Adakah Si Dia Suka Saya?

Post image for Adakah Si Dia Suka Saya?

Artikel ini adalah luahan hati yang diterima di emel kami dan dijawab oleh Misz Chinta. Jika anda mempunyai masalah dalam percintaan/perhubungan jangan segan-silu untuk menghubungi Misz Chinta disini. Misz Chinta sedia cuba mendengar luahan yang terbuku di hati anda dan membantu memberikan pendapat untuk setiap masalah anda 🙂

Salam Misz Chinta. Ceritanya macam ni. Saya ada kenal seorang lelaki ni di sebuah tempat belajar. Pada mulanya saya takde perasaan pun tengok dia. Saya tengok dia pemalu. Sangat sangat. Sebabkan saya tak suka keadaan sunyi. Jadi saya tegur dia. Kami mula bertukar nombor. Tapi saya dan dia tak contact pun. Satu hari saya rasa nak contact dia tanya whether dia nak pergi tak kelas hari esok. And kitorang pon berjumpa dekat sana. Masa tu kitorang dah rapat jugaklah. Saya rasa lain macam bila dengan dia. Rasa selesa nak cerita ape2. Tak kisahlah peribadi ke tak. Dekat dua minggu tak contact. Saya mula rasa rindu. Jadi saya mesej dia dulu. Kitorang pon contact sampai ke malam. Dia risau kalau saya tak reply mesej dia. Selepas haritu, hampir setiap hari kitorang contact. Dia kata dia senang. Selesa dengan saya. Macam2 kitorang bincangkan. Tapi ada masa dia agak melebih. Biasalah lelaki. Tapi saya tak tahu ape sebenarnya yang dia fikir. Kadang2 melibatkan hal suami isteri. Tapi bila kitorang jumpa kitorang mula memalu. Berbual pon bila takde orang duduk rapat dengan kitorang. Kalau ada ramai orang dekat situ. Kitorang berbual through phone walaupun duduk sebelah sebelah. Hmm. Tapi sekarang kitorang dah tak jumpa. Dia dah sambung belajar di tempat lain. Begitu juga saya. Dia kerap tanya saya rindu dia atau tak………. Tapi dia tak pernah luahkan perasaan. Tapi dia juga tak pernah luahkan perasaan pada mana-mana perempuan. Kawan2 saya kata dia simpan perasaan pada saya tapi macam mana saya nak yakinkan diri saya? Saya takut dikecewakan. Tapi hakikatnya saya memang tunggu dia dari pertama kali kitorang kenal, saya tak sangka dia jadi begitu penting pada saya sekarang. Ape yang saya perlu buat sekarang? Sebab saya sendiri akui saya cemburu setiap kali dia berhubung dengan perempuan lain. 🙁

-Diddiii

Jawapan Misz Chinta

Wassalam Diddiii,

Masalah adik ni masalah yang “comel” bagi Misz. Adik masih muda, dan pengalaman bercinta ini masih baru dan segar untuk adik.

Sekiranya adik ingin tahu perasaannya terhadap adik, apa kata adik berterus terang sahaja? Dia kerap bercakap tentang rindu dan adik sendiri mengakui adik cemburu sekiranya dia berhubung dengan perempuan lain.

Jika dia tiada apa-apa perasaan, tapi selalu cakap pasal rindu, bermakna dia hanya main-main. Tetapi sekiranya adik bertanya, dan dia mengaku ada perasaan yang sama, adik tak perlu tertanya-tanya lagi.

Cuma satu yang Misz nak tegur, tentang perbualan dengan lelaki yang belum halal untuk kita. Hormatilah diri sendiri dan elakkan berbual tentang perkara yang “hal suami isteri” kerana ini boleh membawa kepada perkara-perkara lain yang tidak baik.

Sekiranya dia meninggalkan adik kerana “tunjuk baik”, dia bukan pemimpin yang layak untuk kita, sayang. Namun sekiranya dia ikhlas dan matang ingin menyunting adik sebagai yang halal buatnya, pastinya dia akan faham dan bersabar.

Jika ada permasalahan lain, jangan segan bertanya. Wallahu’alam.

Gambar: gamebalance

Google Eat this!

  • adakah dia suka saya
  • adakah lelaki itu suka saya
  • saya suka dia
  • adakah dia suka aku
  • dia suka aku ke
  • dia suka aku ke tak
  • saya suka dia tapi dia tak suka saya
  • cara nak luahkan perasaan cinta pada perempuan
  • adakah dia sukakan saya
  • dia suka saya ke

Leave a Comment

{ 10 comments… read them below or add one }

effort lab 11 January 2013 at 12:30 am

Ni dah hampir ke kes syok sendiri. elok terus terang aje.

Reply

Margie 22 July 2016 at 4:38 pm

Your answer lifts the inilletgence of the debate.

Reply

http://www./ 10 September 2016 at 1:37 am

la panthère:Je n’arrive pas à comprendre comment tu peux critiquer le kop lillois avec ses insultes, et preparer dans le même temps une banderoles sur les coucougnettes de Demi Grade….???

Reply

http://www./ 24 October 2016 at 9:07 am

You’ve got to be kidding me-it’s so transparently clear now!

Reply

allianz rechner rente 3 November 2016 at 7:18 pm

Wow, amazing weblog layout! How long have you been blogging pertaining to? you built blogging search easy. The look and feel of your internet site is fantastic, let alone this article!

Reply

riana 15 January 2014 at 6:24 pm

Salam misz chinta..sy nk luahkan sesuatu ar apa yg terpendam kat hati sy..kisah x sengaja suka kat seseorang..heh sy dah TERsuka kat dia…xtau lah kenapa perasaan dtg tiba2 jer..sy ngan dia kawan rapat gak..selalu gak keluar sesama makan2 jalan2..dia kdg2 care ttg sy..bgtu jg sy care kat dia..klu org tgk ktorang ni mmg mcm pasangan kapel..tp kt xda declare apa2 pun..klu merajuk dia pujuk gak..mgkin dr ctu ar perasaan tu muncul kot..hari2 teks msg kat sy..sy dah cuba gak elak dr jumpa..x replay msg .tp dia cari..sy takut bertepuk sebelah tgn jer..pernah sekali sy tnya dia dah ada gf ker..atau ada berkenan kat sapa2..dia ckp dia x ready dan masih takut nk bercinta..so sy ngan dia ni cm teman tapi mesra or whatt?? klu bukan dia yg d temukan utk sy..sy berharap agar tuhan lupakan dia dr ingatan sy..kdg2 sy pelik bila kt menajauhkan diri dia pula mula merapati…bila kt mula rapat dia pla jauh..sy dpt rasa yg dia kdg2 ego nk luahkn..dan sy jg rasa dia tahu perasaan sy..tp hmmm tulah mnyintai dalam diam…camna erk? Xkan sy nk luahkan perasaan kot kat dia…

Reply

aisyah 5 February 2014 at 3:46 pm

salam Misc Cinta , saya ade satu soalan . sebenarnya saya tak pasti adakah dia suka saya atau tidak. dia yang dimaksudkan adalah adik ipar kakak saya means adik abang ipar saya laa. saya da kenal dengan dia since akak dengan abang ipar saya bercinta lagy tapi time tuh dia gemuk . tapy walaupun dia gemuk bagi saya itu bukan lah satu masalah bagi saya . suka tuh ade la tpy ta jelas lagy sebab jarang jumpa. kalo saya call akak saya mesti saya suruh kirim salam dekat dy nyakat nyakat dia . beza saya dengan dia 2 tahun . dia suka amik barang saya mcm botol air saya , payung. akak saya cakap dia tak penah mcm tuh sebelum nie sebab dia nie pemalu sangat sangat. pemalu dia sampai orang menyakat dia telinga muka dia merah menyala. haha. kteowg selalu jugak chatting kat fb but lately nie dia mcm pelik .. mengadu demam la dekat saya nyakat saya laa .. itu yg saya pelik sebab dia pemalu orang nya . so misc ape maksudnyer dia suka saya ker atau tade maksud apape dan saye je yang pikir lebih??? hehehhe

Reply

Misz Chinta 20 February 2014 at 4:23 am

wasalam dear. daripada apa yang Misz baca dan fahami, terbukti adik ipar abang u tu mempunyai perasaan terhadap u. Tapi Misz tidak dapat mentafsir dengan tepat samada ianya sekadar teman tapi mesra atau benar2 sukakan u. Lelaki ni kadang-kadang memang melayan wanita yang di rasa senang dan ‘mudah masuk’ seolah-olah melayani kekasihnya. Mungkin u boleh mengolahkan sendiri daripada perbuatan dia dengan u 🙂

Reply

syah 25 July 2014 at 6:14 pm

Salam misz chinta,saya.ad suka kat bdk office saya,saya cuba untuk luahkan perasaan saya tp.dia.slalu mengelak,tapi.hari2 dia asyik.curi2 pandang saya bila saya tengah.buat meeting,perasaan saya mengatakkn dia adalah jodoh saya,so saya.share la feeling saya ni.kat bff dia,tp.lama.kelamaan sidia da semakin jauh dengan saya,saya x tau.la si bff dia.tu.yg ngah try dia.ke ap,so.satu hari ni saya luahkan perasaan saya kat dia.tp malangnya dia.tolak cinta saya n marah saya adakah ini salah saya?sedangkan saya da banyak bekorban demi dia yp.x kan la dia langsung x pham?so.misz boleh.selesai kan masalah.ni pleasee

Reply

Playbins 2 May 2015 at 1:28 pm

Idk if he likes me.. saya masih lagi di alam sekolah menengah. Tapi, seorang lelaki ni dah caught my attention like every single time.. it started with a prank that my friend played on me… my friend ni kononya nak buat saya syok sendiri komplot dengan lelaki ni.. mcm2 laa cerita dia smpai saya dah jatuh suka.. bila dah tahu perkara sebenar, saya sepatutnya rasa marah tapi pelik, saya tak rasa marah and continue liking him.. we never talk before duh. But i always caught him looking at me which can be considered that the guy likes me but i am not sure tho.. but seriously i can say, i’m in love with him… boleh tak give me some hints on this or advice?? I’m completely lost..when it comes into this…

Reply

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta