Ada Apa Dengan Rupa?

Post image for Ada Apa Dengan Rupa?

1.  Semua orang di dunia ini sukakan sesuatu yang cantik pada pandangan mata. Sudah menjadi lumrah manusia mementikngkan aspek luaran dalam membuat sesuatu penilaian.

2.  Signifikannya kecantikan luaran kepada seseorang bermula daripada memilih barang mainan semasa kanak-kanak, ke memilih teman wanita, sehinggalah taktik mengumpan wanita cantik dalam urusan business. Aspek kecantikan seolah-olah tidak dapat lari dalam kehidupan hari ini.

3.  Contohnya bila anda membeli kereta. Perkara utama yang menarik minat anda untuk membelinya ialah appearance luaran kereta tersebut. Kemudian barulah anda memeriksa spesifikasi dan interior kereta tersebut.

Tips Teruna Teruja #1: Elakkan berjalan dengan rakan anda yang anda anggap lebih kacak daripada anda. Besar kemungkinan perempuan tidak menyedari akan kewujudan anda kerana matanya tertumpu kepada rakan anda tersebut sahaja. 😛

4.  Trend masa kini, ramai yang berusaha untuk kelihatan menarik. Pantang ada iklan kosmetik baharu di televisyen, pasti ingin dicuba. In the worst case, gadis yang asalnya dahulu bertudung litup sanggup membuka hijab mereka semata-mata untuk tampil menarik di mata lelaki.

Kaum lelaki juga tidak kurang hebatnya: keluar-masuk gimnasium demi mendapat bentuk badan yang maskulin, memakai persalinan berjenama, tidak lupa juga gajet canggih dan kereta. Semua usaha ini adalah untuk menjadikan mereka jejaka idaman setiap wanita.

Tips Teruna Teruja #2: Tahukan anda, kehenseman sebenar seorang lelaki adalah dompetnya? Semakin tebal dompetnya semakin tampan lah beliau. Tak gitu gadis-gadis sekalian? 😛

5. Kassim Lelaki Besi (bukan nama sebenar) pernah mengejek teman wanitanya yang obses dengan dunia k-pop. Kassim juga mengutuk keras rakan-rakannya serumahnya yang kerap terpacak depan laptop menonton drama Korea. Sehingga suatu hari, Kassim secara tidak sengaja tertengok video klip SNSD-Gee. Percaya atau tidak, Kassim tertarik dan jatuh hati dengan kecomelan dan lenggok tarian kumpulan k-pop wanita sohor itu. Semenjak dari peristiwa itu, external Kassim mula dipenuhi ‘virus’ K-pop.  OMG!

p/s: hanya disogokkan rupa, kulit flawless, kurus tinggi, kaki panjang; sekuat-kuat lelaki pun boleh cair.

6.  Sedar atau tidak, kecantikan bukanlah pada luaran semata-mata. Bijak pandai ada berkata bahawa kecantikan sebenar terletak kepada keyakinan diri. Semuanya bergantung kepada empunya badan sendiri sama ada konfiden atau tidak dengan penampilan mereka, persetankan pandangan orang lain terhadap anda. Contohnya, ada perempuan yang ragu-ragu untuk mencuba fesyen tudung Yuna kerana segan dengan tanggapan orang sekeliling. Kenapa ini harus berlaku? You have covered your aurah, feel comfortable, so don’t  hesitate and go ahead 🙂

7.  Tak perlu hipokrit. Jika ada lelaki yang mengatakan “Saya suka awak sebab awak baik. Hati awak yang luhur itu membuatkan saya jatuh cinta pada awak.”

Sahlah anda kena kelentong. Masakan lelaki itu dapat menilai hati seseorang pada pertemuan pertama dan hanya berbalas satu dua SMS. Mengenal hati budi seseorang perlu mengambil masa yang lama dan bukannya sebulan dua.

8.  Bagi wanita pula, mereka kurang mementingkan aspek rupa berbanding lelaki kerana terlahirnya wanita adalah untuk dibimbing. Jadi cukup sekadar memilih lelaki yang protective dan mendapat pembelaan dan kasih sayang daripadanya. Selain daripada itu, ia juga mungkin kerana wanita merasakan lelaki yang bijak dan emosi yang stabil mampu untuk memimpin dan membuat keputusan yang terbaik untuk dia dan keluarga.

Tips Teruna Teruja #3: Tahukah anda, ada di kalangan perempuan yang tidak berminat memilih lelaki kacak kerana kebarangkalian untuk lelaki ini curang adalah lebih tinggi berbanding lelaki yang tak ada rupa. Manakala ada sebilangan lelaki yang tidak mahu gadis yang terlalu cantik kerana bimbangkan persaingan dan cemburu. 😛

9.  Hakikat sebenar, tiada yang kekal selamanya. Kecantikan paras seseorang itu tak ubah seperti cat yang melapisi sebuah dinding konkrit yang pasti luntur dimamah usia. Apabila sampai ke tahap ini, apa lagi yang boleh dibanggakan?

*  *  *

Dalam dunia sekarang, boleh dikatakan semua orang kelihatan cantik menatik. Hatta yang kurang cantik pun boleh kelihatan ‘cantik’. Oleh itu, perempuan tidak harus terlalu selesa dengan kejelitaan yang mereka miliki kerana pada mata lelaki paras rupa hanyalah hook semata-mata.

Andai kecantikan luaran itu tidak disertakan dengan peribadi yang mulia dan santun, tidak mustahil anda hanya akan menjadi ‘kekasih separuh masa’ sahaja dan bukan perhubungan serius untuk dijadikan teman hidup. Masakan tidak? Lelaki mana yang berani membawa pulang teman wanita mereka yang berskirt pendek dan bermulut celupar datang berjumpa dengan keluarga mereka? Sebagai orang Melayu, ciri-ciri “Menantu Idaman Ibu” masih lagi tipikal;

  • Menghormati orang tua
  • Sopan santun dan berbudi
  • Sedap mata memandang

Dan bagi lelaki, menuruti kata ibu mereka adalah sesuatu yang mandatori dan pantang diingkari.

Walau sekerap manapun lelaki berbicara mengenai rupa dan bentuk badan, percayalah di kemuncaknya, ATTITUDE adalah perkara paling penting bagi mereka dalam menilai dan memilih teman hidup untuk ke syurgawi cinta. ❤

Gambar: diloz

Google Eat this!

  • ada apa dengan lelaki
  • kenapa lelaki suka perempuan kaki panjang
  • ada apa dengan rupa
  • ada apa dengan sensasi kaki wanita cantik
  • cinta kerana paras rupa
  • cinta pada paras rupa
  • perempuan memilih rupa
  • ketika wanita hanya memandang rupa
  • kenapa perempuan pilih lelaki tidak kacak
  • kenapa perempuan memilih rupa

Leave a Comment

{ 5 comments… read them below or add one }

gra 5 December 2011 at 2:58 am

bez la….

Reply

gra 5 December 2011 at 3:19 am

mcm mna nk share artikel ni kt fb?

Reply

Teruna Teruja 5 December 2011 at 4:11 pm

Anda boleh klik butang share di sebelah kiri ni haa <<====== TQ

Reply

lia 1 February 2013 at 1:50 pm

Saya ini lansung tidak cantik .Mungkin sbb itu x siapa berani nak mendekati aku.

Reply

Syifa 7 August 2014 at 12:40 pm

tiada makhluk yang diciptakan Allah x cantik..semua sempurna. namun
cantik akhlak lebih baik dari cantik muka.
muka yang cantik hanyalah bonus.. nanti time kita tua semua jadi kerepot da x cantik da..
tp kan lebih baik jika akhlaknya masih cantik lagi..

Reply

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post:


Blog Cinta No. 1 Malaysia.

Kisah Cinta . Tips Cinta . Motivasi Cinta . Luahan Cinta