seorang lelaki ni..Nama dia Afiq..Ada satu hari tu,dia whatsapp saya..Dia minta tolong saya buatkan borang kamsis dia..Saya pun tak berapa reti..Saya pun bawa la seorang member saya,perempuan la..Pastu,kitaorg jumpe dekat tempat print..Afiq dengan kawan saya tu berborak sambil gelak..Saya agak cemburu la jugak..Tapi,bila Afiq gelak dengan kawan saya..Dia mesti pandang saya..Saya cuma ukirkan senyuman..Dan dia pun sama..Afiq datang ke arah saya lalu menyuruh saya memegang begnya..Padahal,dia boleh je letakkan beg dia dekat tempat letak beg.Saya pun pegang lah..Dia keluar..Tiba-tiba,ada orang memanggil nama saya dari belakang..Rupanya member saya,lelaki.Kami rancak berbual..Saya memang sengaja menselitkan borak kami dengan ketawa..Afiq memerhati kami lalu masuk ke dalam..Muka dia berubah menjadi marah.Macam org tk de mood..Yang paling terkejut,dia rampas beg dia yang saya pegang..Tak ada la kuat sangat..Tapi dapat lah rasa..Dah habis saya borak dengan member saya,saya pergi kepada Afiq..Time tu,Afiq tidak memandang saya langsung.Muka dia pun berubah..Bila saya tanya dia,dia jawab tapi dengan nada yang agak marah..Dia pun pergi dekat member saya.Memang rapat jugak lah diaorg berdiri..Lepas tu,saya meminta izin kawan perempuan saya yang saya nak jumpa dengan pensyarah saya..Masa tu,kawan lelaki saya ada dekat belakang saya..Baru sahaja,saya hendak melangkahkan kaki,Afiq memanggil saya.Dia hendak ikut saya..Saya pun mengangguk.Sebaik sahaja,sampai di bilik pensyarah saya,saya menyuruh Afiq untuk menunggu saya di luar..Dia memberikan saya lima minit sahaja..
Sebaik sahaja saya keluar,dan ingin memakai kasut,Afiq memandang saya sambil senyum melihat saya memakai kasut dari awal sampai sekarang..Saya agak malu..Selepas itu,baru muka dia berubah menjadi ceria.
Kenapa ye dengan Afiq? Saya ingin tahu

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta