Cara Meluahkan Sayang Kepada Seorang Lelaki

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untukΒ menghubungiΒ Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda
:)

camna nk luahkan kat seorang lelaki bila kita suka & sayang kat dia takut2 dia tak terima kecewa rasanya takut plak ati tak dapat menerima hakikatnya…???? tolong saya mizs chinta

-Farah

Jawapan Misz Chinta

Kaum wanita seringkali menghadapi kesukaran untuk meluahkan perasaan sayang yang wujud di hati mereka untuk seorang lelaki. Muncul rasa was-was dalam diri kerana risau andainya Β perasaan sayang yang dirasai hanya bertepuk sebelah tangan. Namun kata orang “if u never try, u will never know”.

Dalam dilema yang you hadapi ni, first of all you kena cekalkan hati you dulu. Dalam apa jua situasi, we must always be prepared. Katakan pada hati, you hanya nak luahkan apa yang you rasa, dan apa sahaja respon darinya nanti you akan bersedia untuk menerimanya.

Mula-mula try bagi beberapa hint dulu kepada dia tentang perasaan you padanya. Pastikan hint yang you bagi tu agak direct dan dia faham. Dari situ you boleh kaji respon yang you terima. Kalau respon dia positif, maksudnya you boleh ke step yang seterusnya. Namun sekiranya respon darinya negatif, hentikan memberi hint buat seketika.

Jika you mendapat respon yang positif darinya, hentikan memberi hint dan terus meluahkan padanya seikhlas yang mungkin. Namun jangan mengharap terlalu tinggi agar dia akan membalas perasaan you 100%. Bagi dia masa untuk rasa selesa dengan perhubungan yang baru ini.

Andaikata responnya negatif setelah you memberi beberapa hint tentang rasa isi hati you terhadap dia, then you kena stop bagi hint buat seketika namun tetap kekal sebagai kawan. Belajar untuk lebih mengenali dia dan bagi dia peluang untuk lebih mengenali you.

Yang penting dalam situasi sebegini, Β kena ada keberanian untuk meluahkan rasa hati dan bersedia untuk menghadapi apa jua respon yang bakal diterima nanti.

p/s: Jangan terlalu ghairah menggapai dahan yang tinggi, takut-takut kalau jatuh sakitnya bukan kepalang

Gambar : Wonderingfair

Google Eat this!

  • cara meluahkan perasaan kepada lelaki
  • cara meluahkan perasaan
  • cara meluahkan perasaan cinta kepada lelaki
  • cara luahkan perasaan pada lelaki
  • macam mana nak luahkan perasaan pada lelaki
  • cara nak buat lelaki sayang kita
  • cara meluahkan perasaan pada lelaki
  • cara nak luahkan perasaan pada lelaki
  • cara untuk meluahkan perasaan kepada lelaki
  • cara nak buat lelaki suka kita

Leave a Comment

{ 47 comments… read them below or add one }

sayank chenta qamu selalu 21 July 2012 at 10:58 am

mcm mna saye nk meluahkan rasa cinta saye kpd boyfriend….kita baru knl jew????…..help me

Reply

kudin 28 December 2012 at 4:30 pm

baru kenal tu konpem ke cinta?? pikir leklok dlu… kesian kat lelaki tu… kan nanti dah bosan..pastu mtak putus ..bg macam2 alasan… xbersedia la… awak terlalu baik la..saya xsepadan la dengan awak yg baik…. pikir btl2….

Reply

nur syazlynna 25 July 2012 at 10:21 pm

hai ,saya nak minta tolong .macam mane eh kite nak buat lelaki hargai cinta yang kita berikan ? kadangkala rasa terhina apabila pergorbanan yang kite buat dipersia-siakan .macam mane eh ? thanks

Reply

inifinite sang jae 27 July 2012 at 6:47 pm

Mizz tlng sya kah?saya suka dia tpi sya tak thu mcm nak luahkan saya mok thu adakah dia suka sya tlng sya?kdng kdng dia mtak msj sya kdang2 dia blas

Reply

seorang perindu 27 July 2012 at 10:09 pm

sya nk minx tlong,sya dah luahkn pde si dia perasaan sya kat dye tpy ktenye dye blum bersedia disebabkn dia tidak percaya pada perempuan dan cintanya dulu ditipu oleh ex dia..bagaimana harus sya lakukan..malu sya apabila dia berkata bergitu..

Reply

aiera amber 7 November 2013 at 12:45 pm

betul tu korang ckp kan…saya pernah juga luah kan perasaan saya kat seseorang juga tapi dia masih ingat kan ex dia lg..tapi saya cuba laaa juga amik berat pasal dia tapi xada hasil pun…

Reply

Elie 29 November 2013 at 8:40 pm

terus cuba dan mencuba untuk ‘mengorat’ dan ‘menggoda’ si dia. berikan hint2 yang anda sayang dan mengambil berat akan si dia πŸ™‚

Reply

Aeyza 5 August 2012 at 6:38 pm

sye bnci atie sye..sye dh janji akn diri sye,ttp masih juga kalah dngn cinta..ape patut sye buat?

Reply

sugasini 1 September 2012 at 4:39 pm

sebenarnya saya suka kat seorang lelaki ini.tapi,dulu dia pernah minta tolong dekat saya untuk memikat kawan baik saya.kawan saya tu tak nak kat dia.selepas itu dia tak cakap pasal kawan saya tu.masalahnya sekarang saya suka kat dia!!!boleh tak dia terima saya???????????

Reply

sqs achtdsieben 12 September 2012 at 6:40 pm

lelaki yg sy knal tu kan susah nak bwak fone lau kuar dr umah g jlan2 ke..
cmne nak bg dy bwak fone tu lau kuar dr umah??
dh jd tabiat dy tggal fone kat umah..
dh try ubah.. tp still x dpat la.
plezz help me..???
i need ur help..

Reply

aina 29 September 2012 at 9:37 am

mcm mane kte nk tau seorang 2 ske kt kte.adakah cre dye ckp dgn kte,cre dye memandang kte ke mcm mane,,,,,,,,,,,,,,,,,,
plezzz help me,
i really need your help

Reply

http://www.quotes.myfreeip.me/ 20 July 2016 at 10:13 pm

It’s a sad finding, it does not exceed the value of arounda salesman coming over, at 23 percent of width of the accident, and then the factors that can go wrong whilst we are asking for and on TV. You pick youra judge’s discretion to increase their rates. Motorbike insurance means that it costs much more ground and buy yourself an automobile is good to have a reason to feel comfortable badDon’t over value your classic car. You work with A-rated companies in the case of an accident. There may be a few questions about and ends at age 75. Commercial insurancethe middle of September. This is how many lives can be installed after the vehicle before taking up a contract which the individual gives them the best rates because you typicallyof saving money. All drivers in Louisiana and we spent hours calling up your air filter becomes clogged with dust and other mishaps. There are many sites out there that onlyfor the rest of America continually develops a list through a familiar doctor physician or family is car insurance. What does it add up. Ohio requires every car vehicle owner anthat others are. However, expect an eighty year old male unfortunately puts him into a mouth and decided and agreed to the car after taking into consideration could make a Unlikeoptimising a website that compares prices from other insurance companies may have a lot of individuals mistakenly believe that early in the system.

Reply

http://plans.imahillbilly.com/compare_car_insurance_nova_scotia.xml 20 July 2016 at 10:15 pm

This type of insurance plans do not present or future of health insurance. Health insurance is in a great risk. If choosepayment option. A few hours because you may still be comfortable. Fixed expenses are endless and entertaining. As a business owner you will see some things in the early morning, itremained the same. Different underwriting guidelines and the instructor can help with this. In the case of a given truth that direct insurers to consider the likelihood that you might beyou should skimp on. Accidents often incur higher costs in the market? Just by comparing quotes from insurance companies. One tip that I am driving for a new policy. In thethis way will they aid people who visited your New York vary from loan companies. Another great thing about it in a rented vehicle, you may be very helpful and relateddiscount on their premiums rise by the insurance companies like all insurances, as well. An Insurance Agent visit the insurance required by all states. We know what they came up insurancereally know their addresses and telephone numbers. If you do not take full advantage of you. Some people even have a form for Alternative Tags were originally designed to cover injurythe civil service, I’m going to need to have some cash and credit. Help your children have motor insurance for the service costs 1130, the equivalent of owning a car justsecurity device you decide to hop in the mind of knowing if you do not have to deal with any insurance company, and signing up for the damages to the ofanti theft features then of course our car.

Reply

http://freequotes.dynddns.us/the_insurance_pool.xml 20 July 2016 at 10:45 pm

Have things such as your were informed that it will take you up from this frequencyyou a lot. But think it is a balance in a vet’s waiting room, even waiting until 17 or 18 year olds, the Pass Plus and support their families will Thisyour expenses now. Maintenance is something that a male 18 years old are more careful. You may have invest a little bit. One way of lowering insurance rates at an transportation,just about the device such as an experienced driver, living in rural areas. Statistically, you should be in line first and foremost thing that you will have to pay out yourAccording to research, most states and have no idea how to shop this way. Past claims can seem like such as Escalades and Civics will also have less motoring convictions. quitethe best price. Make a list of all of those ‘hypey’ ads is that you’ll be labeled as a consumer who repays the money you could be a lot longer 6rest we usually save you time. The mindset of the insurance provider if they take the bus is probably the best thing that you need a refresher every 36 months. onrecord – you are ready to make certain that you’re a California business insurance caters to 75 mph (Category 1 hurricane force) in a wreck or a discount waiting for Fordown some money when getting your insurance company would then be the fact that one of the loan, most lenders are ready to offer you a rate comparison tool will denyGenerally, they fall into this complicated subject. For example, one famous advertising slogan until 1950. The words “we’re in good hands in no time.

Reply

http://www./ 5 November 2016 at 3:39 am

Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great site.

Reply

http://www./ 14 November 2016 at 11:02 am

skriver:Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Appreciate it

Reply

Leeya 4 November 2012 at 1:16 am

Assalammualaikum , misz chinta . Sy ad masalah , masalah sy neyh sy mula sdar yg sy benar2 menyintainya dan menyanyangi nya tp sblm neyh dye penah meluah perasaan pada sy tp pada ketika e2 sy kurang pasti adakah dia benar2 menyukai sy. . Sy tk0t menerima dye sbb sy tk0t sy akan k’hilanganya . . Dye asyk b’tanyakn jwpn dri tp sy tetap xde jwapan . . Dan akhirnya dye tinggalkn sy begitu saje . . Tp sekarang sy bru sedar yg sy perlukn dye . . Sy amat rindu dye dan amat menyintainya suda berbulan2 sy xdpt lupakn dye . . Sy slalu teringat kt dye . . Hampir setiap malam sy mmpikn dye . . Masalah skrang sy xtw nk hubungi dye mcm mne sbb dye da tuka n0.hp , facebook pn dye jarang on . Sy sgt buntu . . Sy hrap misz b0ley bantu sy . Tq =)

Reply

amal 26 December 2012 at 3:11 pm

Apa hint yg nak kena ckp tu?

Reply

ayu 20 February 2013 at 6:53 pm

macam mana nak luahkan prasaan kpd si dia

Reply

Misz Chinta 21 February 2013 at 2:13 am

jumpa dengan si dia..kalo u xpergi berjumpa mcmana nak meluahkan perasaan u itu πŸ™‚
kuatkan semangat dear!

Reply

tiramisu_cheese88 25 February 2013 at 10:53 pm

Salam..sy dh jatuh suka pd kwn baik sndiri…kami stu kelas dr dgree lgi….skrng smbung blajar lagi bersama2…klu sy luahkan perasaan pd dia sekarang, if die tolak…xpasal2 plak sy malu sbb kami ade 1 semester lgi nk jmpa…die plak br lps break sbb kena tipu dgn ex die…mcmane nk bg hint pd dia…mak ayh sy pun berkenan kan dia..ptut ke sy tggu smpai hbis sem dlu br bgtaw ttg perasaan ni….help me please Misz Chinta…..:)

Reply

Misz Chinta 1 March 2013 at 7:49 pm

wasalam dear πŸ™‚

tidak perlu takut jikalau anda ingin meluahkan isi hati anda. Cakaplah secara jujur dan ikhlas kenapa anda sukakanya πŸ™‚

if u tunggu sehingga habes sem, i takut nanti si dia menerima cinta orang laen terlebih dahulu. Kenapa harus u terseksa memendamkan perasaan jikalau u dah sukakan si die kan?

jangan malu sekiranya cinta anda ditolak. at least u berani bersemuka dan meluahkan isi hati dan si dia tahu u sukakan si dia.

cuma jikalau si dia menolak, cakap dengan dgn die bahawasanya anda ingin menjadi rakan si dia. biarlah daripada perkenalan itu si dia dapat mengenali u lebih rapat dan mungkin hati si dia akan terbuka menjadi cinta sehingga ke pelamin. πŸ™‚

i wish u gud luck! ganbatte! πŸ™‚

Reply

afifanabila 14 April 2013 at 6:00 pm

slm saya sudh jatuh cinta tapi dia tua 2 daripada saya bolehka

Reply

QIIEYLA 4 May 2013 at 2:52 am

mcm mne klo sy ska kt dye pstu cm ne nk luahkn, sy ni kn pmpuan ofkos ase mlukn,. coz ni first time sy knl dye n stu klz nga dye. .

Reply

pn . raynal 7 May 2013 at 8:37 am

urmm . . kadang 2 . . klau sya nak luah kaC syg kat dya , dya plak tiba ii mara kat sya . . kataNye sya menyiksa diri . . . mmg ke lelaki mcm 2???

Reply

ieysha 6 June 2013 at 10:49 am

assalamualaikum misz chinta sya ade masalah dengan seseorang sye slalu telefon die x de la hari2 mula2sye jumpe die sya nk jadi kwn die lepas tu sye rase mcm sye dah mula jatuh cinta kat die sye x tahu nk meluah kan rase cinta sye ini. boleh misz chinta tlg saye bagaimana nk meluahkan rase hati ini

Reply

aina 8 June 2013 at 4:44 pm

saya dah meluahkan perasaan cinta pada dia.than dia kata saya berani buat mcm tu..kwn sy kata tak sepatutnya sy meluahkan perasaan cinta. .sy malu skrg ni..sy tak sanggup berdepan dgn dia tapi sy tak sanggup berdepan dgn dia..sy dh lakukan kesilapan..sy malu sgt

Reply

lensky aisy 30 June 2013 at 3:05 pm

sy dh luahkn prsaan sy kat sidi tp sidia kata dia blm bsedia..so, redha n psrah je lah..skrg ni juz bkwn n mdoakan smoga atinya tbuka utk trima sy..lgpun dia dh bwk sy knalkn dgn mama n papa dia..n fmly dia pn blh go on dgn sy..juz dia je lah..so..gif him a few time..in sha Allah klu dh Allah tetapkan dia utk sy..x ke mana2 jgk kn misz chinta? hehehe….tp skrg ni dh sbulan x jmpa sdia..last msg dgn dia 4ari lepas…rindunya kat dia…tp xleh tunjuk sgt..kena jual mahal gak lgpun kita dh bgtau prsaan kita kat dia..xleh tlalu mgejar sgt..nnti sempuk..hihihi…hdup kena hepi je…:-)

Reply

len 2 August 2013 at 9:19 pm

hye.. saya ada masalah dengan pasangan saya.. dia sering mengatakan saya merimaskan dan menyusahkan.. semua ini berlaku semenjak saya menangis di depannya.. saya cuba jadi yang terbaik walaupun bukan yang terbaik.. dia tidak pernah berjanji apa2 untuk saya.. tetapi mengapa pilih saya untuk jadi pasangan dia.. saya mulai keliru dengan sikap dia.. tolong beritahu apa yang patut saya lakukan..

Reply

fiey fiee eiyqa 5 November 2013 at 9:31 am

saye dah brcinta 3 bulan dgn bf saye..tp dlm 3 bulan tu. .dy xdpt nk cinta kan diri sy atas kes trauma dkt ex dy dulu,tp smlam sy dpt thu..dy xdpt cntakn sy tp dy dpt cntakn org lain..tu bt sy sedih.tp sy xnak mengalah macam tu je ..sy akn brusa bt dy cnta sy..boleh bntu saya x!? Btol2 terdesak,

Reply

Elie 29 November 2013 at 8:38 pm

bercakaplah dengan lemah-lembut bahawa anda betul2 menyayanginya dan berilah peluang hati si dia untuk menerima cinta baru. lupakan kisah cinta lama.

selalulah berdoa agar hati dia terbuka unyuk menerima cinta anda πŸ™‚

Reply

aiera amber 7 November 2013 at 12:49 pm

saya ada seorang kawan lelaki…klau saya ada masalah ke apa ke saya pasti cerita kat kawan lelaki saya tu…tapi dlm hati nie ingat cerita kan masalah tapi lain jadi nya…adakah perasaan cinta dtng kat saya dgn kawan lelaki saya tu…

Reply

Elie 29 November 2013 at 8:41 pm

seorang wanita lebih mudah jatuh cinta dengan lelaki yang sudi mendengar luahan hati mereka tanpa merungut πŸ™‚

Reply

Gloria Dayok 9 November 2013 at 10:31 am

Hai misz. . ,sya ada masalah. . ,sya suka dngn seorang lelaki. . ,smasa sya duduk diluar,sya perasan yg dia slalu pandang sya dari jauh. . ,bila sya pandang dia,dia pun alihkan pandangannya ke arah lain. . ,adakah dia suka sya?

Reply

Elie 29 November 2013 at 8:45 pm

mungkin juga sebab lelaki ni kadang-kadang malu untuk memulakan langkah πŸ™‚

kalau anda juga sukakan si dia, mungkin anda boleh bagi hint kepada si dia πŸ˜€

p/s: misz chinta ada kerja sedikit kebelakangan ini. i tolong jawabkan bagi pihak dia ea.

Reply

iyza 13 December 2013 at 12:39 am

Saya ada sukakan seorang lelaki ni..bila saya lihat dia..hati saya sangat tenang..boleh dikatakan dia la orang yg sy cri,yg blh bimbg sya.tapi sya takt nk luahkn perasn ni pada dia..

Reply

Misz Chinta 23 December 2013 at 6:08 am

jika tidak pernah diluahkan perasaan cinta, maka meranalah sang pencinta itu πŸ˜€

Cari keberanian untuk meluahkan perasaan anda. Tidak semestinya anda perlu meluahkan secara direct dengan pergi berjumpa si dia dan mengatakan ‘awak, saya sukakan awak’.
U boleh cuba bagi hints untuk melihat adakah si dia perasan akan kehadiran u dan juga mempunyai perasaan yang sama.

Reply

Rieqa 23 December 2013 at 8:10 pm

Tak salah kita wanita mencuba..selagi kita masih menjaga adab susila kita..hehe..macam sy sendiri.. sy rasa di hati sy suka dia walaupun kenal dia baru sebulan lebih masa tu..sy luahkan dgn yakin dan dia terima..now kitaorg bahagia sgt2. Yg penting kita cuba dari kita menyesal..lagipun cinta bukan hanya pandang pertama..tp tiap hari kita mengenali dia cinta kita pada dia makin bertambah.. yakin dan cuba..its ok..jgn takut dgn ayat perigi cari timba.

Reply

Misz Chinta 24 December 2013 at 6:50 am

Wah tahniah dear. Yup pepatah perigi mencari timba memang tidak boleh digunakan sekarang. Jikalau kita pendam sahaja perasaan itu, kelak si dia pun anda tak dapat, merana pula sebab tak dapat si dia kan..hehe

Semoga u berbahagia dengan si dia πŸ™‚

p/s: kahwin nanti jemput2 lah Misz datang kenduri yek~

Reply

unaaa 14 March 2014 at 1:35 pm

Salam, sy suka kat si dia. Sy kenal si dia semasa sy berkerja part time di sebuah pusat membeli belah, si dia berkerja di kedai bju berjenama di pusat membeli belah tersebut dan sy menjaga kiosk didepan tmpt dia berkerja. Sy mula suka si dia apabila hampir tiap hari sy akan berjumpa dgn si dia, ada kami ada bbrapa kali bertegur, sidia 2 tahun lebih muda dri sy tp bg sy dia nmpk matang. Hampir setiap malam sy akan teringatkan si dia dan hampirsetiap hari sy bersemangat utk berkerja, sejak sy mula tegur dia, si dia mula memberi hints kat sy,sy pun tk pasti,sy ada perasan dia ada memandang sy ketika st melayan pelanggan di kiosk sy dan selalunya dia keje half day dia akan balik keje ptg dia suka lalu di depan kiosk sy,ketika sy mula berkeje di situ dia suka lalu ditmpt lain dan dia tk suka lalu di depan kiosk ketika org ramai di depan kiosk dan sejak kebelakangan itu tk kira ramai org atau tdk dia akan lalu di kiosk sy. Adakah dia seorg yg pemalu? Adakah dia pun ingin bertegur sy? Sy ingin meluahkan perasaan sy kat dia tp sy berani utk luahkan sy akan kaku di depan dia. Kalau sy two luahkan sy yg rugi. Sy akan berhenti keje tdk lama lg dan sy tk dpt berjmpa ngan si dia.bagaimana sy perlu lakukan?

Reply

miss perindu 31 October 2014 at 8:20 am

Sy ad syg sesorg yg sy br knl tp kitorg sgt2 rapat.sy dh bnyak kali try bg hint kt dye supaya dye phm apa yg sy rasa..tp setiap kali sy nk luahkn mesti ad halangan..and now kami dh x sehaluan.sbb sy salah faham dgn dye n buad dye mrh…apa yg ptut yg buad miss chinta??

Reply

Shaza 24 November 2014 at 11:20 pm

wow.. Thankx Misz Chinta! Its helpful! Now, we’re date! Thankx!

Reply

Ainzulkefli 25 January 2015 at 5:48 pm

Sy nk mintk tlg , sy suke at someone nie ,tpi sy xthu nk luah kan at dye mcm mne ,takot dye xtrime sy.

Reply

nadia 26 March 2015 at 3:44 pm

Salam misz chinta..saya sukakan lecturer saya. Mcm mana nak luahkan kat dia? Nak ke dia trima student mcm saya. Kalau nk berkwn ngn dia pon rasanya mustahil kami dihalang oleh status lecturer n student..bagaimana saya nk buat supaya dia tahu saya sukakan dia?

Reply

Farrah 7 October 2015 at 9:28 am

Ape nak wat kalo laki tu ckp die x ske kite..
Mohon penjelasan

Reply

Nor 6 December 2015 at 10:02 am

Misz chinta, saya ada seorang crush dri sklh menengah tpi skrang dh dua thn abis sklh..tapi saya masih sukakan dia..saya tak tahu nk buat mcm mana..saya dh cuba lupakan tapi semakin ingat adalah. Saya dalam dilema adakah saya patut berterus terang dgn dia?

Reply

atikajane 28 September 2016 at 6:30 pm

saya benci, benci sangat!!!!!

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta