Benarkah Lelaki Hanya Bisa Mencintai Seorang Wanita Sahaja Seumur Hidupnya?

Post image for Benarkah Lelaki Hanya Bisa Mencintai Seorang Wanita Sahaja Seumur Hidupnya?

Dalam kamus hidup setiap insan, pelbagai versi cinta pernah dilalui. Ada cinta pertama, childhood love, cinta alam sekolah atau ‘cinta monyet’, cinta seorang teman, cinta lokasi, dan seribu satu lagi istilah cinta yang pernah dialami atau setidak-tidaknya didengari. Di antara kisah-kisah cinta tersebut, pasti ada satu siri cinta yang meninggalkan bekas lebih dalam daripada cinta-cinta yang lain…

Inilah perkara yang Abang Teruna ingin kupaskan pada entri kali ini. Satu teori cinta yang amat sulit dan asing untuk dihuraikan tapi benar-benar terjadi dalam kalangan kita.

Mengapa saya lebih menjurus kepada pencinta lelaki di sini?

Mari kita letakkan ke situasi putus cinta. Seorang lelaki setelah berakhir hubungannya dengan seorang gadis, ia akan melalui fasa cooling period di mana kebiasaannya si lelaki akan mengalami perubahan sikap, kemurungan, berwatakan kasar dan baran. Dan fasa ini akan berlanjutan ke jangkamasa yang lama, lebih-lebih lagi jika perpisahan itu atas kekhilafannya sendiri atau bukan dengan kerelaannya.

Berbeza dengan kaum perempuan, apabila clash, si perempuan akan berkabung dan bersedih selama beberapa minggu sahaja. Usai kering air matanya, dia akan kembali seperti dirinya yang asal (atau lebih gagah) dan berkemungkinan akan mencari pengganti sebagai penyembuh luka lamanya.

Suka diingatkan di sini, saya bukanlah menyama-tarakan atau generalize kaum wanita dengan teori ‘ubat cinta adalah cinta’, manakala lelaki tidak. Bukan begitu yang saya maksudkan.

Lelaki di dalam pasca-cintanya walaupun sudah mendapat pacar baharu sebagai pengganti cinta, si lelaki tetap masih teringatkan saat manis cinta yang dahulu dan masih menyimpan ruang untuk cinta lama itu di suatu sudut hatinya. Berbeza pula dengan kaum wanita, mereka lebih cenderung membandingkan kelebihan kekasih baharunya dengan kekasih lama, dan sentiasa akan bersikap bias dengan ‘memenangkan’ kekasih baru. Bermakna peluang mengenangi hero lamanya semula agak tipis

Benar, dalam trend remaja masa kini, tidak mustahil untuk lelaki mempunyai beberapa orang ‘skandals’, akan tetapi adalah mustahil untuk si lelaki menyintai kesemuanya dengan kapasiti yang sama. Kelak si lelaki akan terpaksa menyerah diri kepada salah seorang yang paling istimewa di kalangan perempuan-perempuan tersebut. Maaf jika anda adalah salah seorang daripada perempuan yang ditinggalkan si lelaki hidung belang seperti yang saya sebutkan tadi, I’m afraid you are not the one for him. Bertabahlah…

Selain itu, terdapat beberapa lagi hujah yang menyokong teori lelaki mencintai seorang wanita seumur hidupnya. Mengikut kajian human behaviour experts, menyatakan, kaum lelaki lebih cenderung berbanding wanita untuk meletakkan sentimental value yang tinggi terhadap sesuatu barangan yang dimilikinya. Keberatan untuk menjual kereta pertama, memakai jeans dan kasut lusuh yang bertahun tidak diganti, bantal busuk, menghargai barang antik dan koleksi lama, merupakan antara bukti mengapa lelaki boleh dikategorikan sebagai makhluk yang setia pada dasarnya. Cuma waktu dan persekitaran bebas dan modenisasi hari ini yang merencatkan sifat lelaki yang ini.

Kesimpulannya, alangkah beruntung mana-mana perempuan yang namanya telah terpahat pada hati lelaki seperti ini. Tiada apa-apa balasan yang diminta, cukuplah sekadar secebis ingatan terhadap apa yang telah si lelaki korbankan demi memuja cinta yang tak pasti itu. Kadang kala cinta itu memang kejam. Walau betapa besar dan tulusnya cinta kepada permaisuri yang  satu itu, mencintai tidak semestinya memiliki…

p/s: First Cut Is The Deepest

Gambar : weheartit.com/Turik

Google Eat this!

  • maskulin cinta
  • cinta seorang lelaki
  • cinta pertama bagi lelaki
  • cinta pertama lelaki
  • tanda lelaki masih ingat kekasih lama
  • lelaki yang mencintai wanita
  • tanda lelaki masih sayang kekasih lama
  • bukti cinta seorang lelaki
  • cinta pertama seorang lelaki
  • lelaki mencintai dua wanita

Leave a Comment

{ 18 comments… read them below or add one }

sweetkurma 26 May 2012 at 4:27 pm

ada kot tapi 1 dalam sejuta…rasanya…

Reply

Yudai 27 May 2012 at 12:35 am

agak2nya saya ni termasok jgk ke dalam sejuta tu? hehe. 25 tahun dh idup tapi duk tunggu awek sama saja…tapi apakan daya dia xnak kat saya… adohaiii~~

Reply

Teruna Teruja 27 May 2012 at 12:46 am

Kak Sweetkurma; Ya, setuju. Barang rare macam ni susah nak cari zaman sekarang. Hampir pupus ditelan masa 🙂

Yudai; Anda perlu usaha lebih sikit, semoga dia jatuh hati pada you. Kalau dia taknak jugak, apa guna menunggu, bunga bukan sekuntum kan? Jangan sia-siakan umur dan cinta anda.

Reply

annisa 6 June 2012 at 1:27 pm

hmmm ……persoalan yg sukar utk jawapannya…….

mgkin wanita sgt inginkan sorg lelaki yg akan cintai dirinya sorg….

Reply

Elie 7 June 2012 at 5:31 am

tiada siapa yg sanggup dimadukan @ berkongsi kasih dengan orang asing. betul x? 🙂

Reply

annisa 7 June 2012 at 9:10 am

betul elie………

tp nasib itu tidak boleh diramal… kan…? [xtahu bila.. adakah hati akan berubah arah]

bayangkan bg isteri2 yg telah dimadukan itu… mmmm 🙁

bagaimana mereka menempuh hidup mereka… [simpati] 😐

ya Robb.. berikanlah kami kebahgiaan hidup di dunia dan akhirat.. ameen..

Reply

seindah sakura 18 June 2012 at 3:51 pm

kenapa lelaki suka curang maka dia masih ada couple?????????……

siapa yang tahu couple tu tolong senyap siapa yang tak tahu apa couple tu blh tanya kwn2 yang lain

Reply

melukut 23 June 2012 at 11:00 pm

saya terlalu mencintai…
tp tidak dicintai…..
sekadar tempat berteduh, tempat persinggahan……
sedihnye hati ni….terlalu lara….!

Reply

puteri nurul amena binti amran 3 July 2012 at 5:04 pm

saya x pernah bercinta???

Reply

kudin 28 December 2012 at 4:01 pm

melukut di tepi gantang .. hehe

Reply

MeToYouInformation 3 November 2012 at 4:00 am

Ada lelaki cinta seorang je.. tp yg dia sayang ramai…

Reply

kudin 28 December 2012 at 4:00 pm

betul2…. sbb aku still teringat ex-girl aku walaupun skrg aku dah bahagia dengan kekasih skrg..(bakal isteri tahun dpn…isyaallah)

Reply

Teruna 27 August 2013 at 6:40 am

Kalau dah hampir ke jinjang pelamin, eloklah dibuang segala memori silam itu. Takut nanti terkesan kepada rumahtangga pula 🙂

Reply

cynta 24 October 2013 at 2:52 pm

dah jumpa . tapi sekarang dia dah jadi tunang orang . bertunang pon atas sebab dah kecewa dan putus asa dengan sya. apa lagi nak buat kan ? terlambat suda .

Reply

erin 26 October 2013 at 10:15 am

Terkenang pengalaman seorang
Lelaki yg mengatakan saya
Cinta pertama dan terakhir dia..
But die jugak yg curang..
Then da 4 tahun lost contact..
Btw, hope dia bahagia 🙂

Reply

Misz Chinta 27 October 2013 at 12:56 pm

Janganlah mudah percaya akan kata2 seorang lelaki. Jika si dia betul2 serius, sudah pasti si dia akan masuk meminang untuk menjadikan u yang halal untuknye 🙂

Reply

ali 1 September 2014 at 6:39 pm

igt meminang tu mcm beli tiket wayang ke cik adik???? cuba letakkan diri kat posisi org yg kita nak nilai sebelum buat 1 kesimpulan…

lihat dari mata tempurung maka berfikir pn mcm katak bawah tempurung

Reply

eliesha 24 December 2014 at 12:12 am

Jangan terlalu mencintai lelaki…saya ada sebab mengapa says IATA begitu…

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta